Lækre vinter supper

Lidt inspiration til at lune sig på i den kolde vinter tid:

Vintervejret indbyder til tunge retter i det gastronomiske køkken – med saft og kraft- det er ikke altid tiden er til simre retter – men der er brug for masser af varme og smag. En genvej til dette er bl.a suppe. Samtidig hører det ligesom sæsonen til.

Ind i mellem har jeg bare lyst til Suppe – skøn, cremet, blød og varm suppe. Jeg er givetvis den eneste med disse cravings i huset…. Men den øvrige familie spiser det, dog lidt modvilligt – blot der er lækre rustikke brød serveret til. Der er nogle favoritter – ja man kan vel kalde dem klassikere.

Nemt, hurtigt og fyldt med lækkerness. Alle 3 supper er klar på ca. 30 min. Whats Not to Like……

Se med nedenfor – måske du får lyst til suppe:

Lækker cremet Hokkaido Græskar suppe

Cremet Græskar suppe
Antal: 4
Ingredienser
  • 700 g Græskar (Hokkaido)
  • 1 stk Løg
  • 1 stk stor gulerod
  • 2 stk Æbler i både
  • ½ L Hønsebouillon
  • 2 fed Hvidløg
  • 1-2 tsk karry
  • 1/4 L Piskefløde
  • Olivenolie
  • Salt/Peber
Fremgangsmåde
  1. Græskar udkernes, skrælles og skæres i tern. Løg hakkes groft. Gulerod skrælles og skæres i tern. Æblet skrælles, kernehuset fjernes og skæres i både.
  2.  I en stor gryde opvarmes olien. Karry tilsættes og ristes sammen med hvidløg i skiver. Løget sauteres med til det er klaret.

  3. Græskar, æble og guleroden tilsættes og steger et par minutter. Hønsebouillon tilsættes – brug med fordel en god (gerne hjemmelavet) hønsefond. Lad det hele simre ca. 30 min. til det er mørt.

  4. Herefter blendes suppen. Smages til med salt og peber. Fløden tilsættes og koges igennem et par minutter.

  5. Ønskes en lidt mere krydret suppe kan med fordel benyttes chilisalt samt en smule hvid peber.
Opskriftsnoter

Serveres med stegte bacontern samt tørristede græskarkerner og lækkert groft brød fx. disse grøntsagsboller.

Jordskokke suppe

Skøn Jordskokke suppe
Antal: 4
Ingredienser
  • 800 g Jordskokker
  • 4-5 store Kartofler
  • 1 stort Løg
  • 5 dl Hønsefond
  • 2 dl Hvidvin
  • 2,5 dl Piskefløde
  • Salt/Peber
Fremgangsmåde
  1. Jordskokker vaskes grundigt med en hård børste – er de meget grove og knudrede, er det letteste at skrælle dem. Kartofler skrælles og skæres i tern. Løget hakkes.
  2. Løget svitses i en stor gryde. Jordskokker, kartofler og hønsefond tilsættes og koges i ca. 20 min – indtil de er møre.

  3. Hvidvin tilsættes og koges igennem ca. 10 min. Blendes herefter med en stavblender.

  4. Fløde tilsættes og varmes igennem. Suppen smages til med salt og peber.

Opskriftsnoter

Serveres med fintsnittede forårsløg eller porre. Stegte bacontern og rugbrødscoutoner og/eller rustikke boller.

 

For mere fylde kan steges kylling i strimler og andre lækre grøntsager. Put alle dele i små skåle og server ved bordet. Alle kan dermed selv tilsætte fyld efter ønske.

Cremet kartoffelsuppe

Lækker kartoffel suppe
Antal: 4
Ingredienser
  • 10 store Kartofler (ca. 1 kg)
  • 2 stk porre (primært det hvide)
  • 1 stort Løg
  • 8 dl Hønsefond
  • 2,5 dl Piskefløde
  • 2 tsk selleri-løvstikkesalt
  • Hvid peber
  • Olivenolie
Fremgangsmåde
  1. Kartofler skrælles og skæres i grove tern. Løg hakkes og svitses i olivenolie i en stor gryde.

  2. Porrerne renses grundigt. Skær evt et snit på langs af porren for, at skylle jord væk mellem bladene. Snit dem fint og steg dem sammen med løget.

  3. Tilsæt kartofler i tern. Steg yderligere et par minutter. De må endelig ikke branke.

  4. Hønsefond og fløde til sættes og det hele koges ca. 20 min – eller indtil kartoflerne er møre. 

  5. Til sidst blendes suppen med en stavblender og smages til med selleri-løvstikkesalt og hvid peber. Almindelig urtesalt/kogesalt kan benyttes

Opskriftsnoter

Serveres med rustikt brød, et drys sellerisalt og evt. fint snittet porretoppe (det grønne) – tilfører dejligt friskhed til retten. 

 

Har man samvittighed til det – er et drys sprøde bacontern ideel til denne suppe. Og hvem bliver ikke lidt mere lykkelig af bacon….

 

Ønsker man en lettere suppe – kan fløden erstattes af 1-2 dl mælk eller 2 dl hønsefond.

Lækker varmende og krydret Hokaiddo Græskar suppe

Spicy græskarsuppe
Antal: 4 Personer
Ingredienser
  • 700 g Græskar i tern
  • 1 stort Løg
  • 1 stk Gulerod i tern
  • 2 små Æbler i både
  • 2 fed Hvidløg
  • ½ L Hønsefond
  • 1-2 dl Kokosmælk
  • 1-2 spsk Stærk Karry
  • 1 tsk Revet frisk ingefær
  • Olivenolie
  • Salt + peber
  • Evt. chilisalt
Fremgangsmåde
  1. Græskar udkernes, skrælles og skæres i tern. Løg hakkes groft. Gulerod skrælles og skæres i tern. Æblet skrælles, kernehuset fjernes og skæres i både.

  2. I en stor gryde opvarmes olien. Karry tilsættes og ristes sammen med hvidløg i skiver og revet ingefær.

  3. Løget sauteres med til det er klart. Græskar, æble og guleroden tilsættes og steger et par minutter.

  4. Hønsebouillon tilsættes – brug med fordel en god (gerne hjemmelavet) hønsefond. Lad det hele simre ca. 30 min. til det er mørt. Herefter blendes suppen. Smages til med salt og peber.

  5. Kokosmælk tilsættes og koges igennem et par minutter.

  6. Ønskes en lidt mere krydret suppe kan med fordel benyttes chilisalt samt en smule hvid eller ceyenne peber.

  7. Serveres med stegt oksefars med krydderier samt en skefuld cremefraishe og lækkert groft brød fx. disse grøntsagsboller.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.