Tid til Rodfrugter
Efteråret er over os – ved første indtryk noget vemodigt – ved nærmere eftertanke dog en invitation til varme, hygge og nærvær.
Simreretter og slowfood der tager en tilbage til mormors køkken. Det luner i hjemmet og i min gastronomiske sjæl.
Her er samlet lidt retter til de kolde efterårsdage til inspiration:
Tilbehør til det meste
Vi er svært glade for Rødbeder herhjemme –
De er nemme at dyrke og kan trylles om til alverdens retter OG kan serveres til det meste.
Foruden at sylte dem til vinteres kolde dage – selvfølgelig!
Her følger lidt inspiration til brugen af rødbeder:
- 4-5 stk Rødbeder
- 2 spsk Olivenolie
- 2 spsk Balsamico eddike
- 2 spsk Kirsebærsirup
- Græskarkerner
- salt/peber
-
Vask og skræl rødbederne og skær dem i tern.
-
Rør en marinade af de øvrige ingredienser og vend rødbederne i.
-
Bred dem ud i et ovnfast fad og bag dem i ovnen i ca. 45 min. ved 200 grader
-
Rist græskarkernerne på en tør pande til de popper. Drys med lidt salt.
-
Top rødbederne med de ristede græskarkerne og servér.
Nemt og sundt.
Kan serveres til det meste.
Råmarineret Rødbede salat m/ græskarkerner
- 2 store rødbeder
- 1 stk rødløg
- ½ citron, saften af
- 2 spsk solbær/ kirsebær sirup
- 1 håndfuld ristede græskarkerner
- Persille
-
Rødbeder skrælles og snittes meget fint evt. med kartoffelskrælleren eller på mandolin jern - hvis man er så avanceret at eje sådan et!! Rødbederne ligges i rigelig koldt vand ca. 10-20 min - gerne længere.
-
Løget skæres i tynde skiver og vendes i en marinade af citron og sirup. Alle slags sirupper kan bruges - også honning. En dejlig frugtsirup giver dog lige det ekstra pift til smagsnuancerne.
-
Efter ca. 20 min dryppes/klemmes rødbeder GODT af for vand og vendes med løgene + marinade. Tilsæt evt lidt ekstra marinade. Trækker ca. 30 min inden servering.
-
Græskarkernerne ristes på en tør pande og drysses med lidt salt.
-
Blandingen anrettes på et stort fad med de ristede græskarkerner. Tilsæt lidt salt og peber og pynt med rigelig persille.
Ønsker man at tilføje ydeligere dimension til denne salat - vil en håndfuld smuldrede feta gøre store underværker. Det er selvfølgelig op til Januar-samvittigheden om der fortsat skal være den "gode" ost på salaten (LÆS: kalorierige).....
Rødbedesalat med mozzarella og pinjekerner
- 4-5 stk Rødbeder
- 1 bøtte Mozzarella kugler
- 2 spsk Pinjekerner
- 1 spsk Kirsebærsirup
- 1 spsk Olivenolie
- 1 tsk Æbleeddike
- Salt/peber
-
Rødbeder koges møre ca. 45-60 min. Overhældes med koldt vand. Når de er til at håndtere smuttes skrællen af.
-
Skæres i mundrette stykker og vendes med sirup, olie, eddike og krydderier.
-
Steg pinjekernerne på en tør pande til de er gyldne og lækre.
-
Anret rødbederne på et fad. Top med mozzarella kugler og pinjekerner og server.
Det her er den børnevenlige udgave med milde mozzarella kugler - brug gerne en kraftig, cremet feta i tern hvis du ønsker mere smag og kant. Ligeledes kan rødbederne anrettes på en bund af sprød, smagfuld ruccola salat; som giver en smagfuld sprødhed og lethed til de ellers tunge rødbeder.
Rustikke rødbeder med sødmefulde pærer og ristede solsikkekerner
Det er sæson for rustikke rødbeder og søde sprøde pærer – og kombineres disse med lidt knasende ristede solsikkekerner – er andet tilbehør næsten overflødig ved aftensbordet.
Spis gerne rødbedesalaten til en saftig hakkebøf eller schnitzel. Kun fantasien sætter grænser.
Velbekomme.
- 2-3 stk rødbeder
- 1 stk stor saftig pære
- 2-3 spsk solsikkekerner
- 1 spsk Olivenolie
- ½ spsk kirsebærsirup
- Salt
-
Vask rødbederne godt - brug 2-3 stk afhængig af størrelse ca. 300 g. Kog dem i saltet vand i ca. 45 min. Når tiden er gået overhældes rødbederne med iskoldt vand og trækker et par minutter. Herefter kan skindet nemt "smuttes" af.
OBS OBS brug af engangs handsker kan varmt anbefales!!
-
Skær rødbeder i passende stykker og vend dem med olivenolien og kirsebærsirupen. Har du ikke kirsebærsirup, kan almindelig honning eller andet sødmefuld sirup benyttes. Drys med lidt salt.
-
Rist solsikkekernerne på en tør pande.
-
Skær pærer i passende stykker.
-
Anret på et fad med rødbeder i bunden, dernæst pærer og top med skønne solsikkekerner. Server.
Normalt er jeg mest til bagte rødbeder (foruden de syltede - naturligvis!) - de er ligesom mere intense i smagen. Men efter jeg har prøvet disse kogte rødbeder til netop salat - er jeg overbevist.
Dryp evt med lidt frugt eddike, som understøtter den intense smag.
