Havens sysler Maj

Havens sysler Maj

IMG_1650

Nu er foråret for alvor kommet og der er en masse at se til i haven.

Det er nu blevet varmt nok til, at få køkkenhaven – eller som os – højbedet kørt i stilling. Samtidig med, at drivhuset kan indtages til fulde. Hos os er Tomat samt chilie endelig plantet ud i plantesække i drivhuset. Det er blevet til Early Jalapenoes, salsa chili samt Apache chili. Et godt råd til chili er, at nippe de første 5-7 blomster af, så planten får mulighed for, at vækststyrkes inden den sætter frugter. I længden fremmer det blomstringen.

Endvidere er der plantet cocktail tomat pancho, blommetomat Romalina samt jordbærtomat. Så skal der nippes sideskud løbende, vandes og gødes i ventetiden.

Gode råd til køkkenhaven i maj:

Alt frost er nu overstået (forhåbentligt). Og alle afgrøder kan dermed såes.

Sørg for at gennemarbejd jorden godt og grundigt. Gød og vand jævnligt.

Læg nu forspirede kartofler – de kan sagtens nå, at komme inden den ødelæggende kartoffelskimmel sætter ind i juli. Sæt stikløg eller så løg. Det er den grøntsag som er mest hårdfør og kan derfor sættes/såes tidligst.

De sidste grøntsager man sår er bønner, squash, græskar og majs, som alle behøver godt gennemvarmt jord for at overleve. Slut maj er et godt tidspunkt til dette.

Så løbende salat, radiser og gulerødder – så der hele tiden er friske grøntsager til aftensmaden.

Få gulerødder hele sommeren

Hvis du vil have nyopgravede gulerødder hele sommeren, skal du så med 14 dages mellemrum fra sidst i marts til sidst i juni i korte rækker. Før du sår, arbejdes jorden godt igennem i dybden, så den er fri for ukrudt, sten og hårde jordknolde. Det er noget pillearbejde at så gulerødder, idet frøene er meget små. Det kræver cirka 3 cm mellem planterne. Står de tættere, skal der tyndes ud når de første planter viser sig. Brug fingrene og lug de overskydende planter forsigtigt væk. Dæk hullet efter planten, så gulerodsfluen ikke får alt for let adgang. Gulerodsfluen tiltrækkes af duften af gulerødder, og dens larver kan forvandle en lovende høst til en stor skuffelse. Man kan også forsøge, at forvirre gulerodsfluerne ved, at plante kraftigt duftende planter som fx løg mellem gulerodsrækkerne.

Gøremål i haven:

Nyd nu det sidste af alle forårsblomsterne. Når blomstringen er overstået nippes de visne hoveder af inden de sætter frø – men lad resten stå og visne ned. Dette for, at løgene kan hente energi til næste års blomstring.

Knolde til bl.a dahlia sættes til forspiring i kasser. De kan i slut maj plantes ud i jord, der er gravet godt igennem og gødet tilstrækkeligt.

Med varme kommer ukrudt – og det skal tages i opløbet. I år er haven lidt senere på den pga den kolde vinter, så det er nu tid til, at fjerne de første spæde skvalderkål, mælkebøtter, brændenælder mv. kom godt i bund – det lønner sig resten af sommeren. Brug en havegreb for, at løsne og fjerne alle rødder mv.

Ligesom april er maj også en god månedat plante nye planter som buske, stauder,, roser, hækplanter mv. Det er også nu, det er tid til, at dele efterårsblomstrende stauder samt plantetid for stedsegrønne buske og planter.

Græsset klippes ca. 1 gang ugentligt. Plænen har godt af, at blive revet jævnligt med en hård løvrive. Det giver luft til græsset og dermed bedre vækstbetingelser.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.