Haven i Oktober
Efteråret er for alvor over os og på trods af den skønne løvfaldssommer – truer vinteren lige om hjørnet. Der er en masse ting man kan gøre i haven for, at gøre den vinterklar og dermed klar til den næste spire-sæson.
Det er bare med at komme ud i haven og nyde den lune efterårssol og de skønne brændte farver.
Bladene fra træer og buske falder af og ligger som en tyk dyne på græsplanen og i bedene. Lad endelig nogle blade ligge i bedene samt i køkkenhaven. Det holder på varmen i bedene og er god gødning. Men på græsplanen bør de rives sammen og fjernes for, at undgå skader på plænen. Op i komposten med dem.
Stille, men sikkert visner de smukke efterårsstauder ned. Lad endelig de visne toppe ligge på jorden. De beskytter og luner de spæde nye skud i foråret.
Det er nu, efterårets skønne brændte farver skal nydes. I haven, i skoven, ved vandet. You name it. Gå i skoven og blot suge til sig. Der skal samles kastanjer, agern samt bog. Alle de skønne naturprodukter skal ligges til tørring i hele huset – til pynt og hygge.
Prydhaven
Det er nu tid til, at slå græsplænen for sidste gang i år. For at undgå evt. sneskimmel mv bør klippehøjden være min. 4 cm. Er plænen ikke blevet gødet, kan det endnu gøres.
Det er også tid til, at beskære frugttræer samt forårsblomstrende træer og buske. Generelt for frugttræer gælder, at skud der går IND i kronen skal beskæres. Ligeledes med lige opadgående skud. Alle nedadgående og skud væk fra kronen beholdes. Det efterlader kronen lys og luftig og skaber dermed de bedste forudsætninger for næste års høst.
Der kan endnu sættes forårsblomstrende løg.
Nyttehaven
Drivhuset skal ordnes og tømmes. Visne planter samt plantekasser skal fjernes for, at mindske sygdomme og skadedyr i næste sæson. For syns skyld kan drivhuset vaskes overfladisk – den store hovedrengøring kan med fordel vente til foråret. Herhjemme er drivhuset kørt i stilling til hønsepønserne, som nyder godt af tørvejr og ly i efterårets og vinterens regn og rusk. Ja der er skam ingen smalle steder her!!
Det er nu de sidste grønne tomater skal høstes – de kan ligges i en lys varm vindueskarm for, at modne – eller de kan med fordel syltes til en lækker snack i den kolde tid.
I køkkenhaven:
Man kan stadig nå at sætte hvidløg til næste sæson. De skal kunne nå, at spire inden frosten for alvor tager over. Derefter går løget i dvale og netop denne frostdvale gør, at løget kan dele sig i foråret, når det igen bliver varmt nok til at det kan gro.
Nyd fortsat godt af vintergrøntsagerne i køkkenhaven – hos os står knoldselleri, vinterporrer og rødbeder fortsat rank. Lad dem endelig stå – de kan holde sig indtil frosten sætter ind. Grønkålen står flot grøn og saftsprængt. Den vokser endnu og kan stå langt ind i vinterperioden.
Er man så priviligeret, at have blomstrende krydderurter endnu – er det nu tid til, at høste frø til næste sæson. Herhjemme er huset pyntet med de smukkeste, duftende krondild, der langsomt får lov, at tørre for, at høste frøene om et par uger. Det samme kan man gøre med tegetis, lupiner, mange stauder samt diverse krydderurter.
Netop nu er de fine spæde løvstikke samt selleri-blade høstet til den skønneste selleri-løvstikke-salt. Brug den til kylling – i ovn eller i grill. Endvidere til skønne æggemadder eller blot til friske tomater samt agurker til frokosten.
Høst nu de sidste Krydderurter som dild, persille mv kan høstes og rengøres og gemmes i fryseren.
Dild kan trylles om til den lækreste friske dildsmør. Tag en pakke smør, stil den på køkkenbordet i et par timer. Vask og hak en stor håndfuld dild. Riv skallen af en ½ citron og bland dild og citronskal i smørret sammen med lidt havsalt. Rør til en jævn konsistens. Put i små bøtter og i fryseren til vinteres retter. Tages ud en times tid før brug.