Rabarber
De røde stængler er for mange af os et tegn på forår. De første rabarber har noget særligt over sig og det kribler i fingerene for, at komme igang med bagningen af tærter, kager, muffins mv med skønne rabarber.
Favoritten herhjemme er saft, skøn likør og lækre kager af rabarberne – følg med for inspiration:
Lækker rabarber Saft
- 1 kg Rensede vinrabarber
- 2 l Vand
- ½ kg Sukker
- 1 stang Vanille Korn + Stang
- 2 stk stjerneanis
-
Rabarber renses og skæres i mindre stykker. Koges sammen med sukker, vand og krydderier ca. 10 min.
-
Afkøles i gryden helt, inden saften sies og hældes på rengjorte flasker/glas.
-
Stilles på køl. Kan nydes med det samme eller indenfor en uge.
Rabarbersaft kan med fordel fryses.
Husk ikke at fylde flaskerne helt - saft udvider sig når det fryses!
Den søde smag af sol og sommer:
Rabarber Likør
- 600 g Vinrabarber
- 300 g Sukker
- 1 stang Vanille
- 1 Flaske Brøndumssnaps klar
-
Rens rabarber og skær dem i mindre stykker. Kom dem i et patentglas sammen med sukker og vanillestang.
-
Overhældes med snaps og trækker mellem 6 uger til 6 mdr inden den filtreres og trækker yderligere 1 måned inden den er klar til servering.
-
Gem endelig de frafiltreret rabarber som smager skønt i bl.a kager.
Gode Tips:
Brug Likøren blandet i champagne/mousserende vin som velkomstdrinks i blandingsforholdet 1:3. Eller drik den som likør til kaffen.
Prøv at røre den med flødeskum/mascapone til fx chokoladekage. Eller dryp over vanilleis.
Lav gerne en ekstra stor portion - har man først smagt denne skønne sommerdrik, smager det af mere! Og den kan snilt holde sig et år - hvis den altså ikke bliver drukket inden!
Rabarber Drøm
Rabarber er en af havens perler og en af mine absolutte favoritter i haven. Man kan simpelthen lave ALT lækkert med rabarber. I denne dessert er der dobbelt nydelse – den indeholder både lækre bagte rabarber samt rabarberkompot. Lav gerne en skøn hjemmelavet råcreme for at løfte desserten til himmelsk niveau.
- 800 g rensende rabarber
- 4/5 spsk Rabarbersaft eller snaps
- 250 g sukker
- 1 tsk Nonoxalsyre
- 400 g Rensede rabarber
- 200 g sukker
- 1 stang Vanille
- 1 spsk Maizena
- Nonoxalsyre
- 1 dl Havregryn
- 1 dl Ruggryn
- 200 g Hasselnødder
- ½ dl sukker
- 15 stk Makroner
- 1 pose Vanillekagecreme (fx. Dr. Oetker (+ Mælk)
- 1/4 l Piskefløde
- 1 rulle Marcipan
-
Rabarber skæres i små stykker. Hældes i en gryde med rabarbersaft/snaps og sukker. Har man ikke rabarbersaft eller rabarbersnaps - benyttes vand. Lad simre ca. 10 min til rabarber er møre. Moses med en gaffel og røres jævn.
-
Smag til med vanillesukker. Brug gerne hjemmelavet vanillesukker. Stilles til afkøling. (Er kompotten blevet for sjasket, kan den samles med lidt jævning - Ideal jævning Grøn)
-
De øvrige rabarber skæres i mundrette stykker. Sukker, vanillekorn og maizena blandes i en skål med rabarberne. Bredes ud på en bageplade i ét lag og bages ved ca. 160 grader i 20 min. Stilles til afkøling. Alle rabarber kan med fordel laves dagen i forvejen.
-
Nødder bages i ovnen ca. 10-15 min. ved 200 grader til hinder krakelerer.
-
På en tør pande drysses sukker. Når det er lige akkurat smeltet, tilsættes havregryn samt ruggryn. Ristes, vendes hyppigt. Nødderne hakkes og tilsættes. Stil herefter til afkøling
-
Når müsli-knasen er kold, smuldres makroner og vendes i.
-
Fløden piskes til skum. Vanillekagecreme laves efter anvisning på pakken. Flødeskum og creme røres sammen. Smages til med vanillesukker.
-
( For at give desserten ekstra dybde kan med fordel benyttes hjemmelavet vanillecreme/råcreme - hvis man er så heldig at kunne hente fritgående ÆG i haven :o)
-
Marcipan skæres i ultra tynde skiver. Ligges på en bageplade og bages i ovnen ved 200 grader til de er gyldne, ca. 4-6 min. Afkøles helt på en rist.
