Haven i marts 2020

Havens sysler i Marts

Første officielle forårsdag er passeret. Det lysner og er tiltagende lunt og skønt i dagstimerne – men nattekulden er ikke helt forbi endnu.

Alligevel er der en masse, at tage sig til i haven netop nu. Og ikke mindst indendørs, hvor det nu er tid til forspiring til køkkenhaven – både majs, rosenkål, solsikker, knoldselleri, spidskål og kartofler kan gøres klar.  –

Du kan nu tillade dig, at så tomat- og agurkefrø indendørs. Så de er klar til at blive sat i drivhuset i slut april- først i maj. 

Herhjemme falder valget i år på rødbeder, ærter, bønner, squash, spinat, solsikker, løg og kartofler. Det er fast sortiment. De fleste sås dog direkte i jorden på voksestedet, når vejret tillader det. – Og selvfølgelig knoldselleri – udelukkende for de skønne toppe. Og jo da – vi bruger ind imellem knolden også. Både til suppe, fond eller blot som tilbehør.

Ideen er, at hvert år forsøges/ eksperimenteres der med en ny afgrøde – nogen gange flere på en gang. Men som hovedregel en afgrøde årligt – det skal jo være sjovt og udbytterigt – ikke blot hårdt arbejde.’

Sidste år faldt valget på grønkål samt videre udvikling af palmekål – Og resultatet er blevet overraskende godt. Der blev i alt plantet 10 forspirede grønkål ud. 5 i højbedet og 5 i zinkbaljer sammen med andre afgrøder. Det skal lige siges, at det duer ikke at dyrke grønkål i zinkbaljer. Måske er der ikke nok gødning/næring. Måske ikke plads nok. Summasummarum er, at de fint udviklede sig, bare ikke tilstrækkeligt. De blev nogle små gnallinge.

Der imod kan det varmt anbefales at have dem i højbed. 4 ud af 5 planter voksede sig store og fine og står stadig rankt i skrivende stund. Hønsene har fået 2 af dem – de havde en fest. 2  af dem står stadig – lige som sidste år, håber jeg på masser af nye sideskud til salatskålen. Friske, sprøde og lækre.

De har ikke været overdækket, da jeg simpelthen ikke gider. Der imod har jeg jævnligt – når jeg alligevel gik en tur i højbedet – pillet æg/larver fra kålsommerfuglen af for, at få lidt udbytte selv.

Palmekålen er dog fortsat svær at have med at gøre – eller sagt på en anden måde. De er meget krævende i pasning og pleje. De kræver rigelig sol, gødning og bør i bund og grund dækkes med bionet. Kålsommerfuglen ELSKER palmekål herhjemme.

Det ender nok med, at kun grønkålen får lov at komme i haven i år.

Permakultur

Hvidløgene står fra efteråret. To sorter – Elefant hvidløg samt rød Estis.

Både Strandkål og Spinatranken har nu boet i haven i 2 år og er tilstrækkelig veletableret til, at vi så småt kan begynde at høste af begge – dog kun ganske lidt for, at de fortsat kan bruge energi på at etablere sig.

Sidste år udvidede vi sortimentet med flerårig kål -Chou Daubenton broccoli samt Nine star blomkål. De har uforstyrret hygget sig i haven et år og er nu så småt begyndt at skyde.

De er en del af den permakultur vi er ved at udvikle herhjemme. Så fremtiden forhåbentlig byder på mere afslapning og afgrøder der “passer sig selv”!!

Forrige år forsøgt jeg at gro Vild asparges – eller Pyrenæisk Fuglemælk som det hedder. Endnu en permaplante som kunne berige os i mange år frem…. Men men men – ikke et eneste frø er spiret. På trods af nøjsommeligheder og følgen af instruks! ØV Øv. spildt arbejde.

Slut på sæsonen sidste år, blev de første spadestik taget til en ny indflytter i permakulturen – nemlig grøn asparges. Det bliver i et mindre højbed, der hvor den tidligere hønsegård var. Det blev fyldt med en blanding af sand og jord og tildækket med tang. Planen er, at det skal tilplantes i start april – asparges kroner er allerede bestil… Uhhh jeg glæder mig.

Men heldet tilsmilede os i sensommeren. Et forsøg med at dele flerårig artiskok gjorde, at vi blev de heldige ejere af 3 fine kæmpe skud. De er nøjsommeligt tildækket for vinterens kulde og inden længe vil det vise sig om de er overlevet eller rådnet væk.

Brombærplanter skal trimmes nu, inden de begynder at skyde med friske nye blade.  Men vent altid til marts med at trimme, så er planten bedre beskyttet mod tilbagefrysning i vintermånederne.

Hvert år danner brombær nye skud fra bunden. De skal have lov at vokser sig til lange ranker, da der først dannes blomster og bær på 2. års skuddene. Herefter bør de klippes ned, så der kan blive plads til nye frugtbare skud.

