Haven i maj 2021

Havens sysler Maj

“Kom Maj du søde milde…” 

De sidste uger har budt på lidt blandet vejr – helt som April plejer. Dog aner man den begyndende varme og frosten lader til, at være helt ovre. April har derfor budt på både forkultivering inde samt i drivhuset og vi er så småt begyndt, at så i højbedene.

Vi har karnappen og bryggerset fyldt med planter – alle som er spiret fra egne frø. De fortsat kølige nætter betyder, at alle planter stadig er indendørs – men inden længe flytter tomaterne, peberfrugt og ikke mindst vores chili-planter ud i drivhuset! I år er der kun spiret Peppadew chili – et kæmpe hit sidste år, syltet og fyldt med cremet flødeost. Men de vokser noget sløvt. Jeg håber de når at blive store nok til at give udbytte i år.

Et godt råd til chili er, at nippe de første 5-7 blomster af, så planten får mulighed for, at vækststyrkes inden den sætter frugter. I længden fremmer det blomstringen. Et andet fif for at fremme smagen er, at pine planten en anelse igennem blomstringsperioden – pinslen får planten til at styrkes i smag. Dvs at den får lov at tørre ud  (kortvarig) i perioder.

Kartoflerne er også netop sat ud – det er blevet et kæmpe hip med de top moderne Potato-Pots – Og det har vi bestemt ikke fortrudt!! Alle er fyldt med en blanding af eget kompost og plantesækkejord. Heri er sat 3 stk forspiret kartofler pr. spand. De spirer lystigt allerede. To forskellige sorter – købt i Netto som spisekartofler, men en uges tid i køkkenskabet og så var der spirer.

Højbed

Højbedet har gennemgået en større forvandling i år – flere af siderne er mørnet og brædderne sprunget op. Det har derfor været nødvendigt, at nedlægge 2 hele fløje og opbygge et nyt højbed i haven for, at kunne dyrke samme mængde vi er vant til.

Til alt held er ungerne nu så store, at gyngestativ og rutchebane er fjernet og græsstykket straks inddraget til dyrkning. Vores skønne højbed er opført i terrassebrædder og foret med dampspærre – det har holdt i 8 sæsoner – men kan ikke reddes.

Holdbarheden er lidt en skuffelse – men det er tydeligt at se, at det er de kasser der har været udsat for mest vanding der er rådnet. Da vi er i gang med en større renovering af huset, er det ikke lige tid min mand har til at bygge højbed – jeg har derfor investeret i et skønt højbed fra Growcamp i ny PVC plast med overdækning. Hvor lang holdbarheden er her, vides ikke, men super smart er det og super nemt at sætte op.

Jordbærrene er allerede flyttet ind og yngleløgene fra hvidløgene. Inden længe skal der såes bønner. Jeg er helt ekstatisk over overdækningen af net påsat med velcro. Nu kan naboens katte ikke ødelægge oplevelsen!

Det er samtidig blevet til nye indflyttere i bedet forrest i billedet: Ribs. Normalt får vi bunkevis af ribs fra familiens gamle faster og onkel – De har ALT i deres have. Men desværre skal de flytte – så ribsbuskene er flyttet herhjem.

Permakultur

Vores forsøg på at transformere haven til permakultur udvikles stadig. En del af permakulturen er, at planterne i haven skal kunne spises. De gamle planter bliver løbende skiftet ud og erstattet af flerårige spiselige planter.

Ideen er, at haven stort set skal kunne passe sig selv og samtidig gøre nytte for både mennesker samt dyrelivet. De gamle planter bliver dog ikke kasseret – der er heldigvis flere venner/familiemedlemmer som gerne overtager glæderne.

Spinatranken som flyttede ind i 2017, spirer lystigt. Jeg har allerede prøvesmagt de første spæde blade – mums de er lækre friske. Glæder mig til metervis af klatre spinat. Den placering var i det gamle højbed – så forsøgsvis er de plantet ud i haven mellem ældstearvingens højbed og rionettet – de står dermed i skygge/ halv sol og vokser indtil videre upåklageligt.

Desværre ser strandkålen fortsat ikke synderligt begejstret ud. De er flyttet i lerkrukker sidste år – en mellemstation indtil jeg beslutter hvor de skal bo permanent. Da villahaven jo har sine begrænsninger, er det stadig uvist hvor det bliver.