-
Rabarberkagen skal nu samles i lag. Først müsliknasen skiftevis med vanillecreme ca. 2 lag af hver. Herefter rabarberkompot. Toppes med de bagte rabarber. Husk at få den skønne rabarbersirup med fra bagepladen.
-
Serveres med knasende marcipan-kager.
Rabarber Crumble m/ marcipan og hvid chokolade
- 500 g vin rabarber
- 100 g sukker
- 1 spsk kartoffelmel
- korn af 1 vanillestang
- 1 tsk nonoxalsyre
- 100 g sukker
- 100 g hvedemel
- 100 g hakkede nødder
- 100 g blødt smør
- 100 g marcipan
- 100 g hvid chokolade
- 1 stort tærtefad 25 x 25 cm
-
Rens rabarber og skær i ca. 1 cm stykker. Bland sukker, kartoffelmel, vanillekorn og 1 tsk nonoxalsyre til en ensartet masse. Vend rabarberne i og lad dem trække ½ time mens du rører crumble-dejen. Vend gerne rundt undervejs.
-
I en røremaskine vendes dejen sammen på lav hastighed (trin 2-3). Start med sukker, hvedemel og hakkede nødder. Alle slags nødder kan bruges - her er brugt hasselnødder. Rør det bløde smør i dejen lidt af gangen, skiftevis med groft revet marcipan. Crumblen er færdig når den hænger sammen i små klumper - når alt mel mv er "suget" op.
-
Smør et ildfast fad og fordel rabarber i bunden - husk endelig den skønne sukkersirup (væden). Drys med hakket hvid chokolade over rabarberne - gem lidt til pynt.
-
Fordel dejen lidt løst ovenpå og bag den i ovnen ca. 25 min ved 200 grader.
-
Pynt med hvid chokolade og server med vanilleis eller flødeskum rørt med lidt rabarberlikør. Server gerne en lille skøn rabarberlikør til.
Lækker roulade med rabarberskum
Det hedder sig, at man kan trække rabarber til og med Sankt Hans. Herefter skal planten have fred og ro ind til næste sæson. Primært pga den tiltagende oxalsyre i rabarberne. Det giver selvfølgelig god mening. Ingen bryder sig om grove, trævlede/ træede rabarber.
Alligevel kan jeg godt finde på, at trække bare lidt af de nytilkomne fine tynde skud – også efter sankt Hans. Når de bages som til denne roulade, er smagen fin og delikat trods datoen.
- 250 g sukker
- 3 æg
- 125 g mel
- 1 tsk vanillesukker
- 1 tsk bagepulver
- 50-100 g valnødder
- 300 g rensede rabarber
- 150 g sukker
- 1 to m vanillestang
- 1 spsk kartoffelmel
- 1/4 piskefløde
- ½ glas jordbærmarmelade
-
Start med at skære rabarber i ca. 1-1½ cm tykkelse. Læg dem i et ildfast fad foret med bagepapir.
-
Bland sukker og kartoffelmel og drys det over. (Dryp med lidt non-oxalsyre, hvis du er en af de personer, der ikke bryder sig om oxalsyren i rabarberne). Læg en tom vanillestang ved og bag rabarberne i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min. Vend det godt rundt efterfølgende og lad det køle helt af. Tag vanillestangen ud.
-
Pisk sukker og æg til en cremet masse. Vend mel, bagepulver og vanillesukker sammen i en anden skål. Vend det forsigtigt i æggemassen. Hæld dejen ud på en bageplade på bagepapir. Smør den forsigtigt ud til den er ca. 1 cm tyk. Hak valnødderne og drys det jævnt over. Bag kagen i ovnen ved 200 grader i ca. 8 min. Pas på, den brænder hurtigt på!
-
Vend kagen ud på et stykke sukker-drysset bagepapir når den er færdigbagt. Lad den hvile lidt. Træk herefter forsigtigt det fastklistrer stykke bagepapir af kagen - men lad det ligge løst henover (Det bevarer saftigheden). Lad kagen køle helt af og smør den derefter med et tyndt lag jordbærmarmelade.
-
Når rabarberne er helt afkølet, vendes de forsigtigt med den piskede fløde. Smør rabarberskummet på kagen i et jævnt lag og rul forsigtigt kagen sammen. Læg den med samlingen nedad og stil den på køl.
Serveringstips:
Tages ud en ½-1 time inden servering. Nydes på terassen i høj solskin med et lille glas kirsebærsnaps til eller rabarberlikøren! Så er det sommer...
Kagebunden kan laves dagen før den skal bruges. Vent da med at smøre skummet på indtil den skal bruges. Og lad den stå overdækket med et viskestykke natten over.