Lækre efterårssalater

Lækre efterårssalater

Efteråret byder på kulde og blæst – men også sprødhed, sødme og lækkerness i det gastronomiske univers. Kål i rå mængder tilfører måltiderne friskhed, sprødhed, syre, saft og sødme i et smags og sanse fyrværkeri.

Nogen vil måske rynke på næsen – hmm KÅL… Men giv det en chance, måske du bliver overrasket!!

 

Blomkålssalat med æbler og pærer
Antal: 2
Ingredienser
  • ½ stk Blomkål
  • 1 stk Pære
  • 1 lille æble
  • 1 håndfuld tørrede tranebær
  • 1 håndfuld ristede nødder
  • 1 spsk koncentreret hyldeblomstsaft
  • ½ citron
Fremgangsmåde
  1. Skyl blomkålen og del i små buketter. Vend den med lidt hyldeblomst saft og lad den trække indtil de øvrige ingredienser er klar.


  2. Skær pære og æble i tern og vend dem med saften af en halv citron - dette gør at de ikke bliver så nemt brune. Og tilføjer samtidig lidt syre til salaten.


  3. Vend blomkål og frugter sammen og anret på et fad. Drys tørrede tranebær over og lidt ristede nødder. Jeg benyttede en blanding af peanuts og ristede græskarkerner. Salte mandler kan også benyttes.


Rustikke rødbeder med sødmefulde pærer og ristede solsikkekerner

Det er sæson for rustikke rødbeder og søde sprøde pærer – og kombineres disse med lidt knasende ristede solsikkekerner – er andet tilbehør næsten overflødig ved aftensbordet. Spis gerne rødbedesalaten til en saftig hakkebøf eller schnitzel. Kun fantasien sætter grænser.

Velbekomme.

 

 

Rødbedesalat med søde pærer og knas
Antal: 2 pers
Ingredienser
  • 2-3 stk rødbeder
  • 1 stk stor saftig pære
  • 2-3 spsk solsikkekerner
  • 1 spsk Olivenolie
  • ½ spsk kirsebærsirup
  • Salt
Fremgangsmåde
  1. Vask rødbederne godt - brug 2-3 stk afhængig af størrelse ca. 300 g. Kog dem i saltet vand i ca. 45 min. Når tiden er gået overhældes rødbederne med iskoldt vand og trækker et par minutter. Herefter kan skindet nemt "smuttes" af.

    OBS OBS brug af engangs handsker kan varmt anbefales!!

  2. Skær rødbeder i passende stykker og vend dem med olivenolien og kirsebærsirupen. Har du ikke kirsebærsirup, kan almindelig honning eller andet sødmefuld sirup benyttes. Drys med lidt salt.

  3. Rist solsikkekernerne på en tør pande.

  4. Skær pærer i passende stykker.

  5. Anret på et fad med rødbeder i bunden, dernæst pærer og top med skønne solsikkekerner. Server.

Opskriftsnoter

Normalt er jeg mest til bagte rødbeder (foruden de syltede - naturligvis!) - de er ligesom mere intense i smagen. Men efter jeg har prøvet disse kogte rødbeder til netop salat - er jeg overbevist.

Dryp evt med lidt frugt eddike, som understøtter den intense smag.

I Sæson:

Pærer og æbler er på sit højeste nu – stegte, bagte eller rå er de skønne i bl.a salater, smoothies og som gnavegrønt.

Der er intet som danske saftige, sprøde og sødmefulde pærer og syrlige æbler. Alle har en favorit – herhjemme er ingen undtagelse. Nogle gnaskes rå i madpakken, andre koges til grød og en hel tredje sort bages, steges eller syltes. Særligt æbler har en bred vifte af anvendelsesmuligheder.

Prøv denne skønne efterårssalat:

 

Efterårssalat med stegte frugter og knasende chilimandler
Ingredienser
  • 1 stk Æble
  • 1 stk Pærer
  • 1 stk Rødløg
  • 5 store Gulerødder
  • 100 g Mandler
  • 2 spsk Olivenolie
  • 2 spsk Æblesirup
  • 1 spsk Sød Chilisauce
  • Salt/ Peber
Fremgangsmåde
  1. Gulerødder skrælles og skæres i skrå stykker på ca. 1-2 cm. Vendes i olivenolie og en spsk æblesirup. Drys med salt og peber og vend rundt. Bag i ovnen på 200 grader i ca. 20 min eller til de er møre, dog fortsat med lidt bid. 

  2. Mandler ristes på en tør pande til de tager lidt farve. Hæld en spsk sød chilisauce ved og vend godt rundt i et par minutter. Pas på de ikke brænder på. Køl af.

  3. Pære skæres i små tern. Rødlød skæres i tynde både.

  4. Når gulerødderne er færdige, er det tid til at klargøre æblet. Æblet skæres i tynde både og steges på en varm pande sammen med rødløg og en spsk olivenolie og en spsk æblesirup. Vend godt rundt. Steg et par minutter.
  5. Anret æbler og rødløg på et stort fad. Drys med pære i tern og læg gulerødderne på. Pynt med de chilistegte mandler. Drys med lidt salt og peber og server som tilbehør til fx hakkebøf. En lækker steg eller lign.

Opskriftsnoter

Af pærer kan tilføjes at Clara Friis som modner først sammen med Lucas pærer er skønne at spise rå og sprøde. I denne salat er det Clara Friis der er benyttet. Senere hen på sæsonen modner Conference pærerne som har dyb sødme og saftighed.

 

Af æbler kan stort set alle sorter benyttes. De skønne Discovery og ananasæbler og Filippa som modner først skal spises hurtigt mens de er saftige og sprøde. Kan med fordel koges til mild, sødmefuld æblegrød og skrællerne kan benyttes til æblesirup

 

Ingrid Marie, Belle de Boscoop, Aroma, Gråsten og Elstar har alle en plads i køkkenet herhjemme. Men alle æbler er skønne - det er bare med at gnaske løs når de er i sæson hvor der er aller bedst!! 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.