Sødmefuld tomat-blomme ketchup
Alle sorter af blommer kan benyttes i denne skønne ketchup.
Afhængig af smags skal man dog altid smage til undervej med krydderier.
Både friske tomater samt fra frost kan benyttes – sidstnævnte med stor fordel da man nemt kan smutte skallen af og dermed undgå tålmodighedsprøven med at passerer mosen gennem en si…..
- 1 kg Tomater
- 500 g Blommer
- 1-2 skalotteløg
- 1 spsk Olivenolie
- 1 tsk Røger parpika
- 3 spsk Æbleeddike
- 3 spsk Hindbæreddike
- ½ dl Farin
- Selleri/Løvstikke salt
- Peber
-
Tomater og blommer koges i ca. ½ time til de er bløde. Moses grundigt i gryden og passeres gennem en sigte. Her kræves en stor portion tålmodighed - det er en krævende proces, som dog er det hele værd.
-
Hak skalotteløg fint og steg dem i en gryde - dog uden de tager farve. Tilsæt paprikaen og brænd den lidt af.
-
Tilsæt eddikerne og reducerer til det halve - pas på det ikke brænder på.
-
Tilsæt farin og kog yderligere til en tyk cremet konsistens.
-
Tilsæt tomat-blomme massen og lad det hele simre i en times tid til passende konsistens. Smag til med salt og peber.
Man behøver ikke at passerer mosen gennem en si for at frasorterer skallerne på især tomater - jeg er dog vild med den cremede konsistens det giver.
En anden mulighed fort at undgå skallerne er, at benytte tomater optøet fra frost, hvor det er super nemt at "smutte" skallen af når tomaten er våd og optøet.
Hjemmelavet ketchup kan varieres i det uendelige - byt gerne blommerne ud med æbler. Tilsæt peberfrugt eller chili for en kraftigere smag. Kun fantasien sætter grænser.