Tid til blommer
De første blommesorter begynder så småt at modne nu – igen i år har vi været turen forbi det grønne område ned af stien. Her står de skønneste gamle blommetræer til nydelse for alle der går tur i området.
Stedet er offentlig og dermed til fri afbenyttelse – først og fremmest for grundejerne! 3 forskellige sorter er at finde – og nu er det sveskeblommerne, dem der hedder Opal mener jeg, som er klar til høst.
Derefter Victoria blommerne om 2 ugers tid afhængig af sol og regn. Mirabeller er der også og de netop de første der modner her i kvarteret – netop NU!
Men hold nu op en masse skønne ting, man kan lave af netop blommer – alene eller kombineret i det uendelige med andre lækre råvarer. Her følger et lille uddrag som vi har eksperimenteret med herhjemme med stor succes:
Skøn blommechutney m/ løg og chili
Alle sorter af blommer kan i princippet benyttes til denne chutney –
Afhængig af smag samt sødme og syre i dine blommer, kan det være nødvendigt at justerer på sukker mængden eller krydderierne.
Prøv dig frem og smag til undervejs…..
- 500 g Blommer (Fx Victoria)
- 150 g Madæble
- 1 stort Rødløg
- 4 cm Rød Chili (Fx Apache)
- 300-350 g Sukker
- 1 dl Æbleeddike
- ½ Vanille stang
- Frisk kværnet peber
- Lidt spidskommen
-
Blommer skylles, stenene fjernes og skæres i både. Æbler skrælles, kernehus fjernes og skæres i både. Løg skæres i tynde både.
-
Start med at svitse løgene i lidt olivenolie. Tilsæt frugterne og chili og steg dem med et par minutter.
-
Drys spidskommen og kværn peber over og vend rundt. Steg et par minutter.
-
Tilsæt æbleeddike og sukker. Sørg for at skrabe vanillekornene ud og mos med lidt af sukkeret for, at skille alle korn fra hinanden.
-
Alle ingredienser koges ca. 30-40 min. Til det tykner. Hældes på skoldede, alkohol skyllede glas. Tilsæt evt atamon lige inden chutneyen hældes på glas for, at forlænge holdbarhed.
Normalt bruger jeg sjældent atamon i mine sylterier, da det ganske enkelt ikke er nødvendigt pga det høje sukker og-/ eller eddike indhold. Men lige med blommer gør jeg det altid, da jeg gentagne gange har oplevet mug/skimmel i sylterier opbevaret på køl!!
Chutneyen er Lækkert til kraftige oste. I indiske curry retter. Rørt i pasta salaten. Som dip til lækre brødstænger. Eller blot på nybagt rugbrød.
Chili kan tilsættes efter smag. Den friske chili som benyttes her, bliver ikke nær så stærk/kraftig som hvis man tilsætter tørret chili. De tørrede udvikler sig mere intens under kogningen og skærer mere igennem på smagen.
Ønsker man ikke chutneyen nær så sød, kan vanillestangen undlades. Sukkermængden kan selvfølgelig også reduceres - men det kan være vanskeligt at få chutneyen tyk og cremet uden - det er nemlig sukkeret der får chutneyen til at karamelliseret og tykne.
Blommesaft
Vand til det dækker
1-2 vanillestænger
Koges i ca. 40 min. Sies natten over. Hældes på skoldede, alkoholskyllet flasker.
Nogen vil måske spørge, om det er nødvendigt, at udstene blommerne – nej ikke rigtig. Men jeg er ind imellem stødt på skrivelser om, at særligt blommesten indeholder et stof (blåsyre) som ikke er godt for os mennesker. Om der er noget om snakken vides ikke med sikkerhed!! (Det skal nævnes at kernerne i æbler også indeholder blåsyre)
Blommesirup
.
.
3 dl blommesaft
1½ dl sukker
2 cm vanillestang
Koges til en tyk cremet sirup ca. 25 min. Der bliver ca. 2 dl sirup. Hold godt øje med siruppen – Kog endelig ikke for længe da blommesaft geleterer. Men men så bliver der en lækker blommegelé ud af det.
Blomme-Appelsin Sirup
4 dl blommesaft
1 dl friskpresset appelsinsaft
2-3 dl sukker
2 cm vanillestang
Koges til en tyk cremet sirup i ca. 25 min. Der bliver ca. 2-3 dl sirup. Hold godt øje med sukkerlagen undervejs – den koger nemt over!!
Lækre syltede blommer
Til denne opskrift er benyttet faste, lækre og modne Victoria blommer.
Jeg kan ikke med sikkerhed sige om andre blommesorter kan bruges på samme måde, da jeg ikke har prøvet det endnu.
Victoriablommerne holder den faste form og smager himmelsk.
Eneste ulempe er at vandmængden er relativ høj i forhold til sukkermængden – jeg har derfor oplevet skimmel i et nyåbnet glas, der dog havde stået på køl ca. 2 mdr – derfor skal disse lækre syltede blommer spises indenfor relativ kort tid…… Men ok så!! Jeg tager en for holdet…..
- 800 g Blommer (Fx Victoria)
- 250-500 g Sukker
- 5 dl Vand
- 1 stk Vanillestang
- Saft af en øko citron
-
Blommer halveres og udstenes.
-
Kog en syltelage af sukker, vand og vanillestang. De halve blommer puttes i skoldede, alkoholskyllet glas og overhældes med den varme sukkerlage. Lukkes til med det samme.
Disse blommer er super Lækre til dessert med flødeskum eller vanilleis. Brug gerne syltelagen til lækker sirup til pandekager eller isdesserter.
