Havens sysler Maj
“Kom Maj du søde milde…”
De sidste uger har budt på lidt blandet vejr – helt som April plejer. Dog aner man den begyndende varme og frosten lader til, at være helt ovre. April har derfor budt på både forkultivering inde samt i drivhuset og vi er så småt begyndt, at så i højbedene.
Vi har karnappen, bryggerset og stuevinduet fyldt med planter – alle som er spiret fra egne frø. De fortsat kølige nætter betyder, at alle planter stadig er indendørs – men inden længe flytter tomaterne, agurk, peberfrugt og ikke mindst vores chili-planter ud i drivhuset! Det har nok kunne lade sig gøre et par uger nu – men, men der tages ingen chancer. Så hellere lade de små planter stå et par dage ekstra indendøre, så vi undgår at miste nogle.
Et godt råd til chili er, at nippe de første 5-7 blomster af, så planten får mulighed for, at vækststyrkes inden den sætter frugter. I længden fremmer det blomstringen. Et andet fif for at fremme smagen er, at pine planten en anelse igennem blomstringsperioden – pinslen får planten til at styrkes i smag. Dvs at den får lov at tørre ud (kortvarig) i perioder.
Kartoflerne er også sat ud – sidste år skulle vi forsøgsvis prøve de top moderne Potato-Pots – Og det har vi bestemt ikke fortrudt!! Der er i år udvidet med hele 6 potter yderligere. Alle fyldt med en blanding af eget kompost og plantesækkejord. Heri er sat 3 stk forspiret kartofler pr. spand. De spirer lystigt allerede. To forskellige sorter – købt i Netto som spisekartofler, men en uges tid i køkkenskabet og så var der spirer.
Der er også masser af liv i højbedet. Der blev i midt/slut april sået salat, rucola, radisser, dild og spinat. På nuværende står kimplanterne sprøde og grønne!! Hvidløgene som blev sat i efteråret står ranke og flotte. Krydderurterne spirer og dufter – den første gang høst er allerede taget ind.
Permakultur
Vores forsøg på at transformere haven til permakultur udvikles stadig. En del af permakulturen er, at planterne i haven skal kunne spises. De gamle planter bliver løbende skiftet ud og erstattet af flerårige spiselige planter.
Ideen er, at haven stort set skal kunne passe sig selv og samtidig gøre nytte for både mennesker samt dyrelivet. De gamle planter bliver dog ikke kasseret – der er heldigvis flere venner/familiemedlemmer som gerne overtager glæderne.
Spinatranken som flyttede ind sidste forår, spirer lystigt. Jeg har allerede prøvesmagt de første spæde blade – mums de er lækre friske. Glæder mig til metervis af klatre spinat.
Desværre ser strandkålen ikke synderligt begejstret ud. Ud af tre frø spirede de to sidste sommer. Og nu er kun den ene begyndt at spise – med tre små sølle blade. Om den kommer efter det, vil blot tiden vise. Jeg er ikke helt overbevist.
Til gengæld er de to nye blåbærbuske sprunget fint ud. Jeg glæder mig til, at få saftige skønne blåbær. Rabarberne skyder også lystigt og i år kan vi forhåbentlig være selvforsynende. Uhm jeg glæder mig.
En ny indflytter i permahaven er Pyrenæisk Fuglemælk – Vild asparges. Denne er sat ud til koldsåning (de kolde dage i start april) og endnu ikke spiret – men forventningerne er HØJE!!
Gode råd til køkkenhaven i maj:
Alt frost er nu overstået (forhåbentligt). Og alle afgrøder kan dermed såes.
Sørg for at gennemarbejde jorden godt og grundigt. Gød og vand jævnligt.
Er man ikke allerede tyvstartet – så er det nu tid, at lægge forspirede kartofler – de kan sagtens nå, at komme inden den ødelæggende kartoffelskimmel sætter ind i juli.
Sæt stikløg. Det er den grøntsag som er mest hårdfør og kan derfor sættes tidligst.
De sidste grøntsager man sår er bønner, squash, græskar og majs, som alle behøver godt gennemvarmet jord for at overleve. Slut maj er et godt tidspunkt til dette.
Så løbende salat, radiser og gulerødder – så der hele tiden er friske grøntsager til aftensmaden.
