Hjemmelavet Fond på kyllingeskrog og grøntsager
Når vi herhjemme laver ovnstegt- eller grillet kylling, står vi gerne tilbage med et relativt uappetitligt udtjent kyllingeskrog.
Og dog; For på skroget sidder altid en rest kød og glem ikke alt den skønne saft og kraft, som hele herligheden trods tarveligt udseende indeholder!!
Gem skroget i fryseren i bedste Stop Spild af Mad stil – til du har samlet 3-4 stykker. Herefter kan du lave din helt egen skønne smagfulde kyllinge bouillion/fond til både saucer, tarteletter, supper mv.
Grøntsagerne kan varieres i det uendelige – og brug med fordel de trætte grøntsager du alligevel har opgivet. Knoldselleri, pastinakker, persillerødder, gulerødder mv. Husk dog at kål bliver bitre hvis de koges for længe!
Lav også gerne en pose du kanhave liggende i fryserne til at samle “grøntsagsrester”. Når jeg herhjemme ordner grøntsager, gemmer jeg de noget slatne porretoppe, skyller dem godt og ligger dem i en frysepose i fryseren.
Ligeledes med løg. Det/de yderste lag pilles gerne af og kasseres – gem det istedet i fryseposen til du skal koge fond.
Heri kan også gemmes trætte gulerødder og runkne tomater. Det er en Win-Win situation.
Gør som følger:
- 3-4 stk kyllingeskrog
- Toppen af 3 porre
- 2-3 gulerødder
- 2 store løg
- 1 klump knoldselleri
- En håndfuld trætte tomater
- 1 spsk Hel peberkorn
- 5-6 kviste timian
- 2 stk laurbærblade
- 2-3 stk enebær
- Selleri-løvstikkesalt
-
Stort set alle grøntsager kan i denne sammenhæng benyttes. Har du ikke ovenstående ingredienser, kan du bruge lige det, der ligger i din grøntsagsskuffe og ser lidt trist ud. Det hele giver smag. (Selleri, pastinak, persillerod mv)
-
Kyllingeskrog puttes i en stor gryde. Alle grøntsager renses og skæres i grove stykker. Ligges i gryden. Alle krydderier ligges i en the-pose eller et kaffefilter og tilsættes. Hæld vand ved til det dækker. Bringes i kog og simre ca. 6-12 timer.
Jo længere tid, jo mere smag.
-
Efter 6-12 timer sigtes det hele gennem et gammelt viskestykke eller lign. Hældes tilbage i gryden og koger yderligere ind, til der er ca. 2 L tilbage. Smages til med salt. Der skal relativ meget salt til. Smag gerne på fonden undervejs, så der er føling med hvor kraftig en fond der ønskes.
-
Kan nu hældes i mindre bøtter og gemmes i fryseren til det skal bruges. Denne hønsefond er en skøn base i kartoffelsuppen, til boller i karry, 1-2 dl i kartoffelmosen eller noget helt fjerde fx blot hønsekødssuppe.
Summasummarum er, at hjemmelavet fond bare smager bedre!!
Man kan risikerer, at fonden er noget flad i smagen første gang der smages på den. Fortvivl ej - kog den yderligere ind, smag til med ekstra salt/peber og smag på ny. Dette kan gøres indtil ønskede smag.
Husk i øvrigt at enkelte grøntsager smager kraftigt igennem. Bl.a knoldselleri. Tag derfor de grøntsager op undervejs, såfremt du ønsker deres smag mere i baggrunden fremfor andre.