Skøn sødmefuld hjemmelavet tomatketchup
Lad mig starte med at sige, at det kræver sin pose tålmodighed, at gennemføre denne bedrift. Det er noget af det mest omstændige jeg længe har været med til – men det færdige resultat taler for sig selv.
En tyk, cremet, kraftig tomatsauce/ketchup som kan bruges i alle retter med tomat. Fx lasagne, tomatsuppe, spaghetti bolognese, til pizza, i dressinger eller helt simpelt til hjemmelavet burgere. Lav endelig en stor portion – opbevares den i mindre bøtter i fryseren, kan den holde sig op til ½ år.
Alle sorter af blommer kan benyttes i denne skønne ketchup.
Afhængig af smags skal man dog altid smage til undervej med krydderier.
- 1 kg Tomater
- 500 g Blommer
- 1-2 skalotteløg
- 1 spsk Olivenolie
- 1 tsk Røger parpika
- 3 spsk Æbleeddike
- 3 spsk Hindbæreddike
- ½ dl Farin
- Selleri/Løvstikke salt
- Peber
-
Tomater og blommer koges i ca. ½ time til de er bløde. Moses grundigt i gryden og passeres gennem en sigte. Her kræves en stor portion tålmodighed - det er en krævende proces, som dog er det hele værd.
-
Hak skalotteløg fint og steg dem i en gryde - dog uden de tager farve. Tilsæt paprikaen og brænd den lidt af.
-
Tilsæt eddikerne og reducerer til det halve - pas på det ikke brænder på.
-
Tilsæt farin og kog yderligere til en tyk cremet konsistens.
-
Tilsæt tomat-blomme massen og lad det hele simre i en times tid til passende konsistens. Smag til med salt og peber.
Man behøver ikke at passerer mosen gennem en si for at frasorterer skallerne på især tomater - jeg er dog vild med den cremede konsistens det giver.
En anden mulighed fort at undgå skallerne er, at benytte tomater optøet fra frost, hvor det er super nemt at "smutte" skallen af når tomaten er våd og optøet.
Hjemmelavet ketchup kan varieres i det uendelige - byt gerne blommerne ud med æbler. Tilsæt peberfrugt eller chili for en kraftigere smag. Kun fantasien sætter grænser.
Blommekage med marcipan
Til denne skønne kage kan alle sorter af blommer benyttes.
Stik så mange blommer i dejen som muligt, syren i blommerne giver et fantastisk modspil til kagens sødme.
- 175 g Sukker
- 4 Æg
- 175 g Blødt smør
- 175 g Marcipan
- 125 g Hvedemel
- 1 spsk Amaretto
- 100 g Mandler
- 100 g Hvid chokolade
- 15 Makroner
- 20 Blommer
-
Start med at ordne blommerne. Vask og halvér dem og fjern stenen.
-
Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Tilsæt det bløde smør lidt afgangen mens du pisker.
-
Riv marcipanen groft og tilsæt dejen. Rør til en ensartet masse og tilsæt mel lidt af gangen. Rør 1 spsk Amaretto i.
-
Lad dejen hvile 5 min, mens der hakkes mandler og chokolade groft. Knus makronerne i en frostpose.
-
Smør springformen grundigt med smør og drys de knuste makroner i bunden. Dejen bredes forsigtigt ud i formen.
-
Stik derefter de halve blommer i dejen stående, i en tætpakket cirkel. Der kan næsten ikke komme for mange i. Afhængig af størrelsen på blommerne, kan der godt blive 2 cirkler med blommer.
-
Bages i ovnen ved 175 grader i ca. 45-50 min. Tjek med en kødnål i midten om den er færdigbagt. Hænger der dej ved nålen, skal kagen bages en anelse længere.
Serveres med cremefraiche, vanilleis eller flødeskum.
Langtidsbagte blommer med vanille og cognac
- 500 g Blommer
- 150 g Sukker
- Saft fra blommerne
- 100 g Sukker
- 2 spsk Cognac
-
Alle blommer vaskes, halveres og udstenes. Lægges i et lag i et ildfast fad foret med bagepapir med snittefladen opad.
-
Drys sukker over og Bages i ovnen i 4 timer ved 100 grader. Almindelig ovn. Sluk herefter ovnen og lad stå i yderligere en time.
-
Tag fadet ud af ovnen og fisk forsigtigt blommerne op med en ske. Fordel dem i rengjorte skoldede og alkohol skyllede glas.
-
Hæld den skønne blommesaft der er tilbage i fadet, op i en lille gryde og tilsæt 100 g sukker og den tomme vanillestang og kog lagen til en boblende sirup. Skum undervejs. Kog igennem ca. 5-10 min ved middelvarme til det hele bobler lystigt og overhæld blommerne. Luk straks glassene.
Brug de skønne langtidsbagte blommer i en trifli med makroner og råcreme. Eller server dem til rørt vanille-is. De er også skønne til ostebordet. De kan holde sig ca. 6 mdr på køl.
Lækkert tilbehør
Lynstegte frugter med lidt kant i form af rødløg. Skøn til retter med vildt eller en lækker bøf.
Brug gerne nogle faste blommer og syrlige æbler, så giver det lidt bid….
- 1 stort Æble
- 2-4 stk blommer
- 1 stort Rødløg
- 2 spsk Olie
- 2-3 spsk Æblesirup
-
Æbler, blommer og rødløg skæres i både.
-
Rødløg steges på en pande med lidt olie til det netop tager farve. Blommer og æbler tilsættes. Steger med at par minutter. Der skal stadig være lidt bid i frugterne.
-
Æblesirup tilsættes, lad det karamellisere en smule og server straks.
Lækkert tilbehør til vildt eller blot en lækker bøf.
Har man ikke æblesirup - kan almindelig sirup benyttes.