Havens sysler Juni

IMG_1689

De lange lyse aftener indbyder til havevandring, hvor alle sommerens perler skal nydes. Sommeren skal ses – duftes og ikke mindst smages. Flere af havens planter er selvsået i vores have. Blot en skøn gave som skal nydes. Der er de vilde jordbær i stensætningen ved blomsterbedet. Her er i år også dukket en fin lille klase Ramsløg frem under stauderne. Hvilken kærkommen gave!!

Ikke mindre end 6 fuglekirsebærtræer. Måske er de sure – men hvorfor ikke benytte dem til Kirsebærsnaps eller kirsebærsirup.

Og hvad blev der af, at skvalderkål er Nordens salat – endda det meste af året rundt. Ligegyldig hvor aggresivt vi fjerner denne bladplante – vokser den frem i hele haven. Og spises kan den jo – så hvorfor ikke benytte den til en omgang skvalderkålspesto??

 

IMG_1686

En favorit er vores kæmpe syren. Både duften og synet gør en glad i låget. Og i år skal den også smages. Ud med grensaksen, skylle, plukke, koges og syltes. Eller Prøv denne andeledes Syrensirup.

 

 

 

IMG_1737

Gode råd til haven i Juni

Det er nu tid til at klippe buksbom. Vores i ved at blive formet – det ender forhåbentligt ud som en spiral. På nuværende ser det dog ud som om den er i etager. Men flot og dekorativ er den.

Er man ikke til vildtvoksende rododendron, er det nu tid til, at knibe visne blomster. Det forhindre busken i at brede sig vildt.

Alt nyplantet skal vandes jævnligt. Rodnettet er endnu ikke stort nok til, at de kan klare sig selv.

Det er også nu hækken skal klippes – inden sankthans. Er den fin og tæt uden lange skud eller med overhængende fare for at vælte, kan klipningen udsættes, så man kun behøver, at klippe den en gang!

Løvstikke salt

Drivhuset:

Vær flittig i drivhuset. Der skal vandes og gødes.

Knib tomatplantens sideskud.

Høst krydderurter til tørring.

 

Køkkenhaven:

IMG_1724

Der skal vandes i tørre perioder. Ukrudt skal fjernes løbende. Og der skal gødes. Afklippet græs fra plænen kan med fordel ligges mellem rækkerne. Det holder på fugt og tilfører gødning.

Hyp kartofler igen.

Man kan allerede nu så pluksalat og radiser igen.

Stop høst af asparges samt rabarber til sankthans.

De første jordbær er klar. Sideskud kan nu klippes af plantes ud.

Det er nu varmt nok til at plante krydderurterne ud.

 

IMG_1732

Netop køkkenhaven skal nydes i disse tider. Rabarber er en absolut favorit herhjemme. Prøv denne skønne Rabarberdessert.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email