Havens sysler August

Haven i AugustDSC05373

Mange er netop hjemvendt fra ferie, andre har stadig deres tilgode og venter med længsel. De sidst-nævnte bør kigge med i ferie-rådene fra haven i Juli.

Her står lidt gode råd til hvordan haven gøres klar til ferien.

Til dem der netop er hjemvendt fra ferie – står en have som måske er en smule forsømt. Det har været en dejlig lang, varm, men våd sommer. Både græsplænen, blomsterbedene, drivhuset samt køkkenhaven trænger til en kærlig hånd. Først og fremmest skal der luges og luges… og luges … og luges… En feriehave er paradis for ukrudt. Så der er lidt at tage fat i.

Prydhaven

Plant krukker med friske blomster. De kan stå skønne og fine langt hen i efteråret. Særligt krysantemum er en favorit herhjemme. De første kæmpe krysantemum er netop landet i Netto til 39 kr!!

Læg blomsterløg. Det er allerede nu forårshaven skal planlægges.

Nib alle visne blomster af stauder og roser for at forlænge blomstringen.

Nyttehaven

Blommer er nu så småt klar til pluk – mange steder helt gratis i krat og buske på offentlige steder. Gennem august måned modner de forskellige sorter. Særligt Opalblommer, Victoria og Reine Claude er dejlige sorter til både at spise friske, henkogning, marmelade, saft og sirup.

Frugtbuske skal nu beskæres. De sommerbærende hindbær bærer på to-års-skuddene. Derfor skal alle de grene, der har båret frugt denne sommer, klippes af så langt nede som muligt for, at give plads til nye skud, der skal give bær næste år. Dog skal efterårs hindbær blive stående urørt – disse bærer frugt langt ind i efteråret og skal først klippes helt ned til december. For at kunne styre brombærplanten skal den beskæres hvert år. Brombær bærer på to-års-skuddene, så alle de gamle skud skal klippes af og de nye bindes op. Solbær, stikkelsbær og ribs bærer mest på to- og tre-års-skuddene. For at få store bær og sunde buske skal de 3-4 ældste grene beskæres, så nye kan få plads.

Køkkenhaven:

De store jordstykker som i takt med høst bliver tomme og bare, kan med fordel såes påny med sensommer og efterårs afgrøder. Radiser, spinat, salat, dild. Sørg for at gød godt – jorden bliver nemt udpint ved 2. og 3. gangs afgrøder! Udnyt pladsen hvor løgene, ærterne og kartoflerne har stået.

Så gerne en sidste omgang bønner. Det er også nu der skal såes majroer – ja navnet snyder lidt. Dyrkes i de i foråret bliver de nemt træede og grove. Men dyrkes de istedet i sensommeren/efteråret bliver de søde og milde. Høst dem når de er på størrelse med et løg, så er de bedst.

Klip udløbere af jordbærplanterne. Lad dog gerne nogle stykker stå og danne fint rodnet – disse kan udplantes senere og bliver nye dejlige planter til næste års høst.

IMG_1838Høst nu Squash, rødbeder, bønner mv. Squash er nemt og passer sig selv i højbedet. Det kan varmt anbefales. De kommer i rigelig mængder til alverdens retter – samt naboens! Vi har investeret i en Spiralizer – til squashpasta!! Den strimler, snitter og hakker! En fantastisk opfindelse – kan bruges til alle grøntsager og frugter. Lav let lækre salater, råkost mv.

Drivhuset:

Knib toppen af tomatplanterne. Fjern skimmel-angreb. Tynd ud i blade samt luft godt ud. Tomatplanter kan være vanskelige at holde og tolke. Her er nogle gode råd til tomatdyrkning fra Idé-Nyt:

http://www.idenyt.dk/Haven/Drivhuset/10-tomat-tricks-hvis-dyrkningen-i-drivhuset-driller-63233?p=0

IMG_1858

 

Chili-sæsonen er for alvor igang. De første Jalapenoes er netop høstet – ikke særlig stærke endnu – men super lækre som forret med baconsvøb og flødeostecreme – Turds.  Resten passes og plejes (Læs: vandes, gødes og lades urørt!!) til de skal syltes! De første røde chili er også høstet og sendt til tørring. 

.

.

Permakultur

De nyeste indflyttere i permakulturen vokser lystigt. Bla Artiskokkerne står ranke og flotte med store fine hoveder og for tiden de flotteste lilla blomster.

Asparges bedet blomsterer og de lange finde stængler vejer i vinden.

De har fået en snor i kanten af bedet for, at støtte så roden ikke trækkes med op når stænglen vælter. Alle kroner har spiret og sat 3-4 asparges – uhhh det har kriblet i fingrene for at prøvesmage… men det må vente til næste år.

Både Ninestar blomkål og Daubenton grønkålen har begge givet godt. Mums nogle lækre skud. Desværre ser blomkålen noget medtaget ud. Jeg håber ikke den har givet op i højbedet – der er jo noget tørt. Jeg har derfor taget en stikling fra og plantet andetsteds. Måske jeg allerede nu skal lave nogle flere stiklingen – Just in Case…

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.