Havens sysler Marts

10 gode råd til haven i martsHavenifebruar_475

Det er nu, du skal i gang med at beskære frugttræer og buske. Hvis du vil plante hækplanter og buske, er det også nu visse typer skal plantes, og så skal du begynde at gøre køkkenhaven klar.

  1. Marts er efter kalenderen den første forårsmåned, men så længe jordtemperaturen ikke er over 7 grader, sker der ingen vækst. Det bedste råd i marts er derfor, at du skal have lidt tålmodighed endnu. I marts er der normalt 18-20 frostdøgn.
  2. Sidst på måneden begynder græsset igen at gro. Lad være med at gå på plænen mere end højst nødvendigt. Blade og efterladenskaber fra regnorme rives ud med en gummirive. Hvis jordens pH-værdi er meget under 7, er den sur, og så kan du med fordel drysse perlekalk ud på græsplænen. 5-10 kilo pr. 100 m2. For lav pH-værdi kan lettere give mos i plænen. Jordens pH-værdi kan kontrolleres med lakmuspapir.
  3. Marts er en god måned til beskæring. Alle buske og frugttræer (dog ikke blommetræer og kirsebærtræer) kan beskæres nu. Vent med en stor beskæring af roser og lavendler indtil begyndelsen af april.
  4. Er der meget ukrudt i køkkenhaven, kan det fjernes nu, og så er du fri for det senere. Jorden kan kultiveres med en god kultivator. Læg evt. gennemsigtigt plastfolie eller opsæt plastiktunneller på de steder, hvor du vil lægge tidlige kartofler.
  5. I blomsterhaven er det også nu blevet tid til at klippe og soignere stauderne. Visne frø stande afklippes. Hvis jorden sidst på måneden er rimelig tør, kan du også dele og omplante stauderne i bedene.
  6. Hvis jorden er blevet lidt tør og let, er marts en god måned at plante hækplanter og buske. En tidlig plantning af planter giver god mulighed for overlevelse.
  7. Selvom der kommer dage med gode dagtemperaturer, så lad alligevel være med at købe sommerblomster. Det går altid galt. Vælg i stedet stedmoder, forglemmigej og bellis – de kan klare nætter med frost og er smukke indtil sankthans.
  8. Blomstrende forårsløg kan godt flyttes nu med forsigtighed. Stik ned i jorden omkring løgene med en spade. Stik spaden ind under løgene og løft forsigtigt op. Senere på året, når løgene er afblomstret, kan det være svært at se farverne på blomsterne, og hvor de skal flyttes hen.
  9. Er der planter, som er afsvedet af frosten, kan de visne grene og skud skæres eller klippes af. Skær eller klip altid helt ned til de steder, hvor barken eller skuddene er grønne.
  10. Sidst på måneden blomstrer nogle af havens virkelige “smykkestene”, forsythia, ribes, kirsebærkornel og den klatrende vinterjasmin, samt den pragtfulde troldnød (Hamamelis). Plant derfor mindst et eksemplar af disse skønne buske i din have.

Se mere på BoGrønts side:

http://www.bo-groent.dk/Forside/Haver%C3%A5d/Artikler/Marts.aspx

Print Friendly, PDF & Email