Efterårssalat med steget frugter og knasende chilimandler

Pærer og æbler er på sit højeste netop nu – stegte, bagte eller rå er de skønne i salater, smoothies og som gnavegrønt. Der er intet som danske saftige, sprøde og sødmefulde pærer og syrlige æbler. Alle har en favorit – herhjemme er ingen undtagelse. Nogle gnaskes rå i madpakken, andre koges til grød og en hel tredje sort bages, steges eller syltes. Særligt æbler har en bred vifte af anvendelsesmuligheder.

Prøv denne skønne efterårssalat:

Efterårssalat med stegte frugter og knasende chilimandler
Ingredienser
  • 1 stk Æble
  • 1 stk Pærer
  • 1 stk Rødløg
  • 5 store Gulerødder
  • 100 g Mandler
  • 2 spsk Olivenolie
  • 2 spsk Æblesirup
  • 1 spsk Sød Chilisauce
  • Salt/ Peber
Fremgangsmåde
  1. Gulerødder skrælles og skæres i skrå stykker på ca. 1-2 cm. Vendes i olivenolie og en spsk æblesirup. Drys med salt og peber og vend rundt. Bag i ovnen på 200 grader i ca. 20 min eller til de er møre, dog fortsat med lidt bid. 

  2. Mandler ristes på en tør pande til de tager lidt farve. Hæld en spsk sød chilisauce ved og vend godt rundt i et par minutter. Pas på de ikke brænder på. Køl af.

  3. Pære skæres i små tern. Rødlød skæres i tynde både.

  4. Når gulerødderne er færdige, er det tid til at klargøre æblet. Æblet skæres i tynde både og steges på en varm pande sammen med rødløg og en spsk olivenolie og en spsk æblesirup. Vend godt rundt. Steg et par minutter.
  5. Anret æbler og rødløg på et stort fad. Drys med pære i tern og læg gulerødderne på. Pynt med de chilistegte mandler. Drys med lidt salt og peber og server som tilbehør til fx hakkebøf. En lækker steg eller lign.

Opskriftsnoter

Af pærer kan tilføjes at Clara Friis som modner først sammen med Lucas pærer er skønne at spise rå og sprøde. I denne salat er det Clara Friis der er benyttet. Senere hen på sæsonen modner Conference pærerne som har dyb sødme og saftighed.

 

Af æbler kan stort set alle sorter benyttes. De skønne Discovery og ananasæbler og Filippa som modner først skal spises hurtigt mens de er saftige og sprøde. Kan med fordel koges til mild, sødmefuld æblegrød og skrællerne kan benyttes til æblesirup

 

Ingrid Marie, Belle de Boscoop, Aroma, Gråsten og Elstar har alle en plads i køkkenet herhjemme. Men alle æbler er skønne - det er bare med at gnaske løs når de er i sæson hvor der er aller bedst!! 

 

Print Friendly, PDF & Email