Hyldeblomst-tid

Den skønne hyldeblomst-tidIMG_3329

Maj har været varm og skøn med masser af sol. Det har resulteret i tidlig blomstring af flere afgrøder og især hyldeblomst har været tidlig på færde i år.

Det er NU, hvis man skal nå at høste friske hyldeblomster før det er for sent. Desværre er jeg ikke så priviligeret, at kunne høste fra egen have. Og mit vanlige hyldeblomst-pusher-sted er fældet. Øv øv.

Men det slutter ikke her – med så meget andet, kan naturen bruges som spisekammer. Det er bare om at komme afsted.

Idag hvor solen netop har varmet tilstrækkeligt til, at saft, kraft og aroma er på sit højeste i hyldeblomsterne satte jagten ind. En hurtig tur i skoven blev til 50 duftende, skønne nyudsprungne hyldeblomst-skærme!! Akkurat nok til en portion skøn forfriskende hyldeblomstsaft.

Hvis vejret tillader, bliver det nok til en portion hyldeblomst skærme mere. Igen i år skal der sættes en portion hyldeblomst-eddike over til sommerens lækre salater.

Her følger lidt opskrifter med hyldeblomst til inspiration:

Lækker hyldeblomst saftIMG_3058

Hyldeblomstsaft:

40-50 hyldeblomst skærme
700-1000 g sukker
2 øko citroner
1,5 tsk citronsyre
1,5 L kogende vand

Fremgangsmåde:

Ryst blomsterne godt, så alle små dyr rystes af. De grove stængler klippes af skærmene og hyldeblomsterne ligges i en skål. Alle ingredienserne hældes i. Det kogende vand hældes over og der røres til sukkeret er opløst.

Stilles på køl i ca. 4 dage. Herefter sies saften og hældes på rene flasker. Kan holdes sig i køleskab ca. 5 dage. Eller kom det i fryseren – husk dog ikke at fylde flaskerne helt, da de kan springe når saften fryses!!

OBS: Saften blandes 1/4 inden servering.

Hyldeblomstsirup:IMG_1803

1 del hyldeblomstsaft

1 del sukker (eller efter smag)

Koges ind til en tyk sirups konsistens. Skal ca. reduceres til halvdelen før konsistensen er tyk og cremet. Hældes på små glas/flasker.

Sød og mild Hyldeblomst dressing:

1 del hyldeblomstsirup

1 del lys vineddike

Lige dele sirup + vineddike piskes godt sammen. Vendes i salaten.

Hjemmebrygget hyldeblomst eddike

Jeg er selv helt vild med olie/eddike dressing – så tanken om en lækker hyldeblomst – eddike med olivenolie vendt i min sommersalat, får tænderne til at løbe i vand!!

Hyldeblomst eddike:IMG_3061

50 hyldeblomst skærme
Skallen af 1 øko citron
1 dl sukker
70 cl lys eddike/vineddike

Alle blomster klippes af de grove stængler.

Put sukker, citronskal og hyldeblomster i en skoldet, alkohol skyllet flaske eller lign. Overhældes med eddike – kun lige så flasken fyldes 3/4, så der er rum til at blande. Stilles lyst i stuetemperatur i ca. 5-7 dage. Vendes dagligt så sukkeret opløses.

IMG_1775

Herefter filtres eddiken gennem et kaffefilter og hældes tilbage på flasken. Den er nu klar til brug. Kan snildt holde sig 3-4 mdr, der kan dog komme lidt bundfald som ingen betydning har.

Olie/hyldeblomst-eddike dressing:

Efter smag piskes en blanding af olivenolie og hyldeblomst-eddiken. Dryp den over din yndlings salat og vend forsigtigt rundt. Server straks. Kræver den mere sødme, kan der blandes lidt hyldeblomst-sirup i. Ønskes den mere krydret kan der tilsættes lidt salt/peber. Smag dig frem – kun fantasien sætter grænsen.

IMG_1783

 

Ristede hasselnødder i skøn hyldeblomst sirup

Til 2 små glas:

Hyldeblomst sirup

200 g hasselnødder

Fremgangsmåde:

Rist hasselnødderne i ovnen ved 150 grader til hinderne løsner sig. De må gerne blive let mørke. Tag nødderne ud og lad dem køle lidt af på bagepladen. Læg dem på et rent viskestykke og gnid de løse skaller af.

Put nødderne i et rengjort glas og hæld hyldeblomst siruppen over. Luk tæt. Gem mørkt og køligt i op til 6 mdr.

 

Skønne marcipantærter med hyldeblomstcreme

Til ca. 15-16 stk
250 g marcipan
2 æg
100 g blødt smør
80 g sukker
100 g hvedemel
1 tsk bagepulver

Frosting:
200 g philadelphia ost
150 g blødt smør
½ dl flormelis
4-5 spsk koncentreret hyldeblomstsirup

Fremgangsmåde:

Smør og sukker piskes til en homogen masse. Riv marcipanen groft og bland i dejen. Pisk æggene i et af gangen. Bland mel og bagepulver og rør det i dejen til en jævn masse. Fordel dejen i små muffinsforme og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 12 min.

Tag herefter kagerne ud af ovnen, tryk i en lille fordybning i hver tærte med en teske og lad dem køle helt af.

Frosting/hyldeblomstcreme:

I mens piskes pynten. start med at piske smørret med flormelis. Pisk herefter friskosten i lidt af gangen. Tilsæt hyldeblomstsiruppen lidt af gangen og smag til. Stilles i køleskab i et par timer indtil det skal bruges. Er cremen blevet for tynd, kan der piskes lidt ekstra flormelis i.

Pynt med friske jordbær

 

Råkost med rødbede og gulerod

IMG_2057Til 2-4 personer:
4 gulerødder
200 g Edamame bønner
1 håndfuld græskarkerner
Kryddersalt

Marineret rødløg:
1 rødløg
5 spsk hyldeblomst-eddike
2 spsk hyldeblomst sirup

Bagte rødbeder:
4 rødbeder
2 spsk balsamico eddike
2 spsk olivenolie
2 spsk æble/kirsebær/blomme sirup
salt/peber

Dressing:
2 spsk Marinade fra rødløg
4 spsk olivenolie
1 spsk hyldeblomst sirup
Salt/peber/tørret chili

Fremgangsmåde:

Start med at lave de bagte rødbeder: Rødbeder skrælles og skæres i små tern og marineres i balsamico, olivenolie, sirup, salt og peber. Brug gerne handsker og undgå blå fingre. Vend godt rundt i rødbederne så marinaden fordeler sig jævnt. Puttes i et ildfast fad og bages i ovnen ved 200 grader i 45-60 min. Vend rundt undervejs. Bages rødbederne i et lag, er de hurtigere færdige og karamelliserer skønt. Alle slags sirupper kan benyttes – men en god kraftig kirsebær sirup smager fantastisk.

Imens laves rødløget: Skær rødløget i tynde både. Bland hyldeblomst eddike med hyldeblomstsirup og put rødløget i. Trækker på køl indtil rødbederne er klar.

Gulerødder skrælles og strimles – evt. med spiralizeren og ligges på et stort fad som bund. Edamame-bønner tøes op med lidt kogende vand og drysses med lidt kryddersalt.

Alle grøntsager anrettes på et stort fad. Drysses med ristede græskarkerner. Pisk en marinade og dryp over råkosten.

 

 

 

 

728x90

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.