Æbler

Æbler Æbler Æbler i alle afskygninger

Æblehøsten er på sit højeste – lækre søde, sprøde, syrlige og modne æbler. Er man så heldig, at have dem i haven er det bare om, at tage for sig af herlighederne – ellers må man på ROV! Snydes skal man ikke. Rundt i den danske natur er der æbler til fri afbenyttelse – det er bare om at finde dem – sæt igang.

For nogle år tilbage fik jeg det skønnest lille æbletræ i housewarmings gave. Der gik et par år før det gav noget nævneværdigt udbytte – til en start (ca. 2 år) troede jeg det var paradisæbler, men snu som jeg ind imellem er, fik jeg læst den lille info-snip fastspændt på stammen, påsat fra planteskolen! Smart – Og det viser sig at det er Pigioner! Fedt tænkte jeg, HVAD bruger man dem til. Små, syrlige – jeg vil være tilbøjelig til, at kalde dem bæster – som vist kun kan bruges som pynt til Jul….. DET VAR DENGANG –

Træet er blevet flyttet et par gange og står nu inde i hønsegården. Og mon ikke det har båret frugt – bogstaveligt talt. I år bugner træet med store, sprøde og let syrlige skønne æbler som lige er til at spise. Tænk hvad hjemmelavet gødning kan gøre :o)

Haven huser nu 4 forskellige æble sorter – jeg er så priviligeret, at jeg på min fødselsdag år tilbage, blev begavet med endnu et æbletræ af mine børn. Et Trio-træ med en 3-podet stamme. Discovery, Rød aroma og ananasæbler. Også dette er plantet i hønsegården og har også båret frugt – ikke så mange, men dog nok til, at to af de store grene er knække på midten. Øv øv men så kan jeg lære, at få beskåret det i tide!!! Nu har vi æbler gennem 2-3 måneder da de modner forskudt! Hvilket privilegium.

Her er lidt inspiration til æble-universet:

Lækker æblesirupIMG_2095

I disse Stop Spild af Mad tider kan det ikke siges nok – at vi som forbrugere skal blive bedre til, at se muligheder frem for begrænsninger. Med dette in-mente gennemsøgte jeg det virtuelle køkken for fantastiske æbleopskrifter. Der var særligt en som talte til mit hjerte: Æblesirup!

Ingredienser:

Der skal bruges en ordentlig røvfuld nedfaldsæbler som iøvrigt skal bruges til mos/grød, kage, saft eller lign.

Vand til det dækker
Sukker 2:1
vanillestang IMG_2082

Fremgangsmåde:

Æblerne skrælles. Stilk samt blomst kasseres. Skræller samt skrog samles i en stor gryde, vand tilsættes så det dækker.

Frugtkød samles i en anden gryde og koges til mos/grød eller lign. Skræller samt skrog koges møre ca. 20 min. Herefter sies blandingen så der kun er saften. Tilbage i gryden med den og kog nu videre ved svag varme til den er halveret.

Vær tålmodig – det tager længere tid end man tror. Herefter tilsættes sukker i forholdet 2:1. Som i mit tilfælde blev der 1 L æblesaft. Heri tilsættes 500 g sukker. Koger ca. 10 min hvorefter vanillestang + korn puttes i saften. Det koger videre til en blank sirups konsistent.

Husk der i æbleskræller i forvejen er et naturligt geleteringsmiddel Pektin, så hvis saften koges med sukker FOR længe bliver det til ÆbleGelé. Ikke dårligt, men det er nu engang sirup vi har gang i!

Når siruppen er færdig hældes den på klargjorte flasker og stilles køligt. Kan holde sig i evigheder pga den høje sukkerkoncentration.

Lækkert tilbehør

IMG_1685

Portion til 2:

1 æble i både
1 blomme i både
1 stort rødløg i både
2 spsk olie
2-3 spsk æblesirup

Fremgangsmåde:

Rødløg steges på en pande med lidt olie til det netop tager farve. Blommer tilsættes. Steger med at par minutter. Æblet skæres i både og tilsættes til sidst. Steger et par minutter. Der skal stadig være lidt bid i frugterne. Æblesirup tilsættes.

Lækkert tilbehør til vildt eller blot en lækker bøf.

Efterårssalat med Æbler, pærer og knasende chilimandler

Til 2 personer:dsc07148

1 æble
1 pære
1 rødløg
5 store gulerødder
100 g mandler
Olivenolie
Æblesirup
sød chilisauce
Salt/ peber

Fremgangsmåde:

Gulerødder skrælles og skæres i skrå stykker på ca. 1-2 cm. Vendes i olivenolie og en spsk æblesirup. Drys med salt og peber og vend rundt. Bag i ovnen på 200 grader i ca. 20 min eller til de er møre, dog fortsat med lidt bid. Pære skæres i små tern. Rødlød skæres i tynde både. Mandler ristes på en tør pande i til de tager lidt farve. Hæld en spsk sød chilisauce ved og vend godt rundt i et par minutter. Pas på de ikke brænder på. Køl af.