Nedenfor er nogle gode råd til havens gøremål netop nu.

10 gode råd til haven i marts

Det er nu, du skal i gang med at beskære frugttræer og buske. Hvis du vil plante hækplanter og buske, er det også nu visse typer skal plantes, og så skal du begynde at gøre køkkenhaven klar.

 1. Marts er efter kalenderen den første forårs måned, men så længe jordtemperaturen ikke er over 7 grader, sker der ingen vækst. Det bedste råd i marts er derfor, at du skal have lidt tålmodighed endnu. I marts er der normalt 18-20 frostdøgn.
 2. Sidst på måneden begynder græsset igen at gro. Lad være med at gå på plænen mere end højst nødvendigt. Blade og efterladenskaber fra regnorme rives ud med en gummirive. Hvis jordens pH-værdi er meget under 7, er den sur, og så kan du med fordel drysse perlekalk ud på græsplænen. 5-10 kilo pr. 100 m2. For lav pH-værdi kan lettere give mos i plænen. Jordens pH-værdi kan kontrolleres med lakmuspapir.
 3. Marts er en god måned til beskæring. Alle buske og frugttræer (dog ikke blommetræer og kirsebærtræer) kan beskæres nu. Vent med en stor beskæring af roser og lavendler indtil begyndelsen af april.
 4. Er der meget ukrudt i køkkenhaven, kan det fjernes nu, og så er du fri for det senere. Jorden kan kultiveres med en god kultivator. Læg evt. gennemsigtigt plastfolie eller opsæt plastiktunneller på de steder, hvor du vil lægge tidlige kartofler.
 5. I blomsterhaven er det også nu blevet tid til at klippe og soignere stauderne. Visne frø stande afklippes. Hvis jorden sidst på måneden er rimelig tør, kan du også dele og omplante stauderne i bedene.
 6. Hvis jorden er blevet lidt tør og let, er marts en god måned at plante hækplanter og buske. En tidlig plantning af planter giver god mulighed for overlevelse.
 7. Selvom der kommer dage med gode dagtemperaturer, så lad alligevel være med, at købe sommerblomster. Det går altid galt. Vælg i stedet stedmoder, forglemmigej og bellis – de kan klare nætter med frost og er smukke indtil sankthans.
 8. Blomstrende forårsløg kan godt flyttes nu med forsigtighed. Stik ned i jorden omkring løgene med en spade. Stik spaden ind under løgene og løft forsigtigt op. Senere på året, når løgene er afblomstret, kan det være svært at se farverne på blomsterne, og hvor de skal flyttes hen.
 9. Er der planter, som er afsvedet af frosten, kan de visne grene og skud skæres eller klippes af. Skær eller klip altid helt ned til de steder, hvor barken eller skuddene er grønne.
 10. Sidst på måneden blomstrer nogle af havens virkelige “smykkestene”, forsythia, ribes, kirsebærkornel og den klatrende vinterjasmin, samt den pragtfulde troldnød (Hamamelis).

Se mere på BoGrønts side:

http://www.bo-groent.dk/Forside/Haver%C3%A5d/Artikler/Marts.aspx
Print Friendly, PDF & Email

2 Responses to Haven i marts 2020

 1. admin siger:

  Hej Sabine.
  Tusind tak for din skønne tilbagemelding. Dejligt at den kan bruges 🙂
  Min klatrespinat er koldsået – dvs sået i almindelig havejord og sat i køleskab indtil frøene spirer (der kan gå 2-3 uger).
  Herefter satte jeg den lunt og let skærmet i højbedet, stadig i potten indtil næste sæson – knap et halvt år. Først herefter blev den plantet ud.
  Men jeg skal dog tilføje, at ud af 8 frø, er kun 4 spiret og herefter kun 3 der overlevede vinteren. Året efter gik endnu en til grunde.
  Så jeg har kun 2 planter – til gengæld er de nu veletableret og kommer med mange nye skud.
  Det er en langsommelig plante – men når den først er etableret, breder den sig og kan bruges 2/3 af året – min står i morgensol, men skygge efter middag og resten af dagen. Den er ikke meget for direkte sol.

  Håber det kan bruges – ellers må du ud og finde en venlig sjæl der vil dele en plante med dig 🙂
  Venligst
  Stine Rothberg

 2. Sabine siger:

  Tak for en dejlig blog 🙂

  Jeg forsøgte mig også med både vild asparges og klatrespinat sidste år, men kun klatrespinaten (og kun 1 af ca 8 frø) kom op – dog døde den hurtigt igen, så det var ikke den store succes. Vil du dele hvordan du formåede at holde liv i klatrespinaten? Jeg vil nemlig rigtig gerne have den i haven.

  De bedste hilsener
  Sabine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.