Haven i Juni 2018

Haven i Juni

De lange lyse aftener indbyder til have-vandring, hvor alle sommerens perler skal nydes. Sommeren skal ses – duftes og ikke mindst smages.

Flere af havens planter er selvsået i vores have. Blot en skøn gave som skal nydes. Der er de vilde jordbær i stensætningen ved blomsterbedet.

Ikke mindre end 8 fuglekirsebærtræer. Måske er de sure – men hvorfor ikke benytte dem til Kirsebærsnaps eller kirsebærsirup. En oplevelse man ikke må snyde sig selv for!!

Og hvad blev der af, at skvalderkål er Nordens salat – endda det meste af året rundt. Ligegyldig hvor aggressivt vi fjerner denne bladplante – vokser den frem i hele haven. Og spises kan den jo – så hvorfor ikke benytte den til en omgang skvalderkål-pesto?? Eller blot i salatskålen. Her skal også nævnes løgkarse, som i år er skudt frem i hele forhaven langs hegnet. De har en vidunderlig duft af mild løg og ditto smag. Den må du ikke snyde dig selv for.IMG_1686

En favorit i haven er vores kæmpe syren. Både duften og synet gør en glad i låget. Ud med grensaksen, skylle, plukke, koges og syltes. Og bevares – der skal da også en buket indendørs, så vi kan nyde duften her.

Prøv denne anderledes Syrensirup.

Gode råd til haven i Juni

Det er nu tid til at klippe buksbom. Vores er ved at blive formet – det ender forhåbentligt ud som en spiral. På nuværende ser det dog ud som om den er i etager. Men flot og dekorativ er den.IMG_1737

Er man ikke til vildtvoksende rododendron, er det nu tid til, at knibe visne blomster. Det forhindre busken i at brede sig vildt.

Det er også nu hækken skal klippes – inden sankthans. Er den fin og tæt uden lange skud eller med overhængende fare for at vælte, kan klipningen udsættes, så man kun behøver, at klippe den en gang! Ydermere mindskes risikoen for, at forstyrre fuglerederne.

Drivhuset:Løvstikke salt

Vær flittig i drivhuset. Der skal vandes og gødes. Særligt i disse tørketider.

Knib tomatplantens sideskud. Er de store, kan de genplantes direkte i en potte jord. Inden længe er der nye fine rødder og dermed en ny tomatplante.

Høst krydderurter til tørring.

Her ses en skøn Løvstikkesalt – hengemt sommer på krukke! Pluk løvstikke, blendes med flagesalt til en ensartet masse. Tørres i ovn ved 40 grader i en times tid. Brug med fordel eftervarmen fra aftensmaden/boller/mm og lad stå natten over. Skøn til kylling, nye kartofler, vintersupper mv. Bland den evt med toppene fra knoldselleri – duften er helt vidunderlig og smagen skøn. Kan gemmes til langt ind i vinterperioden til de tunge simreretter.

Køkkenhaven:

Jordbærtærte

Der skal vandes i tørre perioder. Ukrudt skal fjernes løbende. Og der skal gødes. Afklippet græs fra plænen kan med fordel ligges mellem rækkerne. Det holder på fugt og tilfører gødning.

Hyp kartofler igen. Hyp samtidig porrerne.

Man kan allerede nu så pluksalat og radiser igen.

Stop høst af asparges samt rabarber til sankthans.

De første jordbær er klar. Sideskud kan nu klippes af og plantes ud. Eller vent til august, hvor rodnettet er stærkt og udplant her – det får succesraten til at stige markant. Det slider dog på moderplanten, men har man rigelig jordbærplanter, gør det ingenting, at et par planter får lov at yngle, hvis de øvrige sætter rigelig med bær!!

Find en gård i nærområdet med jordbær – flere steder sorteres bærrene i 1. og 2. sortering. Specielt 2. sortering kan med fordel købes i store partier og koges til den lækreste jordbærmarmelade. Sidst i juni /først i juli er en god tid for dette. Min perle af en jordbærpusher ligger i en lille flække – Skafterup, mod Bisserup – her fejler 2. sorterings bærrene Absolut INTET og der hamstres til hele vinteren af søde skønne jordbær, netop til hjemmelavet marmelade. Og så er det blot en sidegevinst, at flere af bærrerne er store og flotte – spiseklar med det samme. Klik på billede for at se opskrift på den skønneste nøddetærte med jordbær. Perfekt sommerspise!IMG_1732

Det er nu varmt nok til at plante middelhavs-krydderurterne ud.

Netop køkkenhaven skal nydes i disse tider. Rabarber er en absolut favorit herhjemme. Den vokser ikke synderligt i varmen – men vand rundhåndet, det betaler sig med masser af nye skud. Prøv denne skønne Rabarberdessert.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.