Lækre vintersalater

Inspiration til lækre vintersalater

Byd det nye år velkommen med Skønne, sprøde, kraftfulde og mættende vintersalater.

Efter en lang og skøn juletid med mad og drikke i overflod, trænger krop og sjæl til havemad når det er bedst. Skønne, mættende, sprøde og saftige vintersalater og kål i et væld af variationer findes på det gastronomiske marked. Ind imellem kniber det med fantasien – her følger lidt inspiration til anvendelse af de gode danske råvarer, tryllet om til nemme og mættende vintersalater.

Sprød grønkålssalat m/ æbler, rødløg og granatæblekerner

IMG_20151026_202408 (2)

Sprød grøntkålssalat
Antal: 4 personer
Ingredienser
  • 4 Store håndfulde hakket grønkål
  • 1 stk Æble
  • 1 stk Rødløg
  • 1 dl Granatæble kerner
Vinaigrette:
  • ½ dl Olivenolie
  • 2-4 spsk Hvidvinseddike
  • 1 spsk Æblesirup/ Honning
  • 1-2 tsk Sennep
  • Salt/Peber
Fremgangsmåde
  1. Køb gerne en grønkål som er skyllet, hakket og lige klar til brug. Det gør denne salat super nem. Køb også gerne en lille bøtte med granatæblekerner i køledisken hos fx COOP når nu du er igang. Så er du altså godt på vej mod en himmelsk salat, som kan bruges til næsten ALT! Og endda uden at have rørt en finger - sådan næsten.

  2. Tag en stor skål og put 4 store håndfulde hakket grønkål i. (OBS: grønkålen falder lidt sammen når den vendes med dressingen).

  3. Hak rødløget fint og kom halvdelen op til grønkålen. Vask æblet, halvér og fjern kernehus. Skær æblet i tern og kom det op i skålen.

  4. Rør nu en skøn dressing - vinaigrette om du vil - af olivenolien, sennep, honning og eddiken med en gaffel. Smag til med salt og peber. Husk dressingen er skarp - men når den blandes med salaten, bliver smagen sødmefuld og kraftig uden at overdøve.

  5. Dryp halvdelen af dressingen i salaten og vend rundt. Anret på et stort fad og drys med granatæblekerne og resten af rødløget. Dryp igen med lidt dressing og server.
Opskriftsnoter

Denne nemme salat er god til det meste, men er afprøvet til dampet laks, kylling og en god rød bøf. Alle muligheder der varmt kan anbefales.

 

Tilføj en dåse tun og en håndfuld kogte kikærter og du har en dejlig måltidssalat!

 

 

 

 

Linsesalat med bagte Rødløg

savoy-linsesalat

Linsesalat med bagte rødløg
Antal: 2 Personer
Ingredienser
Bagte Rødløg:
  • 4 små Rødløg
  • 1 spsk Olivenolie
  • 1 spsk Sirup/Honning
  • Balsamico
  • Salt/ Peber
Sorte Linser:
  • 2 dl Sorte Beluga Linser
  • 1 spsk Flydende honning
  • 1 spsk Dijonsennep
  • 1 spsk hvidvinseddike
  • 5 spsk olivenolie
Salat:
  • 10 stk store blade savoykål
  • 2 store håndfulde spinat
  • 3 fed hvidløg
  • 1 spsk olivenolie
  • 150 g Feta/Parmasan
  • 100 g Ristede Pinjekerner
Fremgangsmåde
Bagte Rødløg:
  1. Pil løgene. Halver dem og sæt dem på en bageplade. Dryp med olivenolie, honning og balsamico. Drys med salt + peber efter smag. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 45 min til de er møre med stadig let faste.

Beluga Linser:
  1. Skyl linserne og kog dem møre som anført på pakken - ca. 20 min. Rør honning sammen med sennep og tilsæt hvidvinseddiken. Pisk olivenolien i. Dryp linserne godt af og rør dressingen i de varme linser. Drys med lidt salt og vend rundt. Læg låg på til de skal anrettes.

