Haven i August 2018

 

Haven i AugustDSC05373

Mange er netop hjemvendt fra ferie, andre har stadig deres til-gode og venter med længsel. De sidst-nævnte bør kigge med i ferie-rådene fra haven i Juli.

Her står lidt gode råd til hvordan haven gøres klar til ferien.

Til dem der netop er hjemvendt fra ferie – står en have som måske er en smule forsømt. Det har været en dejlig lang, varm og TØR sommer. Både græsplænen, blomsterbedene, drivhuset samt køkkenhaven trænger til en kærlig hånd. Ikke mindst pga tørken.

Græsset er gult, tørt og vissent. Men NYD DET – det skal ikke køres over med græsslåmaskinen 1-2 gange om ugen. Tag istedet en kølig drink på terrassen og nyd solen og varmen….

Prydhaven

Plant krukker med friske blomster. De kan stå skønne og fine langt hen i efteråret. Særligt krysantemum er en favorit herhjemme. De første kæmpe krysantemum er netop ladet i Netto til den nette pris af 39 kr!!

Læg blomsterløg. Det er allerede nu forårshaven skal planlægges.

Nib alle visne blomster af stauder og roser for at forlænge blomstringen.

Nyttehaven

På grund af varmen er de afgrøder som nyder varme og dem som vandes jævnligt – klar til høst ca. 14 tidligere end normalt.

Blandt andet Blommer er klar til pluk – mange steder helt gratis i krat og buske på offentlige steder. Gennem august måned modner de forskellige sorter. Særligt Opalblommer, Victoria og Reine Claude er dejlige sorter til både at spise friske, henkogning, marmelade, saft og sirup.

Frugtbuske skal nu beskæres. De sommerbærende hindbær bærer på to-års-skuddene. Derfor skal alle de grene, der har båret frugt denne sommer, klippes af så langt nede som muligt for, at give plads til nye skud, der skal give bær næste år. Dog skal efterårs hindbær blive stående urørt – disse bærer frugt langt ind i efteråret og skal først klippes helt ned til december.

For at kunne styre brombærplanten skal den beskæres hvert år. Brombær bærer på to-års-skuddene, så alle de gamle skud skal klippes af og de nye bindes op. Solbær, stikkelsbær og ribs bærer mest på to- og tre-års-skuddene. For at få store bær og sunde buske skal de 3-4 ældste grene beskæres, så nye kan få plads.

Køkkenhaven:

De store jordstykker som i takt med høst bliver tomme og bare, kan med fordel såes påny med sensommer og efterårs afgrøder. Radiser, spinat, salat, dild. Sørg for at gøde godt – jorden bliver nemt udpint ved 2. og 3. gangs afgrøder! Og i år er det en nødvendighed at vande, hvis afgrøderne skal overleve.

Udnyt pladsen hvor løgene, ærterne og kartoflerne har stået.

Så gerne en sidste omgang bønner. Det er også nu der skal såes majroer – ja navnet snyder lidt. Dyrkes de i foråret bliver de nemt træede og grove. Men dyrkes de istedet i sensommeren/efteråret bliver de søde og milde. Høst dem når de er på størrelse med et løg, så er de bedst.

Klip udløbere af jordbærplanterne. Lad dog gerne nogle stykker stå og danne fint rodnet – disse kan udplantes senere og bliver nye dejlige planter til næste års høst.

IMG_1838Høst nu Squash, rødbeder, bønner mv. Squash er nemt og passer sig selv i højbedet. Det kan varmt anbefales. De kommer i rigelig mængder til alverdens retter – samt naboens! Vi har investeret i en Spiralizer – til squashpasta!! Den strimler, snitter og hakker! En fantastisk opfindelse – kan bruges til alle grøntsager og frugter. Lav let lækre salater, råkost mv.

Drivhuset:

Høst agurker løbende – i år har vi almindelige salatagurker – de vejer godt til, så høst den lige akkurat når blomsten visner. Så tager den ikke næring fra de øvrige agurker. Klip de blade af med spindemider for, at begrænse udbredelsen.

Knib toppen af tomatplanterne. Fjern skimmel-angreb. Tynd ud i blade samt luft godt ud. Tomatplanter kan være vanskelige at holde og tolke. Her er nogle gode råd til tomatdyrkning fra Idé-Nyt:

http://www.idenyt.dk/Haven/Drivhuset/10-tomat-tricks-hvis-dyrkningen-i-drivhuset-driller-63233?p=0

IMG_1858

 

Chili-sæsonen er for alvor igang. De første Jalapenoes er netop høstet – ikke særlig stærke endnu – men super lækre som forret med baconsvøb og flødeostecreme – Turds.  Resten passes og plejes (Læs: vandes, gødes og lades urørt!!) til de skal syltes! De første røde chili er også høstet og sendt til tørring.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.