Hjemmelavet Oksefond på kraftben
Til ca. 2 L eller 6 små portioner
3 kg skønne kraftben fra okse/kalv
4 gulerødder
3 porre-toppe
½ knoldselleri
3 løg
2 spsk salsa
5 L vand
1 spsk blandede peberkorn
10 tørrede stængler timian
2 laurbærblade
Fremgangsmåde:
Kraftben lægges i en stor bradepande i et lag og brunes godt af i ovnen i ca. 30 min ved 250 grader. Tilsæt 1 hel løg penslet med olie og balsamico samt en flækket gulerod penslet med olie og drysset med sukker. Begge dele skal karameliserer skønt, dog ikke brankes. Alle grøntsager renses og skæres i grove stykker og brunes godt af på en pande.
Efter ½ time tages benene ud af ovnen – ligges i en stor suppegryde (min. 8-10 L). Hæld grøntsagerne ved og hæld vand ved til det dækker ca. 5 L. Bringes i kog, varmen skrues ned og hele herligheden simrer ved sagte varme 10-12 timer. Det hele sies. Stilles køligt til næste dag, hvor det øverste lag forsigtigt kan skrabes af – det er udelukkende fedt!