Til gengæld er de to nye blåbærbuske sprunget fint ud. Jeg glæder mig til, at få saftige skønne blåbær. 

Rabarberne skyder også lystigt og i år kan vi forhåbentlig være selvforsynende. Uhm jeg glæder mig.

Haven blev sidste år udvidet med skønne grønne asparges Gijnlim. Kronerne er sat i starten af april 2020 og de skyder allerede alle 5 kroner. Uhhh det kniber med tålmodigheden. Der må tidligst høstes til næste år….

Gode råd til køkkenhaven i maj:

Alt frost er nu overstået (forhåbentligt). Og alle afgrøder kan dermed såes.

Er man ikke allerede tyvstartet – så er det nu tid, at lægge forspirede kartofler – de kan sagtens nå, at komme inden den ødelæggende kartoffelskimmel sætter ind i juli.

Sæt stikløg. Det er den grøntsag som er mest hårdfør og kan derfor sættes tidligst.

De sidste grøntsager man sår er bønner, squash, græskar og majs, som alle behøver godt gennemvarmet jord for at overleve. Slut maj er et godt tidspunkt til dette.

Så løbende salat, radiser og gulerødder – så der hele tiden er friske grøntsager til aftensmaden.

Få gulerødder hele sommeren

Hvis du vil have nyopgravede gulerødder hele sommeren, skal du så med 14 dages mellemrum fra sidst i marts til sidst i juni i korte rækker. Før du sår, arbejdes jorden godt igennem i dybden, så den er fri for ukrudt, sten og hårde jordknolde. Det er noget pillearbejde at så gulerødder, idet frøene er meget små. Det kræver cirka 3 cm mellem planterne. Står de tættere, skal der tyndes ud når de første planter viser sig. Brug fingrene og lug de overskydende planter forsigtigt væk. Dæk hullet efter planten, så gulerodsfluen ikke får alt for let adgang. Gulerodsfluen tiltrækkes af duften af gulerødder, og dens larver kan forvandle en lovende høst til en stor skuffelse. Man kan også forsøge, at forvirre gulerodsfluerne ved, at plante kraftigt duftende planter som fx løg mellem gulerodsrækkerne.

IMG_3028

Det er nu så småt tid til, at høste årets første frugt – nemlig rabarber. Mine står smukt og lysende som små røde fyrtårne i blomster bedet ved terrassen og pryder. – de skyder og skyder og inden længe kan familien få første omgang rabarberkompot! Mums – og ikke mindst Rabarberlikør! En GUDEdrik af  rang. Prøv den selv: Rabarber-Likør

Jordbærplanter skal nu forkæles med spåner fra hønsehuset. De gamle visne blade skal nippes af.

Gøremål i haven:

Nyd nu det sidste af alle forårsblomsterne. Når blomstringen er overstået nippes de visne hoveder af  – men lad resten stå og visne ned. Dette for, at løgene kan hente energi til næste års blomstring.

Knolde til bl.a dahlia sættes til forspiring i kasser. De kan i slut maj plantes ud i jord, der er gravet godt igennem og gødet tilstrækkeligt.

Med varme kommer ukrudt – og det skal tages i opløbet. I år er haven allerede fyldt med skvalderkål, mælkebøtter og vild rucola alle steder. Så er der til skønne salatskåle – resten spiser hønsene. Win-Win – der kommer de skønneste æg ud af det!

Ligesom april er maj også en god måned, at plante nye planter som buske, stauder, roser, hækplanter mv. Det er også nu, det er tid til, at dele efterårsblomstrende stauder samt plantetid for stedsegrønne buske og planter.

Græsset klippes ca. 1 gang ugentligt. Plænen har godt af, at blive revet jævnligt med en hård løvrive. Det giver luft til græsset og dermed bedre vækstbetingelser.

Generelt er der mange forventninger til haven igen i år. Ungerne er også med på planlægningen – ældste barnet har på 3. år sit eget højbed og tripper for, at få lov at så hver cm til med egne afgrøder og spiselige blomster. Yngste barnet havde sit eget jordstykke i det store højbed sidste år og det blev en kæmpe succes – masser af skønne grøntsager og den eneste der lykkedes med rødbeder. Mon ikke han igen i år ønsker sit eget jordstykke?

Hvilken glæde – for både mor-hjertet samt permakulturen!!!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.