Havens sysler i Marts
Første officielle forårsdag er passeret. Det lysner og er tiltagende lunt og skønt i dagstimerne – men nattekulden er ikke helt forbi endnu.
Alligevel er der en masse, at tage sig til i haven netop nu. Og ikke mindst indendørs, hvor det nu er tid til forspiring til køkkenhaven – både majs, rosenkål, solsikker, knoldselleri, spidskål og kartofler kan gøres klar. –
Du kan nu tillade dig, at så tomat- og agurkefrø indendørs. Så de er klar til at blive sat i drivhuset i slut april- først i maj.
Herhjemme falder valget i år på rødbeder, ærter, bønner, squash, spinat, solsikker, løg og kartofler. Det er fast sortiment. De fleste sås dog direkte i jorden på voksestedet, når vejret tillader det. – Og selvfølgelig knoldselleri – udelukkende for de skønne toppe. Og jo da – vi bruger ind imellem knolden også. Både til suppe, fond eller blot som tilbehør.
Ideen er, at hvert år forsøges/ eksperimenteres der med en ny afgrøde – nogen gange flere på en gang. Men som hovedregel en afgrøde årligt – det skal jo være sjovt og udbytterigt – ikke blot hårdt arbejde.’
Sidste år faldt valget på grønkål samt videre udvikling af palmekål – Og resultatet er blevet overraskende godt. Der blev i alt plantet 10 forspirede grønkål ud. 5 i højbedet og 5 i zinkbaljer sammen med andre afgrøder. Det skal lige siges, at det duer ikke at dyrke grønkål i zinkbaljer. Måske er der ikke nok gødning/næring. Måske ikke plads nok. Summasummarum er, at de fint udviklede sig, bare ikke tilstrækkeligt. De blev nogle små gnallinge.
Der imod kan det varmt anbefales at have dem i højbed. 4 ud af 5 planter voksede sig store og fine og står stadig rankt i skrivende stund. Hønsene har fået 2 af dem – de havde en fest. 2 af dem står stadig – og får lov at blive stående for at følge udviklingen i dette år.
De har ikke været overdækket, da jeg simpelthen ikke gider. Der imod har jeg jævnligt – når jeg alligevel gik en tur i højbedet – pillet æg/larver fra kålsommerfuglen af for, at få lidt udbytte selv.
Palmekålen er dog fortsat svær at have med at gøre – eller sagt på en anden måde. De er meget krævende i pasning og pleje. De kræver rigelig sol, gødning og bør i bund og grund dækkes med bionet. Kålsommerfuglen ELSKER palmekål herhjemme.
Det ender nok med, at kun grønkålen får lov at komme i haven i år.
Permakultur
Hvidløgene står fra efteråret.
Både Strandkål og Spinatranken har nu boet i haven i 2 år og er tilstrækkelig veletableret, at vi så småt kan begynde at høste af begge – dog kun ganske lidt for, at de fortsat kan bruge energi på at etablere sig.
De er en del af den permakultur vi er ved at udvikle herhjemme. Så fremtiden forhåbentlig byder på mere afslapning og afgrøder der “passer sig selv”!!
Sidste år forsøgt jeg at gro Vild asparges – eller Pyrenæisk Fuglemælk som det hedder. Endnu en permaplante som kunne berige os i mange år frem…. Men men men – ikke et eneste frø er spiret. På trods af nøjsommeligheder og følgen af instruks! ØV Øv. spildt arbejde.
Derfor må hovedet ligges i blød i år for, at finde en anden permaplante som kan flytte ind i haven.
Brombærplanter skal trimmes nu, inden de begynder at skyde med friske nye blade. Men vent altid til marts med at trimme, så er planten bedre beskyttet mod tilbagefrysning i vintermånederne.
Hvert år danner brombær nye skud fra bunden. De skal have lov at vokser sig til lange ranker, da der først dannes blomster og bær på 2. års skuddene. Herefter bør de klippes ned, så der kan blive plads til nye frugtbare skud.
Nedenfor er nogle gode råd til havens gøremål netop nu.
10 gode råd til haven i marts
Det er nu, du skal i gang med at beskære frugttræer og buske. Hvis du vil plante hækplanter og buske, er det også nu visse typer skal plantes, og så skal du begynde at gøre køkkenhaven klar.
- Marts er efter kalenderen den første forårs måned, men så længe jordtemperaturen ikke er over 7 grader, sker der ingen vækst. Det bedste råd i marts er derfor, at du skal have lidt tålmodighed endnu. I marts er der normalt 18-20 frostdøgn.
- Sidst på måneden begynder græsset igen at gro. Lad være med at gå på plænen mere end højst nødvendigt. Blade og efterladenskaber fra regnorme rives ud med en gummirive. Hvis jordens pH-værdi er meget under 7, er den sur, og så kan du med fordel drysse perlekalk ud på græsplænen. 5-10 kilo pr. 100 m2. For lav pH-værdi kan lettere give mos i plænen. Jordens pH-værdi kan kontrolleres med lakmuspapir.
- Marts er en god måned til beskæring. Alle buske og frugttræer (dog ikke blommetræer og kirsebærtræer) kan beskæres nu. Vent med en stor beskæring af roser og lavendler indtil begyndelsen af april.
- Er der meget ukrudt i køkkenhaven, kan det fjernes nu, og så er du fri for det senere. Jorden kan kultiveres med en god kultivator. Læg evt. gennemsigtigt plastfolie eller opsæt plastiktunneller på de steder, hvor du vil lægge tidlige kartofler.
- I blomsterhaven er det også nu blevet tid til at klippe og soignere stauderne. Visne frø stande afklippes. Hvis jorden sidst på måneden er rimelig tør, kan du også dele og omplante stauderne i bedene.
- Hvis jorden er blevet lidt tør og let, er marts en god måned at plante hækplanter og buske. En tidlig plantning af planter giver god mulighed for overlevelse.
- Selvom der kommer dage med gode dagtemperaturer, så lad alligevel være med, at købe sommerblomster. Det går altid galt. Vælg i stedet stedmoder, forglemmigej og bellis – de kan klare nætter med frost og er smukke indtil sankthans.
- Blomstrende forårsløg kan godt flyttes nu med forsigtighed. Stik ned i jorden omkring løgene med en spade. Stik spaden ind under løgene og løft forsigtigt op. Senere på året, når løgene er afblomstret, kan det være svært at se farverne på blomsterne, og hvor de skal flyttes hen.
- Er der planter, som er afsvedet af frosten, kan de visne grene og skud skæres eller klippes af. Skær eller klip altid helt ned til de steder, hvor barken eller skuddene er grønne.
- Sidst på måneden blomstrer nogle af havens virkelige “smykkestene”, forsythia, ribes, kirsebærkornel og den klatrende vinterjasmin, samt den pragtfulde troldnød (Hamamelis).
Se mere på BoGrønts side:
http://www.bo-groent.dk/Forside/Haver%C3%A5d/Artikler/Marts.aspx