Haven i Januar 2020

Havens sysler Januar

Vinteren er over os – i hvert fald ifølge kalenderen.  Jeg er ikke helt sikker på at Kong Vinter er helt enig – mon han er blevet draget mod varmere himmelstrøg – indtil videre har det været en mild og lun, dog våd, vinter – nogle steder, er blomsterlivet så småt begyndt at skyde frem – hvad sker der lige for det….. I JANUAR!!

På trods af det, kan man godt tænke havens fugle ind i ligningen – ikke fordi de har problemer med at finde foder – på nuværende – men for at tiltrække dem!! Fortsætter det milde vejr, bliver det tvingende nødvendigt, at havens fugle inde længe, påbegynder kampen mod diverse insekter mv. De vil komme i hobevis, hvis altså ikke Kong Vinter skulle slå vejen forbi, trods alt. Man kan jo håbe…

Et godt tip er, at lave nogle lækre foderkugler til at hænge i træerne. Vær dog varsom med fodring, da det nemt tiltrækker de forkerte og uønskede dyr fx rotter. Men men men mon de kan udrydde myggelarver og kållarver…. Spøg til side…

Hjemmelavede foderkugler:

Smelt palmin (Andet fedtstof fx ande- eller svinefedt fra julen kan bruges – gem altid dine gode rester)

Put blandede nødder, solsikkerfrø, hampefrø, hørfrø, rosiner, brødkrummer mv i.

Hæld i en juicekarton/mælkekarton eller engangskrus. Sørg for at putte en snor i med en lille pind bundet i enden, så kuglen kan hænge.

Køl ned og klip den stivnede masse ud af kartonen til fuglene. VUPTI

Herhjemme er der fortsat skønt liv i haven – hønsene render frit og skraber mos og gamle blade væk for, at finde store fede orme. De har en fest. Og hvor er det skønt med puslen og kaglen og ikke mindst liflig hanegal udenfor køkkenvinduerne. Og hønsebasserne kender deres plads – her skal der IKKE komme nogle småfugle og kvidre og nappe korn/majs som var tiltænkt hønsene!! De bliver fluks jagtet væk – der skrappes og skræmmes og ud af øjenkrogen anes jagten tværs gennem haven. Det er derfor tvingende nødvendigt, at foderkuglerne hænges højt!!

Forkultivering

Selv om haven står gold hen, betyder det ikke nødvendigvis, at havens sysler kan tilsidesættes. Det er nu tid til, at begynde planlægningen af sommerens drivhus sortiment. Det er nu der skal bestilles diverse frø til forkultivering af bla. chiliplanter, hvis man ikke er så priviligeret, at have høstet egne frø. Forkultivere også nu peberfrugt, melon og aubergine.

Sidste år erfaret jeg, at det allerede er i Januar der skal spires/forkultiveres chili. Det lykkedes at få en nogenlunde høst i 2018 – når den vurderes til kun nogenlunde, er det fordi min kære mand uheldigvis fik væltet hele fadet med små planter i det tidlige forår, hvilket resulterede i at alle – eller næsten alle – planter gik tabt!!

Og jo i kan tro han blev ønsket hen hvor peberet gror!!

Men men det lykkedes, at redde enkelte chili-planter. Og de gav mere end forventet i udbytte. FANTASTISK.

I år har jeg investeret i en plantehylde i 3 etager fra Urban Garden Company, den står mere sikkert. Og er i øvrigt mega fed. Mon den får lov at stå urørt.. Det vil blot tiden vise.

Jeg glæder mig sindsygt til at fylde den op! Hylderne er dybe, så man vander blot direkte i hylden. Super smart. Nu kan foråret sådan set godt komme an.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.