Få gulerødder hele sommeren
Hvis du vil have nyopgravede gulerødder hele sommeren, skal du så med 14 dages mellemrum fra sidst i marts til sidst i juni i korte rækker. Før du sår, arbejdes jorden godt igennem i dybden, så den er fri for ukrudt, sten og hårde jordknolde. Det er noget pillearbejde at så gulerødder, idet frøene er meget små. Det kræver cirka 3 cm mellem planterne. Står de tættere, skal der tyndes ud når de første planter viser sig. Brug fingrene og lug de overskydende planter forsigtigt væk. Dæk hullet efter planten, så gulerodsfluen ikke får alt for let adgang. Gulerodsfluen tiltrækkes af duften af gulerødder, og dens larver kan forvandle en lovende høst til en stor skuffelse. Man kan også forsøge, at forvirre gulerodsfluerne ved, at plante kraftigt duftende planter som fx løg mellem gulerodsrækkerne.
Det er nu så småt tid til, at høste årets første frugt – nemlig rabarber. Mine har indtil for ganske nylig, stået hos hønsene – jeg har læst, at pga den høje koncentration af oxalsyre i netop rabarber, lader hønsene dem står, da det til dels er giftigt…..
Det har mine høns tilsyneladende ikke læst og har spist alle de nye skud! Så fluks måtte de graves op og flyttes. De står nu trygt og godt i blomsterbedet ved terrassen. Og hold da op et boost for rabarberne – de skyder og skyder og inden længe kan familien få første omgang rabarberkompot! Mums – og ikke mindst Rabarberlikør! En GUDEdrik af rang. Prøv den selv: Rabarber-Likør
Jordbærplanterne fra min søster, har sidste år givet fint med bær – Hemmeligheden er, at de dækkes forsvareligt TIDLIGT – inden fuglene indtager mekkaet. Rundt drysses spåner fra bunden af hønsehuset – til beskyttelse mod jord og snegle.
Hvert år plantes de mange løbere nøjsom ud – sidste år ialt 18 stk – og forventningerne er HØJE!! Vi ELSKER jordbær herhjemme.
Hele den ene fløj af højbedet er helliget jordbærrene. Ca. 4 m. Det passer meget godt til familiens forbrug – alt der ikke bliver spist, ligges i fryseren til vinterens forbrug af jordbærsyltetøj. Alle bær sorteres i 1. klasses og 2. klasses bær. 1. klasses bær spises direkte fra planterne – 2. klasses bær bruges i kager, syltetøj, grød og desserter.
Gøremål i haven:
Nyd nu det sidste af alle forårsblomsterne. Når blomstringen er overstået nippes de visne hoveder af inden de sætter frø – men lad resten stå og visne ned. Dette for, at løgene kan hente energi til næste års blomstring.
Knolde til bl.a dahlia sættes til forspiring i kasser. De kan i slut maj plantes ud i jord, der er gravet godt igennem og gødet tilstrækkeligt.
Med varme kommer ukrudt – og det skal tages i opløbet. I år er haven lidt senere på den pga den kolde vinter, så det er nu tid til, at fjerne de første spæde skvalderkål, mælkebøtter, brændenælder mv. kom godt i bund – det lønner sig resten af sommeren. Brug en havegreb for, at løsne og fjerne alle rødder mv.
Ligesom april er maj også en god måned, at plante nye planter som buske, stauder, roser, hækplanter mv. Det er også nu, det er tid til, at dele efterårsblomstrende stauder samt plantetid for stedsegrønne buske og planter.
Græsset klippes ca. 1 gang ugentligt. Plænen har godt af, at blive revet jævnligt med en hård løvrive. Det giver luft til græsset og dermed bedre vækstbetingelser.
Generelt er der mange forventninger til haven i år. Ungerne er også med på planlægningen – hvert år har de sået egne frø, men ikke fastholdt interessen synderligt. Sidste år ytrede ældste barnet ønske om, at få et jordstykke i højbedet til dyrkning af blomster. Spændende og lærerigt. Successen er videreført i år og der er allerede sået 2 sorter, bla morgenfrue – til stor glæde for moderen, da den også er spiselig! Ydermere et brev blandet sommerblomster til glæde for insekter mv.
Mindstebarnet er i år også kommet med på denne bølge af vil-selv/kan-selv og har fået et lille stykke jord. Han er til solsikker og tallerkensmækkere. Hvilken glæde – for både mor-hjertet samt permakulturen!!!