Haven i november 2019

IMG_20151027_092925

Haven i November

Det skønne smukke efterår kan fortsat nydes i haven. Træer og buske står efterhånden nøgne – de grønne farver er falmet og alligevel er der til hver årstid knyttet minder og glæde. November er endnu en måned med hygge og leg med ungerne udendørs. Flyverdrager, vanter og huer findes frem så naturen og udelivet fortsat kan nydes.

IMG_2385Tag gerne denne smukke natur med indendørs. Som disse flotte grene – rødlige og med masser af pyntepotentiale. Endvidere skønne kogler, bog, agern samt forskellige træsorter fx. birk som står flotte og naturskønne.

Selv om haven falmer kan du sagtens skabe liv og hygge i din have. Brug græskar, kurve, plant vinterkrukker med bl.a lyng, julerose, graner mv. Lanterner skaber lys og max hygge.

Tips til haven i november

Man kan med fordel plante hækplanter nu. Inden frosten sætter ind.

Det er også nu der skal plantes buske.

Stauder kan stadig deles inden frosten og de absolut sidste forårsløg kan sættes.

Efterårshindbær skal klippes ned til grunden.

Græsplænen skal drænes med en greb – stik lodrette huller for, at lufte jorden. Nedfaldsblade skal fjernes fra plænen for, at give den optimale forhold gennem vinteren. Men riv dem hen i bedene og højbedet hvor de ligger og luner og formuldrer over vinteren. Det er med til, at jordforbedre dine bede. Resten kan smides på komposten.

Det er også ved, at være tid til, at tænke på havens fugle. Både i form af fuglekasser og let tilgængeligt mad.

NyttehavenIMG_2199

Der kan nu høstes jordskokker. De kan iøvrigt stå hele vinteren, det kan dog være vanskeligt at komme til dem, når frosten sætter ind. Men det er dejligt, at kunne gå i haven en kold vinterdag og grave skønne jordskokker op til varm Jordskokkesuppe.

Inden frosten kommer bør de sidste afgrøder tages ind fra højbedet. Vi har ind til nu haft porrer, bladbede, pastinak, rødbede og knoldselleri – alle afgrøder som nu tages ind og nydes i både supper, syltede og bagte i ovnen. Se flere opskrifter under Fanen Opskrifter.

Har man andre vinterafgrøder som fx rosenkål samt grønkål – kan også disse nydes nu. Begge kan dog blive udendørs, da de tåler frosten fint. Ligeledes er det sæson for rødkål, hvidkål og rødbede. Og de skønneste efterårs/vinter æbler kan også nydes i det kolde efterårsvejr.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.