Permakultur i villahaven

Gennem de seneste år er haven vokset med stadig flere flerårige grøntsagsplanter. Permakultur haven er under opbygning og i næsten alle nye tiltag er permakultur tanken ind over.

Og det begynder stille og rolig at tage form.

Jeg har ikke haft held med vild asparges – Pyrenæisk fuglemælk. Og heller ikke strandkål. De vilde asparges frø spirede aldrig og strandkålen er spiret, men vokser ikke til i størrelse. Den blev ellers sået samtidig med spinatranken.

Derfor er både Daubentonen og Nine Stars kålen købt som små planter. Og jeg har netop bestilt både pibeløg og Vinterportulak.

Ramsløg er købt som plante – 3 stk. Delt i to bede. Hvert år er der fordelt frø fra moderplanten rundt i begge bede. De vokser hvert år og er en nydelse i det tidlige forår, når man hungrer efter friske spæde afgrøder fra haven.

Rabarber er fra min fars have – en lille knold som nænsomt er flyttet og trives skønt i mit staudebed ved terrassen. Den har skudt med 4 nye baseskud og giver 1-2 kg stængler over sæsonen.

Nine Star Blomkål 2019
Daubenton Grønkål 2019
Spinatranke 2 . år 2019

Billede 1: Nine Star blomkål i foråret 2020

Billede 2: Nine Star blomkål – Danner allerede fine hoveder. Der er yderligere 7 skud under bladene.

Billede 3: Chou Daubenton grønkål 2020

Billede 4: Kaukasisk spinatranke 2020 – 3. År

Billede 5: De nye Artiskokker fra sensommeren 2019 – de har stået under murerbaljer i vinteren og dækket med blade

Billede 6: Dette års nyanskaffelser – Grøn asparges Gijnlim. Plantet som kroner for 14 dage siden. Nu er det blot at vente, og vente, og vente. Det er nemlig først til næste år TIDLIGST at vi må begynder at plukke…. Tålmodighed….

Billede 7: Ramsløgene spreder sig lystigt. Her i vores krat går det forrygende – jeg har samtidig med disse sat 3 planter i et kontrolleret bed (se næste billede), de vokser skam, men ikke nær så meget som disse – Konklusion: Ramsløg trives bedst under frie forhold ukontrollerede forhold!

Billede 8: Vin Rabarber. Er nu 3 år. Vokset fra en lille knold fra min far. Og tager til i styrke og drøjde hver år. Den smager så fuglene synger.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.