Inspiration med Jordbær

Jordbær – sød og lækker

Det er sommer; Sommer = Jordbær.

Vidunderlige danske Jordbær.

I år, er første år på matriklen hvor vi for alvor har kunne nyde de skønne bær. Hver aften har jeg og ungerne taget den korte vandring til højbedet – med en lille skål og med spænding og funklende øjne, åbnet fuglenettet og inspiceret hver enkel jordbærplante!! Det er ved hver plukning blevet til ca. 200 g bær. Således lidt til aftensmaden, lidt i madpakkerne, nogen til kager og ikke mindre end 2 kg i fryseren. Og det er store sager herhjemme.

Bevares vi kan snilt omsætte 10 kg jordbær i løbet af vinteren til skønne smoothies og cremet marmelade. Men 2 kg er sandelig en start. Der er ydermere suppleret med pluk-selv Jordbær fra vores skønne forsyningsgård i Skafterup til blot 12 kr/0,5 kg. Vinteren kan bare komme an!

Her følger lidt inspiration til den søde tand:

Nøddetærte med mascarpone-creme og Jordbær

Jordbærtærte

Til 6-8 personer:

100 g hasselnødder
100 g mandler
200 g sukker
200 g blødt smør
2 æg
35 g hvedemel

450 g jordbær
250 g mascarpone creme
1 tsk vanillesukker
lidt fintrevet skal af en øko-citron

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 175 grader.

Hasselnødder og mandler blendes til fint mel. Æg piskes lyst og luftigt med sukker.
Smørret piskes i lidt af gangen til en ensartet masse. Vend nøddemelet i massen sammen med hvedemel. Smør en stor springform med smør og drys med rasp. Fordel nøddedejen i formen og bag i ovnen ved 175 grader i ca. 40-45 min. Køl helt af i formen på en rist, inden den tages ud og pyntes med mascarpone rørt med vanillesukker samt lidt fint revet skal af øko citron. Top med jordbær.

Frozen strawberry smoothie

frozensmoothie

På billedet er der lavet 3 x denne opskrift

pr. person:
1 banan
200 g frosne jordbær
1-2 spsk yoghurt natural
1 spsk kirsebærsirup

Fremgangsmåde:

Banan, jordbær, yoghurt og sirup blendes 3-5 min.

Har man ikke yoghurt, kan man bruge cremefraiche, friskost natural, ymer, skyr eller hvad man lyster.

Blendes til jævn konsistens, smages til med mere sirup eller jordbær – serveres straks. Iskold!!

TIP: Har du en kedelig banan i frugtskålen, kan den ligges i fryseren og gemmes til fx denne skønne smoothie. Kan være belejligt når man har rigelig friske jordbær ved hånden. Frosne bananer kan holde sig ca. 3 mdr.

 

Skønne marcipantærter med hyldeblomstcreme

Til ca. 15-16 stk

Friske danske jordbær…UHMMM

Gerne nyplukkede fra haven; Lune og solkyssede

 

 

 

Marcipantærter med hyldeblomstcreme og jordbær
Ingredienser
Marcipantærter
  • 100 g Blødt smør
  • 80 g Sukker
  • 250 g Marcipan
  • 2 stk Æg
  • 100 g Hvedemel
  • 1 tsk Bagepulver
Hyldeblomstcreme
  • 200 g Frisk ost fx. Philadelphia
  • 150 g Blødt smør
  • ½ dl Flormelis
  • 4-5 spsk Koncentreret Hyldeblomstsaft eller sirup
Fremgangsmåde
  1. Smør og sukker piskes til en homogen masse.

  2.  Riv marcipanen groft og bland i dejen.

  3. Pisk æggene i et af gangen

  4.  Bland mel og bagepulver og rør det i dejen til en jævn masse

  5. Fordel dejen i små muffinsforme og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 12 min.

    Tag herefter kagerne ud af ovnen, tryk i en lille fordybning i hver tærte med en teske og lad dem køle helt af.



Hyldeblomstcreme
  1. I mens piskes pynten.

    Start med at piske smørret med flormelis. Pisk herefter friskosten i lidt af gangen. Tilsæt hyldeblomstsiruppen lidt af gangen og smag til. Stilles i køleskab i et par timer indtil det skal bruges. Er cremen blevet for tynd, kan der piskes lidt ekstra flormelis i.

  2. Pynt med friske jordbær

Opskriftsnoter

 

 

 

 

 

Lækker Roulade med Jordbærskum

Smager af sol og sommer.

I denne opskrift kan benyttes almindelig jordbærmarmelade både til at smøre kagebunden med samt til at vende i flødeskummet til fyld. Man kan dog med fordel lave sin egen Jordbærpure hvis man lige har et kilo jordbær ved hånden.

Jordbærpure:

1 kg friske jordbær halveres og overhældes med 250 g sukker. Lad stå 2 timer eller gerne natten over til de safter. Benytter man frosne bær, kan de tages ud om aftenen og tøes op i en gryde til næste dag. De smider helt naturligt en masse saft. Bland herefter sukkeret i og kog op.

Jordbær og sukker koges igennem ved svag varme i ca. 10 min. Skum af undervejs. Når jordbærrene er møre, Blendes de med en stavblender. Bland en tsk melatin i jordbærpureen og kog det igennem et minut (Følg anvisningen på pakken). Hældes herefter på skoldede glas, der lukkes straks. Jordbærpureen er nu klar til brug.

Denne portion giver mere end der skal bruges i rouladen, men hvem vil ikke gerne kunne servere nybagte boller med hjemmelavet jordbærmarmelade…

Roulade med Jordbærskum
Ingredienser
Kagebund:
  • 250 g Sukker
  • 3 æg
  • 125 g mel
  • 1 tsk vanillesukker
  • 1 tsk bagepulver
  • 50-100 g Hasselnødder
Jordbærskum:
  • 1/4 L Piskefløde
  • 1-2 glas Jordbærmarmelade
Fremgangsmåde
  1. Pisk sukker og æg til en cremet masse. Vend mel, bagepulver og vanillesukker sammen i en anden skål. Vend det forsigtigt i æggemassen. Hæld dejen ud på en bageplade på bagepapir. Smør den forsigtigt ud til den er ca. 1 cm tyk. Hak nødderne og drys dem jævnt over. Bag kagen i ovnen ved 200 grader i ca. 8 min. Pas på, den brænder hurtigt på!

  2. Vend kagen ud på et stykke sukker-drysset bagepapir når den er færdigbagt. Lad den hvile lidt. Træk herefter forsigtigt det fastklistrer stykke bagepapir af kagen - men lad det ligge løst henover (Det bevarer saftigheden). Lad kagen køle helt af og smør den derefter med et lag jordbærmarmelade.

  3. Pisk flødeskummet tykt og cremet. Vend forsigtigt jordbærmarmelade/ jordbærpure i efter ønske. Smag til undervejs.

  4. Smør jordbærskummet på kagebunden i et jævnt lag og rul forsigtigt kagen sammen. Læg den med samlingen nedad og stil den på køl. Tages ud en ½-1 time inden servering.

Opskriftsnoter

Kagebunden kan snilt bages dagen før. Vent da med at smøre jordbærmarmelade samt jordbærskummet på til inden servering. Kagebunden bør stå overdækket med et viskestykke til den skal bruges.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.