Efterårssalat med bagte gulerødder
Pærer og æbler er på sit højeste netop nu – stegte, bagte eller rå er de skønne i salater, smoothies og som gnavegrønt. Der er intet som danske saftige, sprøde og sødmefulde pærer og syrlige æbler. Alle har en favorit – herhjemme er ingen undtagelse.
Nogle gnaskes rå i madpakken, andre koges til grød og en hel tredje sort bages, steges eller syltes. Særligt æbler har en bred vifte af anvendelsesmuligheder.
Prøv denne skønne efterårssalat:
- 1 stk Æble
- 1 stk Pærer
- 1 stk Rødløg
- 5 store Gulerødder
- 100 g Mandler
- 2 spsk Olivenolie
- 2 spsk Æblesirup
- 1 spsk Sød Chilisauce
- Salt/ Peber
-
Gulerødder skrælles og skæres i skrå stykker på ca. 1-2 cm. Vendes i olivenolie og en spsk æblesirup. Drys med salt og peber og vend rundt. Bag i ovnen på 200 grader i ca. 20 min eller til de er møre, dog fortsat med lidt bid.
-
Mandler ristes på en tør pande til de tager lidt farve. Hæld en spsk sød chilisauce ved og vend godt rundt i et par minutter. Pas på de ikke brænder på. Køl af.
-
Pære skæres i små tern. Rødlød skæres i tynde både.
-
Når gulerødderne er færdige, er det tid til at klargøre æblet. Æblet skæres i tynde både og steges på en varm pande sammen med rødløg og en spsk olivenolie og en spsk æblesirup. Vend godt rundt. Steg et par minutter.
-
Anret æbler og rødløg på et stort fad. Drys med pære i tern og læg gulerødderne på. Pynt med de chilistegte mandler. Drys med lidt salt og peber og server som tilbehør til fx hakkebøf. En lækker steg eller lign.
Af pærer kan tilføjes at Clara Friis som modner først sammen med Lucas pærer er skønne at spise rå og sprøde. I denne salat er det Clara Friis der er benyttet. Senere hen på sæsonen modner Conference pærerne som har dyb sødme og saftighed.
Af æbler kan stort set alle sorter benyttes. De skønne Discovery og ananasæbler og Filippa som modner først skal spises hurtigt mens de er saftige og sprøde. Kan med fordel koges til mild, sødmefuld æblegrød og skrællerne kan benyttes til æblesirup.
Ingrid Marie, Belle de Boscoop, Aroma, Gråsten og Elstar har alle en plads i køkkenet herhjemme. Men alle æbler er skønne - det er bare med at gnaske løs når de er i sæson hvor der er aller bedst!!
Jordskokke gratin med svampe
- 500 g Jordskokker
- 300 g Champignon
- 1 dl Fløde
- 2 dl Fond
- 1-2 spsk Hvedemel
- 100 g Revet mozzarella
- Salt/peber/timian
-
Jordskokker renses og skrælles hvis de er meget knudrede. Koges ca. 10 min i letsaltet vand. Put jordskokkerne i et ovnfast fad, i et lag.
-
Champignoner renses og skæres i kvarte. Ristes på en pande med smør til de har taget godt farve.
-
Tilsæt fløde samt fond og lad det hele småsimre et par minutter.
-
Herefter pudres ca. 2 spsk mel over champignonerne - pisk det forsigtigt med en gaffel mens det bobler, indtil melet er helt opløst. Stuvningen tykner stille og rolig.
-
Tilsæt krydderier og lad det simre yderligere et par minutter. Det må endelig ikke brænde på.
-
Er stuvningen blevet for tyk tilsættes lidt mere fond - er den for tynd gentages pudringen med melet. Hele herligheden hældes over jordskokkerne og dækkes med et tyndt lag revet ost. Gratineres i ovnen ca. 10 min ved 225 grader indtil osten er flot gylden.
Brug gerne en hjemmelavet hønsefond med god dybde og smag.
Man kan selvfølgelig bruge en god færdig købt en.
Honning-stegte grøntsager med timian
Efteråret er ofte noget trist og grå – også på den gastronomiske front, vil nogen mene… Men efteråret byder på sødme, kraft og knas når sæsonens grøntsager bruges.
Både kål og rodfrugter kan tilberedes på et utal af måder, der kan stjæle opmærksomheden fra selv det lækreste stykke kød . NÆSTEN.
Men prøves skal det!
- 6 stk gulerødder
- 1 stk squash
- 1 stk stort rødløg
- 1 spsk timian
- 1 spsk honning
- salt/ peber
- Olivenolie
-
Skræl gulerødder og skær den i bjælker. Vask squashen og skær den i både. Rødløget skæres i tynde både.
-
Tag en stor stegepande - gerne en sautepande - og varm en god sjat olivenolie. Tilføj timian, både frisk og tørret kan bruges, og steg det af et øjeblik.
-
Tilsæt gulerødder - det er dem der skal have længst. Lad dem stege ca. 10 min. Skub gulerødder ind til kanten af panden og tilsæt squash og rødløg (hæld evt lidt ekstra olivenolie ved). Steg til de begynder at tage farve.
-
Når grøntsagerne er ved at være møre, men stadig med bid - tilsættes en spsk honning. Lad det smelte og vend grøntsagerne godt rundt. Smag til med salt og peber. Anret på et fad og drys evt. lidt frisk timian over.
Denne salat kan serveret til det meste Smagen er mild og rund - herhjemme er den prøvet til frikadeller, koteletter og en god kalvesteg.
Den kan tilberedes med friske grøntsager langt ind i efteråret.
Velbekomme!!