Havens sysler Februar

Havens sysler i Februar

IMG_2673

Vinteren er over os – vejret veksler fra dag til dag med en blanding af regn, sne/slud og frost. Denne vinter har været mild og lun. Og de første forårstegn er så små dukket op mellem blade og grene. Flere træer står med de flotteste spæde knopper – forårsblomster som vintergækker, Erantis samt krokus titter forsigtigt frem. Og er dagene ikke blevet noget længere?? Om det er glæden over de første forårstegn eller indbildning er uvist – et er sikkert herhjemme kan foråret fornemmes forude!!

De første spadestik er taget og jeg har netop været heldig, at overtage den skønneste Brombærbusk uden torne. Og da jorden er blød og fugtig har det været fremragende at grave og plante ud.IMG_2675

Den står lidt alene ved hegnet – tidligere ville den have fået selskab af både hindbær og solbær. Men da vi ikke har oplevet det stor udbytte af hindbærerne – til stor ærgerelse i familien – er de i det sene efterår blevet gravet op og flyttet op foran højbedet. Her står solen højt hele sommeren.

Om det bliver nødvendigt at flytte brombærren med – vil blot tiden vise!

Havens sysler netop nu

Man kan med fordel så småt begynde med ukrudtet. Jorden er blød og fugtig og det er derfor nemt, at fjerne ukrudtet og gøre klar i køkkenhaven ved at vende jorden rundt. Lad endelig bladene ligge i køkkenjorden. Det er god gødning og gør jorden luftig og næringsrig.

Der er altid noget man kan tage sig til i haven. I disse tider er det bl.a beskæring af havens træer og buske. Netop nu er det let, at komme til at se de gamle fra de nye grene.

For øvrige fif og tricks til haven i februar se Haven sysler Februar hvor der er en længere beskrivelse fra Bo Grønt til de grønne fingre i det spæde forår.

  1. Fra nu af kan du begynde at vande planter, som opbevares indenfor og i drivhus, med gødningsvand. Lav det selv af en håndfuld NPK-gødning, som opløses i et par liter lunkent vand i en spand. Når det er helt opløst, tages 2 cl af opløsning, som hældes i 10 liter vand. Det giver en koncentration på 2 promille. Bruges ved hver vanding resten af året. Husk at ryste spanden/flasken inden, det blandes.
  2. Abrikoser, nektariner og ferskner kan i milde perioder blomstrer i drivhuset sidst i februar. Da kan du hjælpe bierne (hvis der er nogen) med bestøvning. Tag en fin pensel og drej den rundt i den udsprungne blomst, så der overføres støv fra støvdragerne til støvfanget. På den måde bliver blomsterne bestøvet og giver frugt.
  3. Sidst på måneden kan lidt mere hårdføre planter, som fx nerie, oliven, laurbær og palmer, placeres i et uopvarmet drivhus, hvis der ikke er dagsfrost. Hav altid aviser og bobleplast til at dække planterne om natten.
  4. Hvis jorden ikke er dybfrossen, kan du prøve at grave en eller to blokke rabarber op og plante dem i en spand og sætte dem ind i drivhuset. På den måde kan du få meget tidlige rabarber. Det samme kan du gøre med krydderurter og jordbærplanter. Senere på året kan de plantes ud i haven igen.
  5. Almindelige blomstrende buske, som fx forsythia, dronningebusk, syren, uægte jasmin, stjerne top og ildtorn, kan med fordel beskæres nu. Brug et ørnenæb, og fjern altid de ældste skud først og altid helt nede ved jorden. Mange af de afklippede grene kan du få til at blomstre indendørs. Husk at almindelige roser først skal beskæres til april.
  6. Er der meget mos i græsplænen, kan det skyldes, at græsplænens pH-værdi er for lav (sur). Græs trives bedst ved en pH-værdi på ca. 7, så er den omkring 6-6,5, kan du med stor fordel strø 10 kg. granuleret kalk pr. 100 m2 græsplæne ud nu. Hvis du også giver plænen 3 kg. NPK-gødning pr. 100 m2. i april, vil du få en meget bedre og smukkere græsplæne. Du kan måle pH-værdien ved hjælp af lakmuspapir eller med et særligt måleudstyr, som kan købes i plantecentre m.m.
  7. I et frostfrit drivhus kan du lægge dine kartofler til forspiring. Når der er gode spirer, kan du lægge kartoflerne i nogle spande med jord. På den måde kan du få kartofler meget tidligt.
  8. Februar er også en god måned at fremstille nye planter ved stiklinger. Stiklingerne stikkes i god pottejord, som der sættes en plastpose over. Når du kan se de første rødder på stiklingerne – det kan du se ved forsigtigt at løfte stiklingerne op – kan de plantes ud. Husk at fjerne plastposen nogle timer om dagen, så undgås svampesygdomme lettere.
  9. Undgå at gå på græsplænen, hvis den er frossen uden at være dækket af sne. Græsplanterne har ikke godt af at blive trykket i frostvejr. Det kan give synlige skader på græsplænen senere på foråret.
  10. Hvis din plæneklipper trænger til et eftersyn, så send den til reparatøren nu. Lidt senere er der altid ventetid. Det er altid en fornøjelse at tage græsklipperen frem i april til den første slåning og vide at maskinen er i orden.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.