Lækker hyldeblomst
En tilbagevendende glæde – Hylden springer ud – så er det med at sanke i hegn og krat efter de lækre hyldeblomster.
Vær opmærksom på kun at plukke de blomster der tydeligt dufter af hyldeblomst.
Både til saft, marmelade, sirup og eddike.
- 40-50 stk Hyldeblomstskærme
- 1 kg sukker
- 2 øko citroner
- 1-2 tsk citronsyre
- 1,5 L kogende vand
-
Ryst blomsterne godt, så alle små dyr rystes af.
-
De grove stængler klippes af skærmene og hyldeblomsterne ligges i en skål.
-
Skær citroner i skiver og kom dem op sammen med hyldeblomsterne. Tilsæt sukker. Hvis du ønsker at bruge kvaset til marmelade efterfølgende - bør skrællen rives fint med en kartoffelskræller og alt det hvide i citronen skæres fra og kasseret (så vidt det er muligt)
-
Det kogende vand hældes over og der røres til sukkeret er opløst.
-
Stilles på køl i ca. 4 dage. Herefter sies saften og hældes på skoldede, alkoholskyllet flasker. OBS: Saften blandes 1/4 inden servering.
Kan holdes sig i køleskab ca. 5 dage. Eller kom det i fryseren - husk dog at flaskerne ikke må fyldes helt op, da de kan springe når saften fryses og dermed udvider sig!!
OBS: Ønsker man at bruge kvaset til marmelade, kan man skrælle citronen med en kartoffelskræller og skære alt det hvide af citronen ved, at stille den på højkant og fra top til bund skære indtil alt det hvid er skåret væk. Det hvide på citronen kan blive bittert/besk når det koges.
Både citronskal samt citronkødet tilsættes saften.
- Kvaset fra hyldeblomst saften Der bliver ca. 200 g udfra ovenstående portion
- 2 dl sukker
- ½-1 dl koncentreret hyldeblomstsaft
-
Si saften gennem et klæde og gem kvaset til marmelade.
-
Hæld kvaset ud på en tallerken og sorter citronskallen fra. Hak evt en eller to små strimler til marmeladen, hvis du kan lide din marmelade meget syrlig.
-
Kom resten af kvaset (citroner og blomster) i en minihakker (foodprocessor) og hak grundigt.
-
Kom massen i en gryde og tilsæt samme mængde sukker som kvas. Tilsæt ca. ½-1 dl koncentreret hyldeblomstsaft.
-
Koges godt igennem ved middelvarme i ca. 10-20 min. Til det begynder at tykne.
-
Prøv evt geletesten inden marmeladen hældes på glas. (Hæld en tsk marmelade på en tallerken og sæt i køleskabet et par minutter. Har det sat sig, er marmeladen klar til at hælde på glas)
I denne omgang var der ikke rigtig synk i hyldeblomstsaften – istedet kogte jeg 3/4 dele ind til hyldeblomstsirup – som efterfølgende både har været brugt som smagsgiver i velkomstdrinks, kager, cremer samt hyldeblomstdressing med eddike.
Hyldeblomstsirup:
1 del hyldeblomstsaft
1 del sukker (eller efter smag)
Koges ind til en tyk sirups konsistens. Skal ca. reduceres til halvdelen før konsistensen er tyk og cremet.
Lige dele hyldeblomstkoncentrat og lys vineddike
Piskes. Vendes i salaten.
Se også hvordan en dejlig hyldeblomsteddike blev til – årets sidste omgang hyldeblomster inden hyldebærene skal udforskes.