Haven i Januar 2022

Havens sysler Januar

Vinteren er over os – i hvert fald ifølge kalenderen.  Indtil videre har det været en mild og lun, dog våd, vinter – nogle steder, er blomsterlivet så småt begyndt at skyde frem – Vintergækker, erantis og juleroser blomstrer lystigt…. Og ukrudtet!!

En smule frost er det dog blevet til… Smukt!

På trods af det, kan man godt tænke havens fugle ind i ligningen – ikke fordi de har problemer med at finde foder – på nuværende – men for at tiltrække dem!! Fortsætter det milde vejr, bliver det tvingende nødvendigt, at havens fugle inde længe, påbegynder kampen mod diverse insekter mv. De vil komme i hobevis, hvis altså ikke Kong Vinter skulle slå vejen forbi, trods alt. Man kan jo håbe…

Et godt tip er, at lave nogle lækre foderkugler til at hænge i træerne. Vær dog varsom med fodring, da det nemt tiltrækker de forkerte og uønskede dyr fx rotter. Men men men mon de kan udrydde myggelarver og kållarver…. Spøg til side…

Hjemmelavede foderkugler:

Smelt palmin (Andet fedtstof fx ande- eller svinefedt fra julen kan bruges – gem altid dine gode rester)

Put blandede nødder, solsikkerfrø, hampefrø, hørfrø, rosiner, brødkrummer mv i.

Hæld i en juicekarton/mælkekarton eller engangskrus. Sørg for at putte en snor i med en lille pind bundet i enden, så kuglen kan hænge.

Køl ned og klip den stivnede masse ud af kartonen til fuglene. VUPTI

Forkultivering

Selv om haven står gold hen, betyder det ikke nødvendigvis, at havens sysler kan tilsidesættes. Det er nu tid til, at begynde planlægningen af sommerens drivhus sortiment. Det er nu der skal bestilles diverse frø til forkultivering af bla. chiliplanter, hvis man ikke er så priviligeret, at have høstet egne frø. Forkultivere også nu peberfrugt, melon, selleri og aubergine.

Erfaringen siger mig, at det allerede er i Januar der skal spires/forkultiveres chili. Sidste års høst blev noget fesen, da den eneste chili som ville spire,var min Peppadew chili – og KUN 2 planter blev det til. Heldigvis satte de mange frugter og køleskabet byder på adskillelige glas lækre syltede peppadew chili lige til at fylde med skøn friskost til tapasbordet eller salat skålen.

Hjemmedyrket peppadew chili

For år tilbageinvesterede jeg i en plantehylde i 3 etager fra Urban Garden Company. Helt uundværlig og mega fed.

Chilifrøene er allerede lagt i plastpose med vådt køkkenrulle og venter på spiring. inden længe kommer peberfrugtfrø ved.

Jeg glæder mig sindsygt til at fylde den op! Hylderne er dybe, så man vander blot direkte i hylden. Super smart. Nu kan foråret sådan set godt komme an.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.