Tid til blommer
De første blommesorter begynder så småt at modne nu – igen i år har vi været turen forbi det grønne område ned af stien. Her står de skønneste gamle blommetræer til nydelse for alle der går tur i området.
Stedet er offentlig og dermed til fri afbenyttelse – først og fremmest for grundejerne! 3 forskellige sorter er at finde – og nu er det sveskeblommerne, dem der hedder Opal mener jeg, som er klar til høst.
Derefter Victoria blommerne om 2 ugers tid afhængig af sol og regn. Mirabeller er der også og de netop de første der modner her i kvarteret – netop NU!
Men hold nu op en masse skønne ting, man kan lave af netop blommer – alene eller kombineret i det uendelige med andre lækre råvarer. Her følger et lille uddrag som vi har eksperimenteret med herhjemme med stor succes:
Skøn blommechutney m/ løg og chili
500 g Blommer (Fx. Victoria)
150 g madæble
1 stort rødløg
½ Rød chili (Fx Apache)
350 g sukker
½-1 dl æblecidereddike
½ vanillestang
Peber/ Lidt spidskommen
Fremgangsmåde:
Blommer skylles, udstenes og skæres i både. Æbler skrælles, kernehus fjernes og skæres i både. Løg skæres i tynde både. Alle ingredienser blandes i en gryde og koges ca. 30-40 min. Til det tykner. Husk at skrabe kornene ud af vanillestangen og tilsætte mosen. Hældes på skoldede, alkohol skyllede glas.
Tilsæt evt atamon lige inden chutneyen hældes på glas for, at forlænge holdbarhed.
Normalt bruger jeg sjældent atamon i mine sylterier, da det ganske enkelt ikke er nødvendigt pga. det høje sukker og-/ eller eddike indhold. Men lige med blommer gør jeg det altid, da jeg gentagne gange har oplevet mug/skimmel i selv sylterier opbevaret på køl!!
Lækkert til kraftige oste. I indiske curry retter. Rørt i pasta salaten. Smagsgiver til boller i karry. Som dip til lækre brødstænger. Eller blot på nybagt rugbrød.
Chili kan tilsættes efter smag. Den friske chili som benyttes her, bliver ikke nær så stærk/kraftig som hvis man tilsætter tørret chili. Denne udvikler sig mere intens under kogningen og skærer mere igennem på smagen.
Ønsker man ikke chutneyen nær så sød, kan vanillestangen undlades og sukkermængden justeres.
Blommesaft
Vand til det dækker
1-2 vanillestænger
Koges i ca. 40 min. Sies natten over. Hældes på skoldede, alkoholskyllet flasker.
Nogen vil måske spørge, om det er nødvendigt, at udstene blommerne – nej ikke rigtig. Men jeg er ind imellem stødt på skrivelser om, at særligt blommesten indeholder et stof (blåsyre) som ikke er godt for os mennesker. Om der er noget om snakken vides ikke med sikkerhed!! (Det skal nævnes at kernerne i æbler også indeholder blåsyre)
Blommesirup
.
.
3 dl blommesaft
1½ dl sukker
2 cm vanillestang
Koges til en tyk cremet sirup ca. 25 min. Der bliver ca. 2 dl sirup. Hold godt øje med siruppen – Kog endelig ikke for længe da blommesaft geleterer. Men men så bliver der en lækker blommegelé ud af det.
Blomme-Appelsin Sirup
4 dl blommesaft
1 dl friskpresset appelsinsaft
2-3 dl sukker
2 cm vanillestang
Koges til en tyk cremet sirup i ca. 25 min. Der bliver ca. 2-3 dl sirup. Hold godt øje med sukkerlagen undervejs – den koger nemt over!!
Lækre syltede blommer
800 g Blommer (victoria)
250 g sukker
5 dl vand
Saft af 1 øko citron
1/2 vanillestang + korn
Fremgangsmåde:
Blommer halveres og udstenes. Kog en syltelage af sukker, vand og vanillestang. De halve blommer puttes i skoldede, alkoholskyllet glas og overhældes med den varme sukkerlage. Lukkes til med det samme.
Lækkert til dessert med flødeskum eller vanilleis. Brug gerne syltelagen til lækker sirup til pandekager eller isdesserter.
Skøn sødmefuld hjemmelavet tomatketchup
Lad mig starte med at sige, at det kræver sin pose tålmodighed, at gennemføre denne bedrift. Det er noget af det mest omstændige jeg længe har været med til – men det færdige resultat taler for sig selv.