Når gulerødderne er færdige, er det tid til at klargøre æblet. Æblet skæres i tynde både og steges på en varm pande sammen med rødløg og en spsk olivenolie og en spsk æblesirup. Vend godt rundt. Steg et par minutter.

Anret æbler og rødløg på et stort fad. Drys med pære i tern og læg gulerødderne på. Pynt med de chilistegte mandler. Drys med lidt salt og peber og server som tilbehør til fx hakkebøt. En lækker steg eller lign.

Verdens bedste Æble Crumble Drøm

4-6 personerDSC02480

4 -5 valgfrie æbler
Saft af 1 øko-citron
1 spsk kanel
100 g hakkede nødder

Crumble:

100 g hvedemel
100 g sukker
100 g smør/margarine
100 g groft revet marcipan
1 tsk vanillesukker

Fremgangsmåde:

Æbler skrælles og kernehus fjernes. Skær æblerne i mindre stykker og læg dem i et smurt tærtefad (ca. 26 cm). Saften af 1 øko-citron presses over. Kanel drysses over i et jævnt lag. Drys derefter de hakkede nødder over. Herefter laves smuldredejen/crumblen. Gerne i en røremaskine ellers blot med fingrene i kagedejen – som man siger!

Start med at komme hvedemel samt sukker i røremaskinen og tænd den på mellem hastighed. Drys vanillesukker i. Små stykker af smørret tilsættes lidt efter lidt – når dejen er ensartet men dog smuldret, rives marcipanen og drysses i. Rørt lidt ekstra. Dejen skal fortsat være smuldret, men samlet – og drysses nu over æblerne. Tryk det en anelse.

Bages i ovnen ved 200 grader ca. 25 min. Kan spises både lun og afkølet. Serveres med fuldfed cremefraiche, flødeskum eller med lidt is!!

Skøn Æble-blommechutney blommer

400 g Blommer (Fx Victoria)
150 g madÆble
1-2 rødløg
½ Rød Chili (Styrke afhænger af smag)
300-350 g Sukker
1 dl Æblecidereddike
1/2 vanillestang
frisk kværnet peber
lidt spidskommen

Fremgangsmåde:

Blommer skylles, stenene fjernes og evt pletter skæres af. Æbler skrælles og kernehus fjernes. skær æblerne i mindre stykker. Løg skæres i tynde både. i en gryde steges først løgene i lidt olie. Blommer tilsættes, lad dem stege lidt til de smider lidt væde. Æblerne tilsættes herefter. Hæld æbleeddike ved og lad simre 5 min.  Tilsæt de øvrige ingredienser og lad simre i ca. 30-40 min. Til det tykner. Husk at skrabe kornene ud af vanillestangen og tilsætte mosen. Smag til med krydderier undervejs. Når konsistensen er passende, hældes chutneyen på skoldede, alkohol skyllede glas. Tilsæt evt atamon lige inden chutneyen hældes på glas for, at forlænge holdbarhed.

Normalt bruger jeg sjældent atamon i mine sylterier, da det ganske enkelt ikke er nødvendigt pga det høje sukker og-/ eller eddike indhold. Men lige med blommer gør jeg det, da jeg gentagne gange har oplevet mug/skimmel i selv sylterier opbevaret på køl!!

Lækkert til kraftige oste. I indiske curry retter. Rørt i pasta salaten. Som dip til lækre brødstænger. Eller blot på nybagt rugbrød.

Chili kan tilsættes efter smag. Den friske chili som benyttes her, bliver ikke nær så stærk/kraftig som hvis man tilsætter tørret chili. Denne udvikler sig mere intens under kogningen og skærer mere igennem på smagen.

Ønsker man ikke chutneyen nær så sød, kan vanillestangen undlades.

Laks i kokosmælk m/æble

IMG_1215

Til 4 personer:

ca. 500 g laksefilet i tern
1-2 æbler
1 spsk. olie
1 spsk. rød karrypasta
400 ml kokosmælk
1 bdt. forårsløg
4-5 gulerødder
ca. 2 spsk. fiskesauce, limesaft eller citron, 4 tomater

Fremgangsmåde:

Klargør laksen og skær den i grove tern. Gulerødder skrælles og skæres på skrå i tynde skiver. Varm en wok op til den er rygende varm. Tilsæt olie og steg karrypastaen i ca. 30 sek under omrøring. Tilsæt gulerødder i tynde skiver. Hæld kokosmælken på og bring i kog. Lad det småkoge under låg i ca. 10 min.

Halvér æblet, fjern kernehuset og skær det i tynde skiver. Forårsløg renses og skæres i tynde skrå skiver. Hold den hvide og grønne del adskildt. Efter 10 min. tilsættes laksen og den hvide del af forårsløgene og æblerne. Lad det simre ca. 5-8 min. til fisken akkurat er færdig. Smag til med fiskesauce og lime/citronsaft. Tag wokken af varmen. Halver tomaterne, fjern kernerne og skær dem i både. Strø tomater samt forårsløg over retten.

Serveres med godt brød og blancherede broccoli. Evt. grove ris eller fuldkornspasta.

 

Find lækkert køkkentilbehør her:

Print Friendly, PDF & Email