Basilikum Pesto

Lækker fyldig, sødfuld, blød og med lidt kant. Lige som jeg elsker den. Basilikum pesto er skøn og nem at lave. Hvis du selv dyrker basilikum i potter indendørs fra tidlig forår, kan du tilmed sparer masser af penge.

Køb en lille potte skøn økologisk basilikum i marts/april. Del den i stængler af 4-6 stykker i potter a ca. Ø 10 cm. Altså med 2 cm mellemrum. Stil dem lyst og vand ofte – altid nedefra i en stor underskål. Inden længe har du en skov af basilikum og kan høste jævnt over sommeren.

Trænger din basilikum til fornyelse i løbet af sommeren, klippes topskuddene af (ca. 4-6 stk) og sættes i vand til der er dannet fine nye rødder. Der går typisk en lille uges tid. Herefter kan de plantes i ny skøn jord og du har en fin ny plante.

I år er første år hvor jeg kan benytte hjemmedyrkede citroner. Uhm det er godt. I år er også første forsøg med let ristede mandler istedet for pinjekerner. Både økonomisk, men også næringsmæssig er der fordele at hente.

Mandler indeholder færre kalorier end pinjekerner og er fyldt med gode mineraler og vitaminer. Og det er et hit – smagen fejler bestemt ikke noget.

Basilikum Pesto
Ingredienser
  • 2 store håndfulde Basilikum
  • 50 g Parmasan ost
  • 50-60 g Smuttede tørristede Mandler
  • 1-2 spsk citron saft
  • 1-2 dl Olivenolie
  • salt
Fremgangsmåde
  1. Start med at smutte skallen af mandlerne. Hæld kogende vand over og lad trække 1-2 min – gentag 2-3 gange. Slut af med at overøse mandlerne med koldt vand i et dørslag. Nu er skallen nem at smutte af.

  2. Høst 2 store håndfulde sammenpressede basilikum blade – jo flere jo bedre. Skyl dem og lad dryppe af på et viskestykke. Dup dem evt tørre med køkkenrulle.

  3. Rist mandlerne på en tør pande til de tager lidt farve – hæld ud på et viskestykke og lad køle af.

  4. I en minihakker eller foodprocesser samles ingredienserne. Start med halvdelen af alle delene og tilsæt lidt mere undervejs, mens du justerer smag og konsistens lige som du selv ønsker.

  5. Når du har opnået ønsket smag og konsistens kan pestoen hældes på små bøtter og gemmes i fryseren. Gem lidt plads i toppen af bøtterne og hæld olie i toppen ca. 2-3 mm. Farven bliver lidt mørkere ved frysning, men smagen fejler ikke noget.

Print Friendly, PDF & Email