En tyk, cremet, kraftig tomatsauce/ketchup som kan bruges i alle retter med tomat. Fx lasagne, tomatsuppe, spaghetti bolognese, til pizza, i dressinger eller helt simpelt til hjemmelavet burgere. Lav endelig en stor portion – opbevares den i mindre bøtter i fryseren, kan den holde sig op til ½ år.
Tomat-blomme ketchup
Til ca. 1 L
1 kg tomater
½ kg blommer
1 skalotteløg
1 spsk olie
1 tsk røget paprika
3 spsk æble eddike
3 spsk hindbær eddike
½ dl farin
selleri/løvstikke salt
peber
Fremgangsmåde:
Tomater og blommer koges i ca. ½ time til de er bløde. Moses grundigt i gryden og passeres gennem en sigte. Her kræves en stor portion tålmodighed – det er en krævende proces, som dog er det hele værd.
Hak skalotteløg fint og steg dem i en gryde – dog uden de tager farve. Tilsæt paprikaen og brænd den lidt af. Tilsæt eddikerne og reducerer til det halve – pas på det ikke brænder på. Tilsæt farin og kog yderligere til en tyk cremet konsistens. Tilsæt tomat-blomme massen og lad det hele simre i en times tid til passende konsistens. Smag til med salt og peber.
Hjemmelavet ketchup kan varieres i det uendelige – byt gerne blommerne ud med æbler. Tilsæt peberfrugt eller chili for en kraftigere smag. Kun fantasien sætter grænser.
Blommekage med marcipan
Til 6-8 personer
175 g sukker
4 æg
175 g blødt smør
175 g marcipan
125 g mel
1 spsk Amaretto
100 g mandler
100 g hvid chokolade
15 makroner
20 blommer
1 springform ca. 24-26 cm
Fremgangsmåde:
Start med at ordne blommerne. Vask og halvér dem og fjern stenen.
Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Tilsæt det bløde smør lidt afgangen mens du pisker. Riv marcipanen groft og tilsæt. Rør til en ensartet masse og tilsæt mel lidt af gangen. Rør 1 spsk Amaretto. Lad dejen hvile 5 min, mens der hakkes mandler og chokolade groft. Vend hvid chokolade og mandler i dejen. Knus makronerne i en frostpose. Smør springformen grundigt med smør og drys de knuste makroner i bunden. Dejen bredes forsigtigt ud i formen. Stik derefter de halve blommer i dejen stående, i en tætpakket cirkel. Der kan næsten ikke komme for mange i. Afhængig af størrelsen, kan der godt blive 2 cirkler med blommer.
Bages i ovnen ved 175 grader i ca. 45-50 min. Tjek med en kødnål i midten om den er færdigbagt. Hænger der dej ved nålen, skal kagen bages en anelse længere.
Serveres med cremefraiche, vanilleis eller flødeskum.
Langtidsbagte blommer med vanille og cognac
Til ca. 2 glas a 350 ml:
500 g blommer
150 g sukker
1 stang vanille
Lage:
Saft fra blommerne
100 g sukker
2 spsk cognac
+ 2 tsk cognac
Fremgangsmåde:
Alle blommer vaskes, halveres og udstenes. Ligges i et ildfast fad foret med bagepapir med snittefladen opad. Vanillestangen halveres og kornene skrabes ud og “moses” med ca. 2 spsk sukker så alle korn adskilles. Blandes godt med resten af sukkeret og drysses over blommerne. Læg den tomme vanillestang ved. Bages i ovnen i 4 timer ved 100 grader. Sluk herefter ovnen og lad stå i yderligere en time.
Tag fadet ud af ovnen og fisk forsigtigt blommerne op med en ske. Fordel dem i rengjorte skoldede og alkohol skyllede glas. Hæld den skønne blommesaft der er tilbage i fadet, op i en lille gryde og tilsæt 100 g sukker og den tomme vanillestang og kog lagen til en boblende sirup. Skum undervejs. Kog igennem ca. 10-15 min ved middelvarme til det hele bobler lystigt og overhæld blommerne. Luk straks glassene.
Brug de skønne langtidsbagte blommer i en trifli med makroner og råcreme. Eller server dem til rørt vanille-is. De er også skønne til ostebordet. De kan holde sig ca. 6 mdr på køl.