Skøn blommechutney m/ løg og chili
Alle sorter af blommer kan i princippet benyttes til denne chutney –
det kan dog være nødvendigt at justerer på sukker mængden eller krydderierne.
Prøv dig frem og smag til undervejs…..
- 500 g Blommer (Fx Victoria)
- 150 g Madæble
- 1 stort Rødløg
- 4 cm Rød Chili (Fx Apache)
- 300-350 g Sukker
- 1 dl Æbleeddike
- ½ Vanille stang
- Frisk kværnet peber
- Lidt spidskommen
-
Blommer skylles, stenene fjernes og skæres i både. Æbler skrælles, kernehus fjernes og skæres i både. Løg skæres i tynde både.
-
Start med at svitse løgene i lidt olivenolie. Tilsæt frugterne og chili og steg dem med et par minutter.
-
Drys spidskommen og kværn peber over og vend rundt. Steg et par minutter.
-
Tilsæt æbleeddike og sukker. Sørg for at skrabe vanillekornene ud og mos med lidt af sukkeret for, at skille alle korn fra hinanden.
-
Alle ingredienser koges ca. 30-40 min. Til det tykner. Hældes på skoldede, alkohol skyllede glas. Tilsæt evt atamon lige inden chutneyen hældes på glas for, at forlænge holdbarhed.
Normalt bruger jeg sjældent atamon i mine sylterier, da det ganske enkelt ikke er nødvendigt pga det høje sukker og-/ eller eddike indhold. Men lige med blommer gør jeg det altid, da jeg gentagne gange har oplevet mug/skimmel i sylterier opbevaret på køl!!
Chutneyen er Lækkert til kraftige oste. I indiske curry retter. Rørt i pasta salaten. Som dip til lækre brødstænger. Eller blot på nybagt rugbrød.
Chili kan tilsættes efter smag. Den friske chili som benyttes her, bliver ikke nær så stærk/kraftig som hvis man tilsætter tørret chili. De tørrede udvikler sig mere intens under kogningen og skærer mere igennem på smagen.
Ønsker man ikke chutneyen nær så sød, kan vanillestangen undlades. Sukkermængden kan selvfølgelig også reduceres - men det kan være vanskeligt at få chutneyen tyk og cremet uden - det er nemlig sukkeret der får chutneyen til at karamelliseret og tykne.