Rugbrødsboller m/chokolade

Lækre rugbrødsboller m/ chokolade

Disse lækre boller kom til, efter ønsket om, at lave en snackbolle til børnehaven med en noget højere sundhedsfaktor end de vanlige müslibarer og lign. Nettet er gennemsøgt for skøn inspiration; Her er resultatet:

IMG_2089

Ingredienser ca. 25-30 stk.

Dag 1

3 dl surdej (eller 10 g gær)

200 g hvedemel

200 g rugmel

4 dl vand

Bland alle ingredinserne sammen og lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur natten over.

Har man ikke surdej kan man benytte 10 g gær og kun 3 dl vand som blandes med rug og hvedemel til en fordej. Den fine smag af surdej forsvinder naturligvis – men kan sagtens gå alligevel.

150 g Rugkerner sættes i blød i køleskab til dagen efter. Følg anvisning på pakken.

 

IMG_2090

Dag 2

65 g Solsikkefrø

100 g Flageblanding (ryggryn, havregryn, enkornsflager)

200 g mørk chokolade 80%

150 g tørrede tranebær

2 tsk usødet kakaopulver

15 g flagesalt

2 spsk sirup

150 g hasselnødder til foring i silikoneformene samt drys.

 

Fremgangsmåde:

Start med at tage 3 dl af surdejen fra til næste bagning.

Solsikkefrø samt flageblanding hakkes i minihakkeren til en grov blanding. Overhældes med kogende vand til det dækker og trækker ca. 1-2 timer. Chokolade og tranebær hakkes groft. Alternativt kan der benyttes rosiner/abrikoser mv.

Surdejen blandes med de findelte udblødte flager, de udblødte rugkerner, chokolade, tranebær, kakaopulver, salt og sirup. Herefter hakkes nødderne fint i minihakkeren. 2 silikoneforme smøres med flydende smør eller lidt olie. Fores med de finthakkede hasselnødder. Dejen sættes i formene med 2 skeer. Drysses med hakkede hasselnødder. Stilles ved stuetemperatur og efterhæver ca. 2 timer. Bages herefter i ovn ved 160 grader i 1-1½ time. For at undgå udtørring kan der stilles en skål vand nederst i ovnen.

Hvis man ønsker en dejlig sprød skorpe hældes bollerne ud på en rist til afkøling. Ellers kan man med fordel lade bollerne køle af i formene med madfilm over – det bevarer bollerne bløde og saftige. Således kan de små også tygge dem.

Kan fryses.

IMG_2092

 

 

Print Friendly, PDF & Email