Godt gammeldags surdejsrugbrød
Den børnevenlige udgave:
DAG 1
350 g surdej
8 dl vand
750 g rugmel
250 g hvedemel
1 spsk salt
Ingredienserne blandes sammen. Sættes til hævning til dagen efter i stuetemperatur.
DAG 2
1 dl god mørk øl
450 g hvedemel (eller opblødte rugkerner)
1 spsk. farin
Start med at tage 350 g dej fra til næste gang der skal bages (surdej – kan gemmes på køl i 2-4 uger). Bland den resterende dej med hvedemel, øl og farin. Hvedemel kan udskiftes med opblødte rugkerner, såfremt der ønskes et grovere rugbrød. Dejen deles i to rugbrødsforme. Glattes med vand. Hæver tildækket i stuetemperatur ca. 6-8 timer. Bages herefter i ovnen ved 160 grader i 1½ time. Såsnart brødene er færdige tages, de ud af formen og pakkes i et viskestykke for, at bevare den sprøde skorpe. Ønskes brødet dejligt blødt og saftigt skal det straks pakkes ind i madfilm og køle helt af inden det pakkes ud. Opbevares i en frysepose ved stuetemperatur. Kan fryses.