Skøn abrikos/gulerods marmelade med safran
185 g tørrede abrikoser (1 lille pose)
2 spsk tørrede tranebær
2-3 gulerødder (ca. 2 dl)
400 g sukker
2½-3 spsk pektin
3 appelsiner
1 øko citron
2 dl kogende vand
1 tsk safrantråde
2 spsk cognag (kan udelades)
Fremgangsmåde:Dag 1:
Abrikoser og tranebær hakkes fint i en mini-hakker. Skræl tynde strimler af citron skallen med et julienne-jern og bland det i de hakkede tørrede frugter. Blandingen overhældes med saften fra de 3 appelsiner, den ene citron samt 2 dl kogende vand og stilles i blød natten over. Lad endelig noget af frugtkødet komme med i blandingen.
Dag 2:
Gulerødder skrælles og hakkes fint i en mini-hakker. De udblødte abrikoser samt saften hældes i en gryde og gulerødderne tilsættes. Koges ca. 25 min. Sukker blandes med pektin og tilsættes mosen – koger videre ca. 15 min. Istedet for pektin og sukker kan benyttes syltesukker.
Til sidst tilsættes safran og cognag. Marmeladen vil nu blive ganske let flamberet. Koger videre ca. 2-5 min.
Hældes på rengjorte glas. Pga det høje sukker indhold, er yderligere konservering overflødig. Er man tildet, kan tilsættes lidt atamon.
Marmeladen er forrygende til kraftige oste – specielt gedeost. Kan også bruges som mild chutney i madlavningen eller blot på nybagt brød af alle slags. Prøv den også rørt med flødeskum i lagkagen
Prøv også at blande fx frisk ingefær eller en anelse chili i marmeladen for smagsvariation.