Havens sysler April
Foråret begynder at røre på sig. ENDELIG!
Fuglene kvidrer, buske og træer har fine små knopper og Vintergækker, Erantis samt Krokus titter frem under sneen. Jeg synes, at kunne mærke forårets komme dybt ind i sjælen…
Græsplanen skal i særdeleshed have en kærlig hånd. Og det er også blevet tid til, at klargøre drivhuset. Det skal vaskes for, at fjerne skadedyr. Jorden skal skiftes og krukkerne gøres klar.
Et lille fif til vask af drivhus er, at benytte regnvand til afvaskningen. Først en spandfuld brunsæbe-vand – skrub godt med en børste i alle riller og kanter. Og skyl efter med regnvand. Eftertørring af glas er således unødvendig – idet regnvand ikke indeholder kalk og dermed ikke efterlader sig skjolder!
For et par år tilbage besluttede jeg mig for, at begive mig ud i naturens spisekammer for fuld skrue. Meget af havens udkrudt, kan spises i vidunderlige salater. Særligt ramsløg har jeg lagt min kærlighed på. Og det var med stor skuffelse, at jeg erfarede, at min såkaldte ramsløg i blomsterbedet blot er en prydløg, meget velduftende prydløg. Meget bestemt svingede jeg derfor omkring planteskolen for, at købe ramsløg!
Og ja bevares, de kan da plukkes i skove og langs vilde hegn… Men som så mange andre vilde vidundere, er der en giftig kusine, som for det utrænede øje ligner den spiselige plante til forveksling!
Nå, men tre ramsløg planter blev det til. Omhyggeligt plantet ud og vandet gennem tørre perioder. Og det er med stor glæde, at se hvordan de år for år spreder sig og spirer derudad. De står trygt og godt i vildnisset under vores store blodbøg. Der er ikke meget der kan gro der foruden mos, men nu altså også ramsløg. Fedt, glæder mig til at lave skønne ramsløg Pestoer.
Projekt Permakultur
Projekt Permakultur vokser støt og roligt år for år. Det startede med kaukasisk spinatranke. Efterfulgt af Strandkål. Og i år er den så yderligere vokset med Pyrenæisk Fuglemælk eller blot vild Asparges.
Ja altså foruden rabarber, ramsløg, Sankt Hans Urt, 4 hostaer, jordskokker, æble træer, kirsebær træer, diverse krydderurter og bærbuske. Ja også de selvsået urter såsom løgkarse, skvalderkål, mælkebøtter og vild rucola.
Ideen er, at udvide med en ny flerårig konsum-plante om året. Dermed kan haven tiltænkes som en spiselig pensionsopsparing – der blot skyder påny år efter år i skøn harmoni med de naturlige mekanismer, uden alt for stort forarbejde. Alt sammen tilpasset vores lille villahave. Sidekørende med både højbed samt drivhus.
Denne Permakulturelle tankegang indebærer også den nye kompostbunke, som haven blev beriget med sidste sommer. Samt hønsene som både spiser det overskydene ukrudt samt leverer skønne æg og gødning til haven. Andet afklip mv bruges mellem planter og afgrøder, som naturligt komposterer over tid og tilfører næring.
Det er ingen hemmelighed, at den økologiske tankegang gennem flere år har udviklet sig ganske betydeligt herhjemme. Og altså nu også ideen om permakulturen – som ligger i fin tråd med øko-kulturen.
For at komme godt igang med forårets sysler, følger her nogle gode råd til april måned.
Gode råd til haven i april
Foråret lader fortsat vente på sig. Det kom vist bag på de fleste den mængde sne og frost der har raseret de sidste uger. Men nu tyder det på, at skuden er ved at vende. Solen varmer og landskabet er snefrit.
Alligevel skal man være noget varsom. Nætterne er fortsat kolde og man risikerer, at miste sine små frø eller stiklinger hvis de plantes ud for tidligt. Men fortvivl ikke – inden længe er jordtemeraturen høj nok til, at de første kuldestandhaftige afgrøder er fuldt funktionsdygtige. Det gælder både spinat, radiser, ærter, kartofler og flere krydderurter.
En tommelfingerregel er, at hvis ukrudtsfrø kan spire, kan vores almindelige køkkenurter også. Når ukrudtsfrø begynder at spire, er det derfor tid, at tænke på, at så de første hårdføre grøntsager i køkkenhaven.
Prydhaven
- Roser og lavendler kan kun beskæres kraftigt i april. Du kan også beskære kirsebær- og blommetræer (helst inden blomstringen) og nedskære stauder nu.
- April er et godt tidspunkt at plante i. Husk i tørre perioder at vande især nyplantede barrodede planter, dvs. at de ingen klump har eller kommer fra potter. Større planter kan rodstikkes nu og forberedes til en flytning til efteråret. Stauder kan deles og omplantes. Afblomstrede forårsløg kan flyttes.
- Det er nu den effektive ukrudtsbekæmpelse af flerårig ukrudt skal sættes ind – inden de springer ud og breder sig. Særligt mælkebøtter, skvalderkål, brændenælde, kvikgræs mv.
- Terrassen kan med fordel ordnes nu. Spred et lag sand ud på våde fliser, lad det ligge nogle dage – helst en uge – og fej herefter fliserne med en stiv kost. Det fjerner alger og de grønne belægninger og fylder fugerne op påny. Brug aldrig højtryksrenser, da det ødelægger den beskyttende betonfilm – en uoprettelig fejltagelse.
Nyttehaven
- Når violen blomstrer og ukrudtet for alvor vokser, har jorden nået en temperatur på 6-7 grader, og du kan begynde at så i køkkenhaven. Læg evt. klar plastik ud på jorden de steder, du skal så 14 dage før, så er jordtemperaturen endnu højere. Begynd med løgene, de har lang spiringstid. Brug med fordel sætteløg – det er nemt og ligetil. Herefter er det tid til spinat, radiser, gulerødder og ærter. Senere når det er blevet lunere er det tid til, at så salat, persille, porrer, rødbeder mv.
- De mere varmekrævende planter som: Bønner, majs, squash og græskar kan forkultiveres i drivhus eller i vindueskarmen. Opblød frøene i vand, inden du sår dem – slut april, start maj. Når alt nattefrost er forbi.
- De mest varmekrævende planter som tomat, agurk, chili plantes først ud sidst i maj (friland). Man bør forspire dem indendørs i et varmt rum allerede fra Januar/februar. Chili allerede 1. Januar i et rum med minimun 24 grader. Tomat, agurk og peberfrugt kan godt vente en måned mere – ca. start/midt februar.
- I begyndelsen af april kan du pode frugttræer. Podekvistene skal være skåret af i januar.