Kirsebær

Kirsebær20141224_182948

Nu er det tid igen – juleforberedelserne kan sættes i gang! Kirsebærtræerne i vildnisset bugner af sort-røde kirsebær. De skønneste syltekirsebær. Surkirsebærrerne. Og det gælder om at være hurtig ude af starthullerne med, at få dem plukket inden fuglene napser dem alle. Og hvorfor er det så det – jo, ikke meget godt bliver der sagt om de sure kirsebær, men de kan bruges til alverdens!! Igen i år står den selvfølgelig på kirsebær-Likør, lavet på gammel familieopskrift. Gamle oldefar Egons hjemmelavede – og der findes ingen skønnere kirsebærsnaps end denne!!

Familiehemmelighed eller noget – snydes skal i ikke for denne skønne drik:

IMG_1805

Kirsebær-snaps

Surkirsebær (Ja HVAD skal de ellers bruges til)

sukker

Brøndumssnaps Klar

Lige dele sukker og surkirsebær hældes i et patentglas. Overhældes med klar snaps til det dækker. Vendes rundt dagligt til sukkeret er opløst. Lad det gerne stå på køkkenbordet. Når sukkeret er opløst, stilles snapsen mørk og kølig ca. 6 mdr og trækker. Vendes rundt engang imellem når man alligevel kommer forbi den.

Omkring 1. dec. (efter at have trukket knap  ½ år) filterers snapsen gennem et klæde. Kirsebærene skal nu udstenes. Ud med stenene, men put kirsebærret tilbage i glasset. Overhæld de udstenede kirsebær med lidt af den filtrert snaps og gem til kirsebærsauce til juleaften. Brug dem også gerne i kager eller lign.

Nyd kirsebærsnapsen til desserter, kaffen eller blot i en stille stund.

Kirsebær-sirupIMG_1804

En stor portion skønne modne surkirsebær

Vand til det dækker

Koges til bærrene brister

Sies natten over

Saften tilsættes sukker svarende til halvdelen af saft mængden. Fx 1½ dl sukker til 3 dl saft  –  Varmes op til kogepunktet – små bobler til det begynder at tykne. Ca. 40 min afhængig af portionsstørrelse.

I år er plukkeriet sat ind – det er indtil nu blevet til knap 5 kg. Renset og ordnet og lagt trygt og godt i fryseren. Til netop kirsebærsirup – en skøn smagsgiver til de bagte rødbeder i den kolde vintertid. Som topping på ymer eller skyr – eller til den søde tand – som topping på is og i pandekager. Kan varmt anbefales.

Kirsebær Eddike

En lille flaske (ca. ½-1 L ) fyldes med kirsebær. Overhældes med lys eddike – eller hvad man nu er til. Trækker 1 mdr’s tid. Er nu klar til brug. Fx til justering af saucen. Til skønne olie-eddike dressinger. Eller som smagsgiver til sylteriet.

 

Syltede kirsebær

1 kg kirsebær
500 g sukker
7 dl vand
1 vanillestang

Fremgangsmåde:

Udsten kirsebærrene. Fælk vanillestangen og skrab kornene ud. Kog en lage af vand, sukker og vanillestang + korn. Hæld de udstenede kirsebær i rengjorte glas og hæld den kogende lage over. Luk glassene og stil dem mørkt og køligt. Kan bruges efter 2 mdr. Men er ideel til kirsebærsaucen i juletiden.

 

Kirsebær sauce20141224_182948

Julens klassikere er mange – kirsebærsauce til Ris a’la manden er ikke til at komme udenom.

Er du fuld af juleoverskud eller bare tilhænger af god gastronomi – Aka et madøre som jeg…

Eller begge dele; Følger her en sødmefuld og kraftig kirsebærsauce til aftenens voksne bekendskaber:

Brug din dyrebare hjemmebrygget kirsebærsnaps fra sommerens gemmer. Den høster med garanti roser – er du ikke så heldig, at besidde en af slagsen, må du til lommerne og købe en. Snydes skal du ikke!!

 

 

 

Kirsebærsauce
Ingredienser
  • 3 dl Hjemmebrygget kirsebær snaps
  • 1 dl Mandarinsaft (Gerne den søde fra dåse)
  • ½ stk kanelstang
  • ½ stk Vanillestang (brug gerne en tom fra julens bagerier)
  • 3-5 spsk Appelsinsirup
  • Frafiltreret kirsebær fra snapsen - uden sten
  • Maizena til jævning
Fremgangsmåde
  1. Bland alle ingredienser i en lille kasserolle. Lun det igennem ca. 5-10 min.

  2. Smag til med saften fra en appelsin/citron

  3. Jævn saucen med maizena rørt ud i koldt vand. og lun hele herligheden igennem (uden at koge) i et par minutter.

Opskriftsnoter

Brug lige præcis den mængde kirsebær du ønsker.

 

Udsten dem om nødvendigt - det er dog ikke et must, husk dog at informerer gæsterne inden servering. Tandlægeregningen er vist alle foruden!!

 

 

Sød kirsebær

Trods de store mængder lækre surkirsebær i haven – kommer man ikke uden om, at de store søde morel-kirsebær er et must i den danske sommer. Jeg husker fra min barndom, at min veninde havde det skønneste kirsebærtræ i haven, som vi lænsede hver sommer indtil mavepinen satte ind. Hvilken GUDE-spise! Det er mange år siden nu og selv om vi hvert år nyder de danske kirsebær købt i dyre domme i butikkerne, er det bare ikke det samme. Og bevares – selvfølgelig skal de lokale kirsebæravlere belønnes for deres fantastiske arbejde – men pengepungen sætter altså begrænsning på glæderne, om man vil det eller ej!!DSC02430

Sidste år tog vi spontant en tur på planteskolen i Toksværd en dejlig søndag hvor solen stod højt på himlen! Med fast beslutning om, at udvide haven med et ægte kirsebærtræ – med dværgvækst. Et visit hos nogle venner dagen forinden var udslagsgivende – 2 kg hjemmedyrkede kirsebær på størrelse med Mozard-kugler havde de høstet samme dag fra deres blot 2-årige kirsebærtræ i haven. Sådan et måtte jeg bare eje – som sagt, så gjort – og nu er hønsegåden beriget med endnu et frugttræ!! Det er ikke blevet til mange bær i år – fuglene elsker dem simpelthen omtrent lige så meget som jeg! Øv – men det er nu pakket ind i net, med håbet om at de sidste bliver til os selv.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email