Haven i Juli 2020

Gode råd til juli haven

Sommeren er over os – haven er skøn som kun sommeren kan være. Men i disse varme tider skal man være ekstra opmærksom på både nyttehaven og prydhaven. Samtidig er det nu man kan glædes over de selvdyrkede afgrøder, der kan høstes og nydes med veltilfredshed!

I år har der været rig mulighed for, at forspire, plante og så. Selv om varmen lod vente på sig, spirer køkkenhaven lystigt. Den vekslende regn og sol har resulteret i stor høst fra både radiser, spinat og salat. Og ikke mindst ærter, som står på sit højeste lige nu. Det er blevet til ikke mindre end 2,5 kg jordbær ind til videre. Der er løbende høstet krydderurter og inden længe kan der høstes løg, hvidløg og bønner.

Alt imens drivhuset bugner af tomater og agurkerne. Både chili og Jalapenoes vokser lystigt. Sikke en syltesæson der er i vente!!

Det varer heller ikke længe før fuglekirsebærrerne er modne – uhm hvilken duft af kirsebærsnaps i vente!

Køkkenhaven

Læs hvordan du forbereder haven og drivhuset på at undvære dig, mens du er på ferie – hvilke tips du kan gøre brug af, for at holde liv i hele haven, mens du er væk – samt hvordan du får styr på haven igen, når du vender hjem.

IMG_1802

Lad vennerne høste, mens du er væk

Har du en køkkenhave, men rejser meget væk på ferie, så alliér dig med nogle venner eller familiemedlemmer, der mod at få smagsprøver høster og ordner moderat i din køkkenhave. Få dem til at høste, lægge på køl og evt. spise de frugter og grøntsager, der bliver klar, mens du er væk.

Slå plænen ad to omgange efter ferien


Når du kommer hjem fra ferie, er græsset blevet højt. Slå plænen første gang med en klippehøjde på ca. 5 cm. Da højt græs kan være vanskeligt at klippe pænt i én klipning, skal du bagefter slå græsplænen på tværs af første klipning. Brug i anden omgang en klippehøjde på ca. 2 – 2.5 centimeter. En rotorklipper er bedst til langt græs, men en almindelig græsslåmaskine kan også bruges – selvom det kan blive en hård affære.

Optimer din frugt med klipning af skud


IMG_1776

På frugttræerne afklippes alle små nye skud, der vokser direkte på stammen og større grene, også kaldet vanskud. Saftstrømmen i træet ledes herefter direkte til frugterne, som herved bliver større, og ikke unødigt ud i nye grene.

Fantastisk høst fra egen avl. Solbær, agurker, tomater og skønne krydderurter!! Så er det for alvor SOMMER. 

Permakultur

Efter en sæson (2018) med mildest talt ingen successer på permakultur-fronten – er haven netop beriget med ikke mindre end TO perma-planter. CHOU Daubenton Flerårig Grønkål og Flerårig blomkål – Nine star. Uhmm hvor jeg glæder mig. En er sat i højbedet – blomkålen som er lavtvoksende. Den anden, grønkålen er sat i det store bed ved terrassen med stauderne. Den kan blive op til 1 x 1 m. Spændende at se om den formår det.

Drivhuset

Sørg for god luft i drivhuset


Sørg altid for god udluftning i drivhuset. For høje temperaturer giver misvækst og sygdomme hos fx tomat- og agurkeplanter. Åbn vinduerne, når du tager af sted – det er bedre, de er åbne end lukkede – og drivhuset kan klare sig i 1-2 uger uden pasning på denne måde.

Brug automatisk vanding


Hvis du ikke har nogen til at vande i drivhuset, når du er bortrejst, er automatisk vanding en god løsning. Et automatisk vandingsanlæg, som du monterer på haveslangen, kan du let købe og montere – et sådan koster ca. 500 kr.

Krukker ind i skyggen


Krukker og potter kan i ferieperioden placeres på et sted med mindre sol – dermed bliver vandforbruget mindre. Planter i krukker, som du er særlig sart over for, kan sættes ud i havejorden på et skyggefuldt sted, hvor du kan gennemvæde jorden. Her kan de fleste planter og blomster holde i op til 8 dage uden vanding. Skal du være væk i længere tid, må du alliere dig med en nabo.

Brug selvvandende potter og kasser

Selvvandende potter og blomsterkasser er også en smart løsning. Et hurtigt tip er at sætte en fyldt 2 liters sodavandsflaske på hovedet ned i jorden i krukken – så kan blomster og urter i krukken selv suge vand fra flasken og vandet stille og roligt sive ud i jorden i tørkeperioder. Vandingskasser af flamingo kan du få i mange byggemarkeder.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.