Havens sysler Marts 2017

Havens sysler i Marts

IMG_2810Første officielle forårsdag er passeret. Det lysner og er tiltagende lunt og skønt i dagstimerne – men nattekulden er ikke helt forbi endnu. Alligevel er der en masse, at tage sig til i haven netop nu. Og ikke mindst indendørs, hvor det nu er tid til forspiring til køkkenhaven – både majs, rosenkål, solsikker, knoldselleri, spidskål og kartofler kan gøres klar.

Herhjemme falder valget i år på solsikker, løg og kartofler. Det er fast sortiment. Og selvfølgelig knoldselleri – udelukkende for de skønne toppe. Og jo da – vi bruger ind imellem knolden også. Både til suppe, fond eller blot som tilbehør.

Når nu haven har været i vinterhi – er der brugt ekstra tid på hønsebasserne i de kolde måneder. Det er dog ikke meget hjælp de har været til i haven pga fugleinfluenzaen – Drivhuset har været brugt til hønsehus vinteren over. Det har været ok,  men HOLD DA OP  Vi håber på dejligt varmt vejr, så hønsene inden længe kan flytte tilbage i gården og drivhuset dermed kan frigives og blive gjort klar til årets sæson for tomater, agurk og chili! Uh hvor det kribler for at komme i gang :o) Vi kan dog stadig få en snebyge eller nattefrost. Men en solrig dag kan du godt smøge ærmerne op og gøre hovedrent i drivhuset.

Nedenfor er nogle gode råd til havens gøremål netop nu.

10 gode råd til haven i martsHavenifebruar_475

Det er nu, du skal i gang med at beskære frugttræer og buske. Hvis du vil plante hækplanter og buske, er det også nu visse typer skal plantes, og så skal du begynde at gøre køkkenhaven klar.

  1. Marts er efter kalenderen den første forårs måned, men så længe jordtemperaturen ikke er over 7 grader, sker der ingen vækst. Det bedste råd i marts er derfor, at du skal have lidt tålmodighed endnu. I marts er der normalt 18-20 frostdøgn.
  2. Sidst på måneden begynder græsset igen at gro. Lad være med at gå på plænen mere end højst nødvendigt. Blade og efterladenskaber fra regnorme rives ud med en gummirive. Hvis jordens pH-værdi er meget under 7, er den sur, og så kan du med fordel drysse perlekalk ud på græsplænen. 5-10 kilo pr. 100 m2. For lav pH-værdi kan lettere give mos i plænen. Jordens pH-værdi kan kontrolleres med lakmuspapir.
  3. Marts er en god måned til beskæring. Alle buske og frugttræer (dog ikke blommetræer og kirsebærtræer) kan beskæres nu. Vent med en stor beskæring af roser og lavendler indtil begyndelsen af april.
  4. Er der meget ukrudt i køkkenhaven, kan det fjernes nu, og så er du fri for det senere. Jorden kan kultiveres med en god kultivator. Læg evt. gennemsigtigt plastfolie eller opsæt plastiktunneller på de steder, hvor du vil lægge tidlige kartofler.
  5. I blomsterhaven er det også nu blevet tid til at klippe og soignere stauderne. Visne frø stande afklippes. Hvis jorden sidst på måneden er rimelig tør, kan du også dele og omplante stauderne i bedene.
  6. Hvis jorden er blevet lidt tør og let, er marts en god måned at plante hækplanter og buske. En tidlig plantning af planter giver god mulighed for overlevelse.
  7. Selvom der kommer dage med gode dagtemperaturer, så lad alligevel være med, at købe sommerblomster. Det går altid galt. Vælg i stedet stedmoder, forglemmigej og bellis – de kan klare nætter med frost og er smukke indtil sankthans.
  8. Blomstrende forårsløg kan godt flyttes nu med forsigtighed. Stik ned i jorden omkring løgene med en spade. Stik spaden ind under løgene og løft forsigtigt op. Senere på året, når løgene er afblomstret, kan det være svært at se farverne på blomsterne, og hvor de skal flyttes hen.
  9. Er der planter, som er afsvedet af frosten, kan de visne grene og skud skæres eller klippes af. Skær eller klip altid helt ned til de steder, hvor barken eller skuddene er grønne.
  10. Sidst på måneden blomstrer nogle af havens virkelige “smykkestene”, forsythia, ribes, kirsebærkornel og den klatrende vinterjasmin, samt den pragtfulde troldnød (Hamamelis).

Se mere på BoGrønts side:

http://www.bo-groent.dk/Forside/Haver%C3%A5d/Artikler/Marts.aspx

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.