Havens sysler i september
Den første efterårsmåned er nu begyndt. Sommeren er på hæld og den dejligste sensommer er over os. Med den fortsat lune sensommer sol og dermed lune nætter – strækker sommerens herligheder sig endnu længere. Alligevel er nætterne koldere, fugtigere og flere af terassens krukker som ikke tåler kulde, bør tages ind inden længe. Gerne inden temperaturen om natten dykker under 10 grader.
September er perfekt til at plante, forbedre, flytte bede og blomsterstauder. Luften er lun, jorden er stadig varm men begyndende fugtig. Ideel til planterødder. HUSK dog at vande grundigt på varme dage.
Prydhaven
Det er nu tid til, at dele eller flytte forårsblomstrende stauder. Byt med naboer og venner. Eller anlæg nyt blomsterbed med “gratis” planter. Brug en greb og løsne forsigtigt stauden rundt i kanten. Bevar så stort et rodnet som muligt. Der hvor planten ønskes delt, placeres to greb/spader mod hinanden og stauden lirkes fra hinanden. Sortér ukrudts rødder fra inden den plantes. Og Husk at vande godt ved den nyplantede del.
Det er nu tid til, at gøre græsplanen vinterklar. Prik gerne huller jævnt fordelt i plænen for at lufte rødderne. Sæt også nu plæneklipperen et tak op.
Det er også nu forårshaven skal planlægges. Der skal sættes blomsterløg. Tulipaner, krokus, liljer og påskeliljer. Tænk i nye farver, kombinationer samt sort. Find det rigtige sted i haven. Grav jorden løs og løsne ydermere godt i dybden. Løgene sættes i en dybde af 3 gange løgets størrelse. Dæk med jord og det tidlige forår er i vente.
Permakultur
Der bliver eksperimenteret i, løbende at omlægge haven til permakultur og dermed flerårige nytte planter. Således at alle havens planter og buske kan spises og indgår i biodiversiteten. Ydermere forsøges det, at strække sæsonen i begge ender med tidlige og meget sene afgrøder.
Herhjemme er endnu en af permahave-ønskerne blevet opfyldt. Det er lykkedes at finde frem til 2 kålplanter som skulle være flerårige.
Chou Daubenton Grønkål og Nine Star blomkål. Begge er plantet ud i haven – det er ikke blevet til det store endnu, men mon ikke de snart tager fat. Så kan vi se frem til at kunne høste grønkål hele sæsonen i mange år frem – Chou Daubenton bliver mellem 1-3 m høj. Samt små fine blomkålshoveder hele sommersæsonen igennem ca. 5 år. Det vil tiden vise.
Haven er ydermere blevet beriget med 3 store rødder Artiskokker af den 5-årige slags. Hold nu op de bliver store og flotte. Forsøgsvis er allerede etablerede planter blevet delt og deraf “arvede” jeg 3 rødder. De er nu plantet og det bliver så spændende at se om de vil gro hos mig. (Håbe, håbe, håbe…)
For at forlænge sæsonen, blev der sidste år forsøgt med små spirende afgrøder flere steder i højbedet i sensommeren efter sommerhøsten. Ikke blot bar jord som vanligt når vi kommer hen midt på september og over i oktober.
Dette år fortsættes med, at eksperimenterer i 2. gangs afgrøder. Altså når kartoflerne er spist og løgene taget op til tørring osv. plejer jorden, at står bar indtil næste sæson. Igen i år er der løbende spiret afgrøder og planlagt sensåning! Sidste års eksperiment med diverse afgrøder, bar frugt – både spinat, dild og bønner gav så rigeligt langt hen på vinteren. Og spinat blev stående og spirede påny i det tidlige forår. Helt fantastisk at høste spinat i marts og april.
Der er på nuværende både sået bladbede, spinat, pastinakker, bønner og dild som 2. afgrøde og de spirer indtil videre lystigt.
Nyttehaven
September er en arbejdsmåned – der er løbende afgrøder klar til høst. Der skal syltes og bages og henkoges til vinterens lange mørke dage. Dog får vinterporre, grønkål, rødbeder, knoldselleri samt krydderurter lov, at stå indtil frosten sætter ind. Vi kan dermed tage det løbende.
Tiden er nu inde til, at planlægge næste års høst. Det er tid til bl.a at sætte hvidløg. I år er vores hvidløgshøst ud over alt forventning, så det er derfor muligt, at bruge egen avl – det glæder helt ind i sjælen. Hvidløg kan med fordel sættes sammen med de nye udløbere af jordbær og vokse sig store mellem jordbærplanterne.
Det er også nu vi kan nyde godt af havens frugttræer. Særligt æbler og blommer er til stor glæde i vores lille familie. Der bliver flere gange ugentligt kogt lækker æblegrød af nedfaldsæblerne og det er også blevet til en omgang æblegelé krydret med chili, citrontimian og stjerneanis.
Og de mange blommer skal ikke gå til spilde. Der er kogt blommegrød, lavet marmelade og eksperimenteret. Se mere fra Blommeuniverset her.
September er også høstmåned for efterårs hindbær – Omlægning af hindbærbedet for et par år tilbage, har virkelig båret frugt. Bogstaveligt talt. Der er kommet masser af nye skud og grenene bugner af hindbær.
Det er også tid til at høste græskar. Græskar er klar til høst når stænglen visner let og blive træet. Vi har fået de flotteste Hokkaido-græskar i forskellige størrelser – enkelte med mønster i lyse/mørke gul-orange striber. Der er både til madlavningen samt pynt. Til glæde for børn og voksne. Prøv denne skønne Græskar-suppe.
Asierne er for 2. år i træk lykkedes. Og vi har høstet 6 store flotte åsier allerede. De er blevet syltet og sat i garagen til vinterens tunge retter. Syltning af Asier
Er man ikke så priviligeret, at have adgang til egen have, kan man med fordel gå en tur i naturen og sanke. Flere steder på offentlige områder står både skønne blommetræer og æbletræer til fri afbenyttelse. Det er også nu der kan sankes brombær og hindbær fra krat og buske. Lige nu modnes hasselnød og hylden står flot klar til høst. Det er bare med at komme igang.