Havens sysler September

Havens sysler i september

Den første efterårsmåned er nu begyndt. Sommeren er på hæld og den dejligste sensommer er over os. Med den fortsat lune sensommer sol og dermed lune nætter – strækker sommerens herligheder sig endnu længere. Alligevel er nætterne koldere, fugtigere og flere af terassens krukker som ikke tåler kulde, bør tages ind inden længe. Gerne inden temperaturen om natten dykker under 10 grader.

IMG_2052September er frugttræernes måned. Længe ventet, endelig her – de skønneste sensommer frugter. Bl. a Blommer. Desværre har vi ikke selv et blommetræ – men er blevet begavet af familie og venner, så blommer er der rigelig af, til både eksperimenteren samt til fryseren til mørke dage/aftener.

September er perfekt til at plante, forbedre, flytte bede og blomsterstauder. Luften er lun, jorden er stadig varm men begyndende fugtig. Ideel til planterødder. HUSK dog at vande grundigt på varme dage.

Prydhaven

Det er nu tid til, at dele eller flytte forårsblomstrende stauder. Byt med naboer og venner. Eller anlæg nyt blomsterbed med “gratis” planter.  Brug en greb og løsne forsigtigt stauden rundt i kanten. Bevar så stort et rodnet som muligt. Der hvor planten ønskes delt, placeres to greb/spader mod hinanden og stauden lirkes fra hinanden. Sortér ukrudts rødder fra inden den plantes. Og Husk at vande godt ved den nyplantet del.

Det er nu tid til, at gøre græsplanen vinterklar. Prik gerne huller jævnt fordelt i plænen for at lufte rødderne. Sæt også nu plæneklipperen et tak op.

Det er også nu forårshaven skal planlægges. Der skal nu sættes blomsterløg. Tulipaner, krokus, liljer og påskeliljer. Tænk i nye farver, kombinationer samt sort. Find det rigtige sted i haven. Grav jorden løs og løsne ydermere godt i bunden. Løgene sættes i en dybde af 3 gange løgets størrelse. Dæk med jord og det tidlige forår er i vente.

Nyttehaven

Køkkenhaven er under afvikling. Vores højbed står nu øde hen fraset lidt krydderurter som får lov, at stå med håbet om, at de overlever vinteren. Det er bl.a. persille, timian samt løvstikke. En enkelt frilands tomat er tilbage samt en stor flot dild.

Tiden er nu inde til, at planlægge næste års høst. Det er nu tid til, at bl. a at sætte hvidløg.

Den øvrige køkkenhave bør have gødning jævnligt. Jorden skal forbedres og gøres klar til næste sæson gennem vinteren. Brug med fordel det sidste græsafklip og når bladende falder af træerne, er de også super gode.

IMG_2039Det er også nu vi kan nyde godt af havens frugttræer. Særligt æbler og blommer er til stor glæde i vores lille familie. Der bliver flere gange ugentligt kogt lækker æblegrød af nedfaldsæblerne og det er også blevet til en omgang æblegelé krydret med chili, citrontimian og stjerneanis.

Og de mange blommer skal ikke gå til spilde. Der er også her kogt blommegrød, marmelade og eksperimenteret med blomme-appelsin sirup.

Paradisæbletræet er endnu ungt og har kun sat ganske få frugter – der er dog store planer for dem. Der skal eksperimenteres med Paradisæble-snaps.

Det er nu også tid til at høste græskar. Vi har fået de flotteste Hokkaido-græskar i forskellige størrelser – enkelte med mønster i lyse/mørke gul-orange striber. Der er både til madlavningen samt pynt. Til glæde for børn og voksne. Prøv denne skønne Græskar-suppe

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Switch to desktop version