Salat:
  1. Skyl savoykål samt spinat grundig og dryp godt af. Skær de groveste stilke fra. Skær savoykål i tynde strimler. Pil hvidløg og skær i tynde skiver, rist det på en varm pande i olivenolie. Kom savoykål på panden og vend godt rundt. Tilsæt spinat og sauter til det netop falder sammen. Smag til med salt og lidt ekstra olivenolie.

  2. Anret salaten på et stort fad. Fordel linserne over i et tyndt lag. Top med bagte rødløg og smuldre fetaen over. Har man ikke feta, kan der anvendes parmasan. Pynt med ristede pinjekerner. Server straks.
Opskriftsnoter

Denne salat kan nydes både i den sene sommer med frisk spinat samt nye savoykål og rødløg til langt hen i vinteren med den lidt grovere kål. Skift gerne savoykålen ud med spidskål.

 

Sammensætningen med de sorte linser er helt fantastisk og giver en dejlig fylde og mæthed. Brug de sorte Belugalinser som har deres fine navn og farve efter Belugakaviar - de har en mild smag og en lækker struktur.

 

 

Rosenkål salat med mandler

rosenkål

Rosenkålssalat med mandler
Antal: 2 Personer
Ingredienser
  • 300 g Rosenkål
  • 50 g Mandler
  • ½ Rødløg
  • 1-2 spsk Æblesirup/honning
  • Salt/ peber
Fremgangsmåde
  1. Skyl og rens rosenkålen ved at fjerne de yderste blade og skære det grove af stokken.

  2. De rensede rosenkål skal nu blancheres i let saltet vand. Bring vand i kog. Sluk for blusset. Put rosenkålen i og lad den trække i 5-7 min. Dryp dem herefter godt af. 

  3. Mandler smuttes. Hæld mandlerne i en lille skål og lad dem trække i kogende vand ca. 5 min. Herefter kan skallen "smuttes" af.

  4. Rødløg hakkes fint.
  5. Varm en sautepande op. Tilføj lidt olivenolie og rist rosenkålen et par minutter. Tilsæt æblesiruppen og salt/peber og lad rosenkålen få lidt farve. Anrettes på et fad og drysses med mandler samt fint hakket rødløg.

 

 

Råmarineret Rødbede salat m/ græskarkerner

Råmarineret rødbedesalat
Antal: 2 Personer
Ingredienser
  • 2 store rødbeder
  • 1 stk rødløg
  • ½ citron, saften af
  • 2 spsk solbær/ kirsebær sirup
  • 1 håndfuld ristede græskarkerner
  • Persille
Fremgangsmåde
  1. Rødbeder skrælles og snittes meget fint evt. med kartoffelskrælleren eller på mandolin jern - hvis man er så avanceret at eje sådan et!! Rødbederne ligges i rigelig koldt vand ca. 10-20 min - gerne længere.

  2. Løget skæres i tynde skiver og vendes i en marinade af citron og sirup. Alle slags sirupper kan bruges - også honning. En dejlig frugtsirup giver dog lige det ekstra pift til smagsnuancerne. 
  3. Efter ca. 20 min dryppes/klemmes rødbeder GODT af for vand og vendes med løgene + marinade. Tilsæt evt lidt ekstra marinade. Trækker ca. 30 min inden servering.
  4.  Græskarkernerne ristes på en tør pande og drysses med lidt salt.
  5. Blandingen anrettes på et stort fad med de ristede græskarkerner. Tilsæt lidt salt og peber og pynt med rigelig persille.
Opskriftsnoter

Ønsker man at tilføje ydeligere dimension til denne salat - vil en håndfuld smuldrede feta gøre store underværker. Det er selvfølgelig op til Januar-samvittigheden om der fortsat skal være den "gode" ost på salaten (LÆS: kalorierige).....

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Switch to desktop version