Kirsebær

Kirsebær20141224_182948

Nu er det tid igen – juleforberedelserne kan sættes i gang! Kirsebærtræerne i vildnisset bugner af sort-røde kirsebær. De skønneste syltekirsebær. Surkirsebærrerne. Og det gælder om at være hurtig ude af starthullerne med, at få dem plukket inden fuglene napser dem alle.

Og hvorfor nu Det – Jo, ikke meget godt bliver der sagt om de sure kirsebær, men de kan bruges til alverdens!! Igen i år står den selvfølgelig på kirsebær-Likør, lavet på gammel familieopskrift. Gamle oldefar Egons hjemmelavede – og der findes ingen skønnere kirsebærsnaps end denne!!

Familiehemmelighed eller noget – snydes skal i ikke for denne skønne drik:

Kirsebær-snaps

Surkirsebær (Ja HVAD skal de ellers bruges til)

sukker

Brøndumssnaps Klar

Lige dele sukker og surkirsebær hældes i et patentglas. Overhældes med klar snaps til det dækker. Vendes rundt dagligt til sukkeret er opløst. Lad det gerne stå på køkkenbordet. Når sukkeret er opløst, stilles snapsen mørk og kølig ca. 6 mdr og trækker. Vendes rundt engang imellem når man alligevel kommer forbi den.

Omkring 1. dec. (efter at have trukket knap  ½ år) filterers snapsen gennem et klæde. Kirsebærene skal nu udstenes. Ud med stenene, men put kirsebærret tilbage i glasset. Overhæld de udstenede kirsebær med lidt af den filtrert snaps og gem til kirsebærsauce til juleaften. Brug dem også gerne i kager eller lign.

Nyd kirsebærsnapsen til desserter, kaffen eller blot i en stille stund.

Holdbarhed ca. 1 år (Hvis den får lov…….)

Kirsebær-sirup

En stor portion skønne modne surkirsebær

Vand til det dækker

Koges til bærrene brister

Sies natten over

Saften tilsættes sukker svarende til halvdelen af saft mængden. Fx 1½ dl sukker til 3 dl saft  –  Varmes op til kogepunktet – småbobler til det begynder at tykne. Ca. 40 min afhængig af portionsstørrelse.

I år er plukkeriet sat ind – det er indtil nu blevet til knap 5 kg. Renset og ordnet og lagt trygt og godt i fryseren. Til netop kirsebærsirup – en skøn smagsgiver til de bagte rødbeder i den kolde vintertid. Som topping på ymer eller skyr – eller til den søde tand som topping på is og i pandekager. Brug den også i Hjemmelave rødkål eller i chokoladecremen på Karamelsnitterne.

Kun fantasien sætter grænser. Kan varmt anbefales.

Kirsebær Eddike

En lille flaske (ca. ½-1 L ) fyldes med kirsebær. Overhældes med lys eddike – eller hvad man nu er til. Trækker 1 mdr’s tid. Er nu klar til brug.

Fx til justering af saucen. Til skønne olie-eddike dressinger over rodfrugterne. Eller som smagsgiver til sylteriet.

 

Syltede kirsebær

Syltede kirsebær
Ingredienser
 • 1 kg kirsebær
 • 500 g sukker
 • 5 dl vand
 • 1 stk vanillestang
Fremgangsmåde
 1. Udsten kirsebærrene.

 2. Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Mos den ud i en spsk sukker på et spækbræt så kornene skiller.

 3. Kog en lage af vand, sukker og vanillestang + korn. Koges ca. 10 min.

 4. Hæld de udstenede kirsebær i rengjorte glas og hæld den kogende lage over. Luk glassene stramt med det samme og stil dem mørkt og køligt. Kan bruges efter 2 mdr. Men er ideel til kirsebærsaucen i juletiden.

Opskriftsnoter

Den kogende lage medvirker at lågene danner vacuum og dermed forlænger holdbarheden.

Er man usikker på evt skimmeldannelse, kan man med fordel hælde 1-2 spsk cognac eller andet godt i toppen af glasset inden det strammes til. Giver en fantastisk smag til kirsebærrene

Kirsebær sauce20141224_182948

Julens klassikere er mange – kirsebærsauce til Ris a’la manden er ikke til at komme udenom.

Er du fuld af juleoverskud eller bare tilhænger af god gastronomi – Aka et madøre som jeg…

Eller begge dele; Følger her en sødmefuld og kraftig kirsebærsauce til aftenens voksne bekendskaber:

Brug din dyrebare hjemmebrygget kirsebærsnaps fra sommerens gemmer. Den høster med garanti roser – er du ikke så heldig, at besidde en af slagsen, må du til lommerne og købe en. Snydes skal du ikke!!

Kirsebærsauce
Ingredienser
 • 3 dl Hjemmebrygget kirsebær snaps
 • 1 dl Mandarinsaft (Gerne den søde fra dåse)
 • ½ stk kanelstang
 • ½ stk Vanillestang (brug gerne en tom fra julens bagerier)
 • 3-5 spsk Appelsinsirup
 • Frafiltreret kirsebær fra snapsen - uden sten
 • Maizena til jævning
Fremgangsmåde
 1. Bland alle ingredienser i en lille kasserolle. Lun det igennem ca. 5-10 min.

 2. Smag til med saften fra en appelsin/citron

 3. Jævn saucen med maizena rørt ud i koldt vand. og lun hele herligheden igennem (uden at koge) i et par minutter.

Opskriftsnoter

Brug lige præcis den mængde kirsebær du ønsker.

 

Udsten dem om nødvendigt - det er dog ikke et must, husk dog at informerer gæsterne inden servering. Tandlægeregningen er vist alle foruden!!

 

 

Sød kirsebær

Trods de store mængder lækre surkirsebær i haven – kommer man ikke uden om, at de store søde morel-kirsebær er et must i den danske sommer. Jeg husker fra min barndom, at min veninde havde det skønneste kirsebærtræ i haven, som vi lænsede hver sommer indtil mavepinen satte ind. Hvilken GUDE-spise! Det er mange år siden nu og selv om vi hvert år nyder de danske kirsebær købt i dyre domme i butikkerne, er det bare ikke det samme. Og bevares – selvfølgelig skal de lokale kirsebæravlere belønnes for deres fantastiske arbejde – men pengepungen sætter altså begrænsning på glæderne, om man vil det eller ej!!DSC02430

Sidste år tog vi spontant en tur på planteskolen i Toksværd en dejlig søndag hvor solen stod højt på himlen! Med fast beslutning om, at udvide haven med et ægte kirsebærtræ – med dværgvækst. Et visit hos nogle venner dagen forinden var udslagsgivende – 2 kg hjemmedyrkede kirsebær på størrelse med Mozard-kugler havde de høstet samme dag fra deres blot 2-årige kirsebærtræ i haven. Sådan et måtte jeg bare eje – som sagt, så gjort – og nu er hønsegåden beriget med endnu et frugttræ!! Det er ikke blevet til mange bær i år – fuglene elsker dem simpelthen omtrent lige så meget som jeg! Øv – men det er nu pakket ind i net, med håbet om at de sidste bliver til os selv.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email