Skøn hjemmelavet Leverpostej
En gang om året – typisk i starten af efteråret – bliver der slagtet de fineste økologiske grise på en gård nær Næstved. Jeg har for længe siden erklæret min kærlighed til denne gård. Rohavegård i Klinteby. Vi har både får ungkvæg og gris derfra. Begge dele yderste lækkert og anbefalelsesværdigt!
Dette efterår var ingen undtagelse og da mailen tikkede ind i min mailbox, at det nu var slagtetid, bestilte vi straks ½ gris.
55 kg dejlig svinekød, med ben og hoved og hele molevitten blev det til. Nøj en masse der kan laves af det. Foruden de fine stege, skanke, koteletter og fars i kilovis – hører der også hjerte, lever, grishoved og fødder med. Første gang vi købte gris på denne måde, måtte alle de små-grå sætte i svingninger for, at få brugt kød mm på bedste vis. Nu er der efterhånden nogle faste favoritter på listen. Hjemmelavet Leverpostej er ingen undtagelse. Og for hvert år, stiger glæden ved netop denne danske klassiker. Min opskrift har fulgt med siden barndommen, hvor min skønne moder, lavede netop denne. Jeg har med tiden tilføjet lidt ekstra krydderi og det er der kommet denne opskrift ud af:
- 800 g Svinelever
- 600 g Spæk
- 2 små Løg
- 2 stk æg
- 2 tsk salt
- 2 tsk Friskkværnet peber
- 2 tsk knust timian
- 1 tsk Stødt Allehånde
- 4 stk Ansjoser
- 2 fed Hvidløg
- 100 g smør
- 1 dl hvedemel
- 6-7 dl mælk
-
Start med at rense leveren. Fjern hinderne mv. Få evt din slagter til at gøre dette for dig eller køb færdighakket lever og spæk.
-
Kør lever gennem en kødhakker. Et lille tricks er, at sætte en plastikpose fast på kødhakkeren til, at opsamle leveren. Dit køkkenbord samt tøj vil takke dig!
-
Sæt en ny pose på kødhakkeren. Kør herefter spækket gennem kødhakkeren. Det er ikke nødvendigt at rense den mellem.
-
I en stor gryde skal der nu bages en skøn sovs. Smelt smørret og tilsæt melet. Pisk godt mens mælken tilføjes lidt af gangen. Bages godt igennem på middel varme. Tilsæt krydderier og fint hakket løg.
-
Når sovsen har en skøn tyk og cremet konsistens, tilsættes spækket som skal 'smeltes' i den opbagte sovs. Rør stille og rolig samtidig.
-
Ansjoser hakkes og tilsættes og til sidst tilsættes leveren sammen med de 2 æg. Rør til farsen er jævn.
-
Fyld farsen i foliebakker af ca. 2½ dl. Stil dem i en dyb bradepande og tilsæt 2 cm vand. Bag nu leverpostejene i vandbadet ved 175 grader i ca. 1 time. Hold øje med dem undervejs så det ikke brankes.
Herhjemme har vi for vane, at bruge flommen - den fineste spæk - til leverpostej. Det giver en dejlig cremet, nærmest flødeagtig leverpostej.
De leverpostejer der ikke spises med det samme, kan stilles i fryseren i op til 3 mdr. Når de skal bages skal de ikke tøs op først før de sættes i ovnen. En dybfrossen leverpostej skal bage ved 200 grader ca. 30 min (de er jo forbagt).
Server lækre sprøde syltede agurker eller rødbeder til. Ristede champignoner og sprød bacon på toppen afhængig af lejlighed. Et er sikkert hjemmelavet lun leverpostej er et sikkert hit på frokostbordet!!